Áttör-e az ukrán ellentámadás? – Rácz András a Világrendben! (VIDEÓ)

2023. június 14. 17:43

Van elég élőerő, lőszer és nehéztechnika az ukrán manőverhez? Milyen állapotban van az orosz hadsereg? Milyen fordulatot hozhat a háborúban az ukrán ellentámadás sikere, más esetben kudarca? Az Oroszország-szakértőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. június 14. 17:43
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A hétvégén Zaporizzsjától délre megindult a régóta lebegtetett ukrán ellentámadás, Bahmutnál is felújultak a harcok, és a kahovkai gát felrobbantása is nyilvánvaló összefüggésben áll az ukrán akciók elkezdésével, a herszoni ukrán katonai mozgásokkal.

A 800 kilométer hosszan, sok helyen három tagolásban kiépített orosz védvonalak miatt a harcok véresek, de a tét óriási: az ukrán hadseregnek bizonyítania kell, hogy képes eredményeket hozni a nyugati katonai segítségnyújtásért cserébe. Ha az ukrán erők Tokmak és Melitopol érintésével dél felé kijutnak az Azovi-tengerhez, akkor ketté tudják vágni a Délnyugat-Ukrajnát megszállva tartó orosz erőket, ráadásul megbénítva az orosz hadsereg vasútalapú logisztikáját.

Az ukrán támadásnak van egy olyan célja is, hogy a kulcsfontosságú melitopoli vasutat elvágják, mert ha ez sikerül, akkor onnantól a Herszon megye keleti részén, illetve a Krímben állomásozó orosz erők ellátása nagyon nehézzé válik” – magyarázta a Világrend című podcastunkban Rácz András, hozzátéve, hogy két frontszakaszon az ukránok más a második védvonalnál vannak, és nem látszik, hogy az oroszoknak lenne olyan páncélos tartalékuk, amely egy ellenlökésre képes lenne.

Ez az orosz hadsereg rendkívül rossz állapotban van. Morális értelemben, kiképzési értelemben, felkészültség és felszerelés értelmében is” – fogalmazott a szakértő. Rácz András szerint az oroszok eddig legalább kétezer harckocsit veszítettek a háború egy éve során, az orosz készletek és védelmi ipari képességek nyílt források alapján történő ismeretében nem várható, hogy az orosz haderő újabb területek elfoglalására képes, inkább a védekezésre, az időnyerésre, az ukrán támadás megakasztására rendezkedik be.  

Azt tartom valószínűbb végkifejletnek, hogy Ukrajna a tavaly február óta elveszített területek legnagyobb részét vissza fogja tudni szerezni” – válaszolt  az ellentámadás prognosztizálható eredményére vonatkozó kérdésre a Mandiner vendége.

A műsor vendége: Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem Globális Tanulmányok Intézetének oktatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

 

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

 

--

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurica
2023. június 17. 00:39
Ez a csávó kinek drukkol? Az ukiknak? A kurva annyát.
Bájron
2023. június 16. 18:03
Buta, bugris, de még szarházi is???? Szegény a szag értök????,???,,
Bájron
2023. június 16. 18:01
András, 8 ált, megvan?????,
Varta
2023. június 16. 10:48
Érdekes, hogy az összes "Oroszország-szakertő"-nek mondott illető Oroszország ellenes nyugati párti narratívát nyom. ez így nem objektív elemzés, ez egy sz@r.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!