„Kína a hegemón hatalomra épülő világrendre jelent kihívást” – Kusai Sándor a Világrendben (VIDEÓ)

2023. május 24. 17:18

Katonai konfliktusba torkollhat-e a nagyhatalmak gazdasági, politikai versengése? Mik Kína geopolitikai ambíciói, és azok elérésére milyen eszközöket vethet be? A volt pekingi nagykövetet, a PPKE docensét kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 24. 17:18
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A G7 csoport, a világ GDP-jének egyharmadát kitevő fejlett ipari államok hirosimai csúcstalálkozójukon Kínát a nemzetközi rendre veszélyt jelentő elsőrendű fenyegetésnek nevezték meg. A zárónyilatkozatukban azt írták: „ellenzik a status quo egyoldalú, erőszakkal vagy kényszerítéssel történő felrúgását”, „területek státuszának megváltoztatását, elfoglalását”. A G7 egyértelműen beleállt a Kínával való gazdasági, politikai, és – sejtetve – egy esetleges katonai jellegű konfrontációba.

Világrend című podcastunkban Magyarország volt pekingi nagykövete elmondta: a NATO Oroszországot is el akarta ijeszteni, a Kreml mégis belevágott az ukrajnai háborúba, és hasonlóképpen Kína sem tántorítható el érdekeinek érvényesítésétől, fő érdeke pedig a tengeri kijáratok megszerzése, egyrészt kereskedelmi-gazdasági, másrészt biztonságpolitikai okokból.

Kína megvédi befolyási övezetét a csendes-óceáni térségben, elsősorban gazdasági eszközökkel befolyást épít, és nem fogadja el a nyugati ajánlatot, miszerint „továbbra is ti szállítsátok nekünk az összes plüss mackót, de mi akarjuk uralni a ti növekedésetek feltételeit” – fogalmazott Kusai Sándor, hozzátéve: Kínában óriási összegeket fektetnek be a saját technológia fejlesztésébe, a technológiai szuverenitás megteremtésébe.

Pekingnek egy nagyobb geopolitikai ambíciója is van, „magát azt a rendszert kívánja megszüntetni, hogy legyen egy hegemón hatalom”, „Ma egy elsőrangú globális nagyhatalom van, az Egyesült Államok. A kínai tervek szerint kettő lesz” – magyarázta a Kína-szakértő. Kusai Sándor szerint ez egy új hidegháború, amely jelenleg elsősorban gazdasági, pénzügyi, propaganda-, kulturális eszközökkel folyik, de „előfordulhat, hogy kirobban egy katonai konfliktus; gyakorlatilag bármikor kirobbanhat, amikor vagy a kínai, vagy az amerikai vezetés úgy dönt, hogy ezt a geopolitikai küzdelmet bármi áron döntésre kell vinni”.

Ebben a hatalmi kötélhúzásban az Egyesült Államok számára Japán jelenti azt a kiegészítő erőforrást, amely lehetővé teheti a vetélkedés eldöntését, ennek tükörképe, ellenpólusa a kínai-orosz együttműködés.

A műsor vendége: Kusai Sándor volt pekingi nagykövet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 24. 20:18
Nem kell löni. Az USA-t egyszerüen szép csendben meg kell fojtani. Az USA egy élösködö vadállat. Az oroszlán is elpusztul, ha az áldozatuk megtanulják, hogyan kell elöle elbújni. Kina ezt pontosan tudja. Az elsö fontos lépés a dollár trónfosztása. A második a feljödö(3.) világ elfordítása az USA-tól. Már ez a két lépés is elég lenne, mert akkor az USA-nak csak Európa marad prédaként, amit az érintettek nem fognak a végtelenségig türni. Ha mégsem elég, akkor meg kell gyorsítani azzal, hogy Európa és az USA közé éket vernek. Az USA és Európa csak addig él békésen egymás mellet, amig mindkettönek elég sok prédája van, amin békésen osztozkodni tudnak. Ha a préda nagysága beszükül elkezdödik közöttük a harc a koncért. Kina ezt el tudja érni. De a végzetes csapás Tajván bekebelezése lehet. Az is eljön egyszer.
nemecsekerno_007
2023. május 24. 19:27
A sárga nigger öntudatra ébredt. Ezt nem lehet engedni?!?!
Zsolakomarom
2023. május 24. 19:04
"Terrorista szervezetnek nyilvánította a WHO-t egy sajtótájékoztatón Mislav Kolakusic, Horvátország európai parlamenti képviselője" a lockdown terrorista fidesz nemhogy nem allt melle, hanem meg a sajtoja is kussol errol mi erdekes, orkban semmi kihivast nem jelent a terrorista hegemon hatalomra
123321
2023. május 24. 18:28
"Kínában óriási összegeket fektetnek be a saját technológia fejlesztésébe, a technológiai szuverenitás megteremtésébe" az nem lehet! A budapesti proli megmondta, hogy kizárólag Kínai Gagyi létezik, mivel ócska cipőket gyártanak. Bizony. Látta távcsővel a budapesti panelből, hogy ők mindent csak másolnak, utánoznak, lopnak... "A G7 csoport, a világ GDP-jének egyharmadát kitevő fejlett ipari államok hirosimai csúcstalálkozójukon Kínát a nemzetközi rendre veszélyt jelentő elsőrendű fenyegetésnek nevezték meg" érdekes. Nem is olyan régen egy afgán kecskepásztor volt fenyegetés a világrendre. Meg valami nagyon borzalmas líbiai diktátor. Vagy elképzelt biofegyverek... de fura. Az egyetlen ország, aki semmiképpen nem jelenthet fenyegetést, aki már évtizedek óta sakkban tartja a világot, nyíltan kimondva, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok, megszabja, hogy ki kereskedhet kivel, máskülönben jön a ""nuclear armageddon"", ahogy a zombi mondta. Ez az aranyos, békeszerető ország uralkodik a világ felett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!