Féltik a jogállamiságot a civilek

2010. június 10. 13:20

Jogvédő szervezetek tiltakozó felhívást tettek közzé csütörtökön, miután a Fidesz a parlament elé vitte az alkotmánybírók megválasztásáról szóló új tervét. A tervezet szerint, ha kétharmados többség esetén az ellenzék nélkül is választható új alkotmánybíró.

2010. június 10. 13:20

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és a Nyilvánosság Klub nevű jogvédő csoportok csütörtökön tiltakozó felhívásokat adtak ki az alkotmánybírák megválasztását módosítani kívánó fideszes törekvés ellen.

Eddig az új alkotmánybírókat egy olyan bizottság jelölte, amelybe minden parlamenti párt egy-egy főt delegálhatott, és a jelölteket kétharmados többséggel tudta megválasztani a parlament. Mivel most két kormánypárt és három ellenzéki van a parlamentben, ezért a hatályos rendszer szerint nem lehet olyan személyeket jelölni, akiket az ellenzék nem fogad el. Az új javaslat viszont elveti a jelölésnek ezt a rendjét, és helyette már a jelölést is a parlamenti erőviszonyoknak megfelelő bizottság kezébe adná.

A jogvédők nagyon veszélyesnek tartják, hogy az Országgyűlést egyedül ellenőrizni képes Alkotmánybíróság az országgyűlési többség befolyása alá kerülhet. A Helsinki Bizottság szerint a terv „sérti a jogállamiság elvét” és a szervezet „elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz parlamenti többségét kihasználva újabb csapást készül mérni a jogállamiságra”.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. június 10. 14:59
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és a Nyilvánosság Klub nevű jogvédő csoportok csütörtökön tiltakozó felhívásokat adtak ki az alkotmánybírák megválasztását módosítani kívánó fideszes törekvés ellen. Kevés alapjuk van a tiltakozásra, a fenti szervezeteknek , akik gyakorlatilag az " elhunyt" SZDSZ elveit képviselték, akkor amikor egy elitélő nyilatkozatuk sem volt, hogy az alkotmánybíróság kilenc fővel működött. Akkor- amikor a hatalmon levő cinikus MSZP- SZDSZ páros- önző pártérdekekből megakadályozott, minden alkotmánybíró jelölést - ezek a szervezetek némák voltak. Ennek- most van vége! Nem hallom, a fenti társadalmi szerveztek, nyilatkozatait és a nemzetközi összefogását a szomszéd országok magyar nemzetisége kapcsán! Addig amig nem hagynak fel, ezek a szervezetek a cinikus, magyar nemzetellenes állásfoglalásaikkal, addig nincs helyük a magyar társadalomban. Nincs is szükség, a közpénzből történő támogatásukra. Egy szervezet, csak is -a társadalmi hasznot szolgálhatja, nem egyes neoliberális elveket.
drkovax
2010. június 10. 14:58
Egy eddig jelentéktelen aknát szeretnének élesíteni. Mivel az AB tagokat a parlament 2/3-a megválaszthatja, ezért az ellenzéknek eddig gyakorlatilag vétójoga volt. Most ez nem lenne meg, csak ha sikerül elérni, hogy a már jelöléssel szemben vétójoguk lehessen. Mindenesetre nem koherens a szabályozás, ha a jelöléshez nem elég a 2/3 csak a megválasztáshoz. Természetes, hogy a jelölési feltételnek egyszerűbbnek, alacsonyabbnak kell lennie, mint a megválasztásinak.
drienovác
2010. június 10. 14:00
nehogymár a kisebbség nevezzen ki bárkit! erre eddig se volt példa, most se legyen! előbb el kell takarítani az átfestett hazaárulókat (így se lesz könnyű, mert tele van ügynökkel minden szervezet), aztán, majd ha valamennyire megtisztult a közélet, lehet demokráciást játszani, meg engedményeket adni ezek a jogvédők meg 2006-ban kussoltak, sőt, kihozták, hogy itt milyen remek minden, kivéve a romák helyzetét, mert nem kapnak még több mindent ingyen ki a fene választotta meg őket és mire? a parlament meg van választva, ők meg önjelöltek, a demokrácia szabályai szerint a választott képviselők gyakorolják a hatalmat, nem pedig a fizetett jogvédők!
freehckr
2010. június 10. 13:52
Egyelőre arra lenne szükség, hogy az ilyesféle „jogvédők” maradjanak egy picit csendben. Az elmúlt években épp elég problémát okozott az a helyzet, hogy sok esetben döntésképtelen volt a parlament, nem csak a kétharmad hiánya miatt, hanem néha amiatt is mert a szocialista liberális „koalíciós házastársak” egymással sem tudtak megegyezni. Valamint nézzük a jelenlegi helyzetet: olyan alkotmánybírót kellene jelölni akit a három, ideológiáikat tekintve egymástól igen távol álló ellenzéki pártok is támogatnának... na ilyen jelölt szerintem égen földön nincs. :) Menne csak a hajtépés, a szájkarate, mindezt természetesen a média nyilvánossága előtt, konkrét és ennél jóval fontosabb ügyek napirendre vétele helyett. Ha már megkapta a Fidesz-KDNP a kétharmados többséget, akkor csináljanak mindent úgy ahogy jónak látják. A felelősség teljes mértékben az övék, oszt jó napot... Egyébként meg ha jócskán megvágják az adóterheimet, akár hozhatnak olyan törvényt is hogy betiltják az ilyen „jogvédő” szervezeteket... lesz*rom... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!