Izraelből bírálják Balog Zoltánt

2009. december 29. 13:00

A Jerusalem Post napilapban Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója tiltakozott amiatt, hogy Balog Zoltán és Semjén Zsolt Izraelbe utazik. Zuroff szerint „nagyon negatív megjegyzéseket tettek a magyar zsidósággal kapcsolatban” és a kommunizmus bűneit hivatalosan a nácikéval tennék egyenlővé.

2009. december 29. 13:00
Zuroff tiltakozott amiatt, hogy Balog Zoltán (Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével együtt) meghívást kapott egy jeruzsálemi antiszemitizmus és rasszizmus elleni konferenciára. A két jobboldali politikus – írja Zuroff – „nagyon negatív megjegyzéseket tett a magyar zsidósággal kapcsolatban”. A cikk kifogásolja, hogy a kelet-európai országokban kampány folyik azért, hogy a kommunizmus bűneit hivatalosan a nácikéval tegyék egyenlővé. Zuroff attól tart, hogy ezzel a holokauszt relativizálás újabb formája nyer elfogadást: „Ez veszélyes következményekkel jár a Soával kapcsolatos hozzáállásra”.

Balog december elején keveredett vitába Elie Wiesellel. Az író budapesti látogatása során nehezményezte, hogy az emberi jogi bizottság elnöke a Parlamentben tartott rendezvényen (amelyen házigazdaként elnökölt) azt állította, hogy Magyarországon az antiszemitizmus vádját „politikai csodafegyverként” használják egyesek. Később az M1 reggeli műsorának adott interjúban azt is elmondta, hogy kire gondolt: azok, akik „kormányozni nem tudnak, és nem is akarnak”. Egyenlőségjelet tett Auschwitz és a Gulág közé, emellett sürgette, hogy az áldozatok bocsássanak meg üldözőiknek, mondván: nekik is szükségük lehet bocsánatkérésre. („A megbocsátás sem a gyengeség jele, hanem azt bizonyítja, hogy az áldozat visszakapta emberi méltóságát. Mindannyiunknak szüksége van mindkettőre: hol a bocsánatkérésre, hol pedig a megbocsátásra.”)

Balog Zoltán arról is beszélt: „Információim is vannak arról, hogy ő neki elmagyarázták, hogy ezen itt most valamit meg kell sértődnie. Az, hogy egy fideszes politikus jól jöjjön ki ebből az ügyből, az Magyarországon nem lehetséges. Ez egyébként indirekt módon bizonyítja a tézisemet, hogy vannak, akiknek bizony politikai üzlet az antiszemitizmus elleni küzdelem. … érdekes módon a pártok most hallgatnak ebben az ügyben, amikor Elie Wiesel megsértődött, de hát a publicisztikákban olvasom egyébként, hogy kik azok a fölkent bértollnokok…” – mondta az M1-nek adott interjúban.

Izraeli lap bírálja a fideszes politikust (ATV)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2009. december 31. 07:11
Még mindig a kortárs zsidókról van szó, szal Radnóti itt teljesen irreveláns.
tevevanegypupu
2009. december 30. 23:55
medve Mindig nekem jossz az altalanositassal pedig eppen nekem eszemben sincs. A csaladunkban is vannak zsidok hazassag reven, gyerekkori barataim vannak (szinte mind az((:) hat hogy altalanosithatnek. Csak eppen Zuroffra irtam, es azokra akik eroszakkal epitkeznek azokon a teruleteken, amin palesztinok elnek. Es hat persze vannak az indokzsidok Magyarorszagon is. Na, mar megint magyarazkodom, ugy unom mar..
medve
2009. december 30. 23:04
Abban a kontextusban említettem, hogy Blogen kollektíve bélyegezte meg a zsidókat, mint antimagyarok. És mindenki, aki kollektíve bélyegzi meg azsidókat, mint ilyenek-olyanok, azoknak ajánlom figyelmükbe Radnóti, meg azt a több százezeret, aki hasonló volt hozzá. Ennyi, tevevanegypupu. És lehet, hogy ismersz hülye zsidókat, akik úgy viselkednek, ahogyan leírod, de ez nem lehet indok az általánosításra.
tevevanegypupu
2009. december 30. 21:41
Mifele vita? Eszembe jutott, hogy Radnoti a halala pillanataban mar katolikus volt na es?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!