A nyelvtörvény agresszió az európai értékek ellen

2009. október 18. 10:41

Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökeként fejtette ki álláspontját a szlovákiai nyelvtörvényről Rimaszombatban.

2009. október 18. 10:41
A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen - jelentette ki a Fidesz elnöke Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán elmondott beszédében. Orbán Viktor a magyarországi magyarok és a szlovákiai magyarok kapcsolatát érintő kérdésekben kívánta kifejteni álláspontját, de az Európai Néppárt alelnökeként is beszélt, hiszen a Fidesz és az MKP is az Európai Néppárt tagja. A politikus úgy vélte, egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, azt vissza kell vonni, és újat kell alkotni helyette. Orbán szerint a kisebbségi közösségeket megilleti az anyanyelvhasználat joga.

A szlovákoknak azt üzente a Fidesz elnöke: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy korlátozták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut. Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése - húzta alá Orbán Viktor.

Amennyiben megkapjuk a magyar választók bizalmát, visszaállítjuk Magyarország és a magyar kormány tekintélyét, és hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez, amelynek elveit a szabadság, a kölcsönös tisztelet és az európai értékek fogják alkotni - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a magyar kisebbségek mai problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése. Beszéde elején Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, a helyette egyre inkább a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti. (MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyg
2009. október 19. 13:52
Aki ár köcsögözik, annak biztosan nincs igaza. A magyar nyelvtörvény a reklámokra, boltfeliratokra vonatkozott, a szlovák pedig a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek használatára. A törvény értelmében a jövőben pénzbírsággal is lehet büntetni a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot olyan településeken, ahol a kisebbség aránya 20 százalék alatt van, az ez ellen vétők akár ötezer eurós bírságot (1millió háromszáz-harmincnégyezer forintot)is kaphatnak. Például akkor, ha egy magyar nemzetiségű anyakönyvvezető, magyar násznép előtt, magyar párokat ad össze. Kapis?
medve
2009. október 19. 10:46
Askeladden! Ne tegyél már egyenlőséget az angol nyelv magyarországi és egy 10%-t kitevő, őshonos kisebbség nyelvi megfélemlítése között.
luccy
2009. október 19. 10:26
Mi is szerepelt konkrétan abban a nyelvtörvényben? Egyébként egy lapra helyezni a kizárólag angol felirat büntethetőségét, illetőleg azt, hogy a pl. sem a rendőségen, sem bizonyos hivatalokban két magyar nemzetiségű sem beszélhet egymással magyarul, azért eléggé irreális. Papíron nem vonatkozik a nemzeti kisebbségekre, igaz a sírfeliratot is két nyelven kell már elkészíteni...
nyg
2009. október 19. 09:18
"Csak angol nyelvű üzletfelirat esetén bírság szabható ki." Jól bemostak ezzel a fideszesek a Magyarországon élő angol kisebbségnek, mi? Ugyan már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!