A balkáni háborúk nem értek véget – Nógrádi György a Stratégában

2023. március 02. 17:01

Európa fegyverkezik, de a fegyverek egy részét átadja Ukrajnának, amit soha nem fognak kifizetni, és soha nem fogunk visszakapni – mondja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, akivel a Mandiner Stratéga legújabb adásában beszélgettünk.

2023. március 02. 17:01
null
Pócza István
Pócza István

Nógrádi György szerint bár Európa fegyverkezik, a lehetőségek korlátozottak: hiába növelik a kiadásokat, meg sem közelítik az Egyesült Államok hatékonyságát.

A biztonságpolitikai szakértő szerint furcsa, hogy a NATO a több évtizedes két lábon állás stratégiáját adja fel, amely egyrészt a tárgyalás, másrészt a katonai erő volt; már csak a katonai erő maradt. Magyarországon egy relatíve nagy hadiipar volt a rendszerváltásig, amely az azt követő évtizedekben leépült, s ma épül újjá. Ugyanez igaz a magyar honvédségre: ez egy teljesen más hadsereg, egy NATO-hadsereg már. A magyar haderő szerinte alkalmas arra, hogy a jelen kihívásaira válaszokat adjon.

Mire elegendő a GDP-arányos 2 százalék katonai kiadás? Mire lenne elég Európa az Egyesült Államok nélkül? Franciaország el akarta foglalni Németországot? Ha az amerikai csapatokat kivonnák, azonnal háború lenne Európában? Ezeket és más izgalmas kérdéseket is érintettünk beszélgetésünkben.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 03. 01:09
"Ha az amerikai csapatokat kivonnák, azonnal háború lenne Európában?" Nem hanem előbb kellene a háború az amerikai csapatok kiveréséhez, mert maguktól nem vonódnak ki.
Akitlosz
2023. március 03. 01:08
"Mire lenne elég Európa az Egyesült Államok nélkül?" A szabadságra.
Akitlosz
2023. március 03. 01:06
"Mire elegendő a GDP-arányos 2 százalék katonai kiadás?" Majd meg fogjuk tudni, ha egyszer annyi lesz. Évtizedek óta nincsen annyi. NATO tagként még eddig soha.
Akitlosz
2023. március 03. 01:04
"A magyar haderő szerinte alkalmas arra, hogy a jelen kihívásaira válaszokat adjon." Dehogy alkalmas! Jó, ha 2 hétig bírna egy intenzív háborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!