Egymillió katonára lenne szükség Tajvan elfoglalásához – Matura Tamás elemzése a Mandineren

2023. április 21. 20:00

Miért fontos projekt Kína újraegyesítése a pekingi vezetés számára, és milyen szerepet játszik Tajvan Kína geopolitikai érdekrendszerében? Kína szuperhatalmi ambícióiról kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusát Világrend című műsorunkban.

2023. április 21. 20:00
null

***

Ha kínaiak úgy döntenek, hogy megtámadják Tajvant, annak világtörténelmi jelentősége lenne” – kezdte a beszélgetést Matura Tamás, aki szerint a Kína-kutatók ezt a támadást realitásnak tartják a 2020-as évek második felében. Kína ugyanis meg fogja közelíteni relatív hatalmának csúcsát, és

hosszútávon nem biztos, hogy képes lesz versenyben maradni az Egyesült Államokkal

a nagyhatalmi kötélhúzásban. A kommunista országnak több problémával is szembe kell néznie: rövidtávon az ingatlanpiaci buborék, középtávon az eladósodottság, hosszútávú a demográfiai beszakadás jelent kihívást számára.

Jelenleg sok tényező miatt Kínának túl kockázatos lenne megtámadni Tajvant.  Egyrészt, a kínaiakat meglepte az orosz-ukrán háborúban tanúsított nyugati egység, másrészt Tajvan egy sziget, ezért elfoglalása bonyolult manővert kíván, a mai műholdas megfigyelési rendszerekkel „legalább 6 hónappal előtte látnák az amerikaiak és tajvaniak, ha Kína nagy méretű csapatösszevonásokat hajtana végre” - fogalmazott a Kína-kutató. Mint mondta, becslések szerint minimum hatszázezer katona behajózására lenne ehhez szükség, a biztos győzelem eléréséhez azonban legalább egymillióra – a kínai haditengerészetnek nincs ekkora kapacitása, ezért

Kína a „szalámi-taktikát” alkalmazza, vagyis fokozatosan kebelezi be Tajvant.

A kínaiaknak minden esetben figyelembe kell venniük, hogy az Egyesült Államoktól milyen reakció várható pontosan” – fejtette ki a szakértő, utalva arra, hogy mindegyik fél ügyel arra hogy az eszkalációt, a válasz-viszontválasz csapdát elkerülje.  

Matura Tamás úgy vélte, „ha kialakulna a kínai-tajvani konfliktus, abban az esetben nagyon nehezen tudnánk elkerülni annak regionálissá válását”  – vagyis Tajvan elfoglalásához Kínának először a közeli Japánban állomásozó amerikai bázisok ellen kellene rakétatámadást indítania, ami automatikusan egy regionális háborút robbantana be, amelyben a kínai és amerikai erők között közvetlen katonai összecsapás alakulna ki, és abba becsatlakoznának a japán és vélhetően a dél-koreai csapatok is.

Matura Tamás
Matura Tamás

Miért fontos Tajvan Kína számára?

Kína a világ egyik legnagyobb kereskedő nemzete, viszont nincs szabad kijárása a világ tengereire, amely óriási stratégiai sérülékenységet jelent számára – egy háború esetén egy ellenséges tengeri blokád képes lenne megbénítani kereskedelmét, ami nem lenne lehetetlen, hiszen a Kínával határos tengerszakaszok az Egyesült Államok szövetségeseinek felségvizei. Tajvan földrajzi elhelyezkedése ebben a helyzetben

kulcstényező, hiszen elfoglalásával Pekingnek közvetlen kijárata nyílna a Csendes-óceánra,

és dominanciája a Dél-kínai-tengeren egyértelmű lenne.

Gazdasági szempontból szintén meghatározó előnyt jelentene Tajban bekebelezése, hiszen a szigetország a világ chip-gyártásának motorja. Ráadásul a tajvani berendezkedés egy alternatív kínai politikai modell, amelyet a Kínai Népköztársaság nem tűr, és ahogy Hongkong integrálásával megtörtént, hasonló módon képzeli el Peking Kína „békés újraegyesítését”. Tajvan azonban éppen Hongkong példája miatt nem kér ebből, ráadásul a tajvani társadalom fiatalabb generációi tajvani identitásúak, ők nem akarják, hogy hazájuk Kína részévé váljon – tette hozzá a Corvinus Egyetem adjunktusa.

Matura Tamás szerint Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének „putyinizálódása” miatt nehezen lehet már követni racionális alapon a kínai ambíciókat, ugyanis mindenképpen véghez akarja vinni nagy vállalását, miszerint a népköztársaság megalapításának centenáriumára, vagyis

2049-ig a világpolitika színpadának „középpontjába” helyezi vissza Kínát.

A kínai szuperhatalmi ambíciók korlátja: az Egyesült Államok

Személy szerint nem szeretnék annak az amerikai elnöknek a helyében lenni, akinek meg kell hoznia ezt a döntést” – utalt a szakértő arra, hogy az Egyesült Államok közvetlen háborúba keveredne, ha Kína megtámadná Tajvant. Alapvetően két utat választhatna ebben az esetben Amerika. Az egyik: nem segít Tajvannak – „ez az amerikai hegemónia és az amerikai évszázad végeként kerülne be a történelemkönyvekbe”; illetve segít – a közvetlen háború azonban rengeteg előre nem látható kockázatot hordoz magában.

Nem tudom elképzelni, hogy az Egyesült Államok kivonuljon a régióból” – mondta a Kína- kutató, hozzátéve, hogy az amerikai közvélemény biztosan nem fogadná el, ha Amerika elengedné Tajvan kezét. A jelen tendenciája azonban éppen az, hogy maguk az amerikai politikusok is Kína ellen hergelik a társadalmat,

egymásra licitálnak republikánus és demokratapárt politikusok Tajvan támogatásában.

Kína viszont évek óta fegyverkezik, másfél évtizede támadó fegyvereket fejleszt, hadgyakorlataival nemcsak Tajvan felségvizeit, de Japán és a Fülöp-szigetek szuverenitását is kóstolgatja, így egyre nyíltabban kezdi ki Amerika regionális szövetségeseit.

Macron stratégiai autonómia-beszédéről

Emmanuel Macron Kínában tett látogatása után tett nyilatkozata kapcsán, miszerint „Tajvan konfliktusa nem a mi ügyünk”, Európának nem szabad bevonódnia Kína és az Egyesült Államok konfliktusába, Matura Tamás megjegyezte: ez a megjegyzése hiba volt, ugyanis ha a háború törne ki a csendes-óceáni térségben, annak nagyon komoly gazdasági következményei lennének Európára nézve is. Szerinte azért is furcsa a francia elnök nyilatkozata, mivel a franciáknak a csendes-óceáni térségben területeik vannak, így

Franciaország az egyetlen uniós állam, amelynek biztonságára is közvetlen veszélyt jelentene egy ilyen háború.

Macron azon kijelentéséről, miszerint Európának nem szabad ennyire kiszolgáltatottnak lennie az Egyesült Államoktól, hanem stratégiai autonómiára van szüksége, a szakértő azt mondta: „Macron ambíciói és Európa képességei két külön lapra tartoznak” – függetlenedni az amerikaiaktól remek célkitűzés, az ukrajnai háború azonban éppen azt mutatta meg, milyen európai ráutaltság van az amerikai katonai segítségre.

--

A Világrend adásának vendége Matura Tamás Kína-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Tajvani katonák gyakorlatoznak a szigetország déli régiójában 2022. június elsején  (forrás: Ceng Shou Yi / NurPhoto via AFP)

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Washington
2023. április 22. 12:01
Tele van orosz szakértőkel, akik elfelejtik hogy 169000 katona várja a kínai csapatokat, Diesel tengeralattjáróval, és 1.6 millió tartalékos. És az egész védekezés, pont a kínai erők ellen van kiépítve, készülnek 80 éve erre. Tehát az hogy egy millió katona elég, az nevetséges.
B_kanya
2023. április 22. 09:25
" Kína ugyanis meg fogja közelíteni relatív hatalmának csúcsát, és hosszútávon nem biztos, hogy képes lesz versenyben maradni az Egyesült Államokkal" Akkor lapozhatunk is :)
amca
2023. április 22. 08:09
Csak szólok ,hogy a pofátlan USA betolta a pofáját a kínai határra. Mao 1 000 000 önkéntest !!!!! küldött. A nagy kis hadvezér beszaladt a tengerbe. Mekk Artúr -nak hívták.
files32
2023. április 22. 06:20
Van egy csomó agyagkatonájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!