Fiatalítana a PTI-ben Körösényi

2010. május 03. 11:12

Az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatója elmondta, nem politikai szempontok motiválták, amikor megvált Fricz Tamástól. Körösényi András az Intézet több munkatársától is megválna, szakmai-tudományos szempontok alapján alakítaná át az intézményt.

2010. május 03. 11:12
Körösényi András, az MTA Politikatudományi Intézetének új igazgatója korábban megvált Fricz Tamás politológustól, az intézet munkatársától, és sajtóhírek szerint ingatag Galló Béla, Laki László, Szoboszlai György és Szalay Erzsébet pozíciója is. Galló Béla elmondta, szerinte a Fideszhez közeli Körösényi politikai tisztogatást végez, ezért vált meg a Fidesz plebejus szárnyához tartozó Fricz Tamástól is. Galló felvetette, hogy ingatlanspekuláció lehet a háttérben, továbbá bírálta Körösényi tudománypolitikai koncepcióját.
 
A hvg.hu megkereste az intézetigazgatót, aki elmondta, hogy szakmai, tudományos és nem politikai szempontok játszanak szerepet elképzelésében, amit korábban pályázatában is világossá tett. Körösényi szeretné elválasztani a közéleti politológus tevékenységet a tudományos munkától, és az intézet profilját is ennek megfelelően alakítaná át. Több kutató munkaszerződését közös megegyezéssel módosítaná, a menesztettek helyére fiatal kutatókat venne fel. Körösényi cáfolta Galló ingatlanspekulációra vonatkozó felvetését is, hiszen az intézetnek nincs saját ingatlanvagyona.
 
Elképzelése szerint az Intézet feladata tudományos alapkutatások és az ehhez kapcsolódó alapkutatások elvégzése lenne, a közvélemény tájékoztatása ugyanis az elemző intézetek, politikai újságírók dolga. Körösényi elmondta, a média helyett szakfolyóiratokban való publikálásra, szakmai konferenciákra kell helyezni a hangsúlyt. Az intézet 36 kutatója jelenleg eltérő területekkel, témákkal foglalkozik, ezért Körösényi szerint az erőforrásokat 3-4 területre kellene koncentrálni, területenként 8-10 kutatóval. „Ennek meg kell változnia, olyan kutatásokra van szükség, amelyeknek eredményét külföldön is elismerik, de amelyek a magyar politikai rendszer megértése szempontjából is fontosak lehetnek. A személyekre vonatkozó döntések már ehhez az új koncepcióhoz illeszkednek” - tette hozzá. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szenzor
2010. május 03. 15:02
Nah, ez az az Intézet, amire a világon semmi semmi szükség. Kiüríteni, aszt bombát majd földet rá.
bryan
2010. május 03. 14:15
Az MTA-t az alapoktól kéne újjáépíteni, mert jelenleg a tudományos életnek mintha inkább gátja, mint előmozdítója lenne, korrupt, merev és bonyolult az egész rendszere. Azt se bánnám, ha az újjáépítés közben megállnának félúton és a jelenlegi monstrum helyett inkább egyfajta fórumként működne és nem a mostani mindenható, minden forrást elnyelő intézményként.
miloka
2010. május 03. 11:27
Ha fiatalítana, miért nem a 70-80 évesektől válik meg???? Pl. Hankiss E, Vitányi I. Kulcsár K. Gazsó F. stb. Ezek az emberkék már 70-80 évesek!! Kilóg itt a lóláb, de nagyon!
Diocles
2010. május 03. 11:22
Körössényi maga is pártpolitizált, Dávid Ibolya szekerét tolta, és Orbánt gyalázta még két éve is, ez nem számít pártpolitizálásnak, csak Fritz? Vitányi meg egyenesen parlamenti képviselő, ő miért is maradhat? Tölgyessynek meg milyen tudományos munkássága van? (Tisztelem Tölgyessyt, de ő nem tudós, tudtommal egy darab tudományos cikket nem írt, ami azért Fritzről nem mondható el.) Szóval, lehet bírálni Fritz Tamást, nekem sem szimpi mindig, DE ez így ezer sebből vérzik. Az egész intézetből mindenki ki lehetne rúgni ilyen mondvacsinált érvek alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!