„Oroszország befagyott konfliktust csinál az ukrajnai háborúból” – Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2022. december 21. 17:00

Februárban újabb hadműveletek várhatóak az ukrajnai konfliktusban: az oroszok a Donbaszban, az ukránok Melitopol környékén támadhatnak majd. Melyik fél rendelkezik nagyobb harcászati tartalékokkal? Meddig képes a Nyugat fegyverekkel segíteni az ukrán hadsereget? A katonapolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2022. december 21. 17:00
null
Maráczi Tamás

***

Az orosz hadsereg napi 50 ezer lövést ad le a harcterepen, minden jel szerint készítik elő az újabb szárazföldi hadműveletet. Donyeck térségében próbálnak sikereket elérni, középtávú céljuk az lehet, hogy a két, orosz területnek elismert népköztársaság megyehatárait elérjék és ellenőrzés alá vonják.

Az ukrán haderő kora tavasszal vélhetően szintén egy támadásra készül, mégpedig Melitopol környékén, hogy elvágják a szárazföldi összeköttetést a Krím-félsziget és a donbaszi orosz területek között.

Az oroszok meggyőző tüzérségi fölényben vannak, ötször annyit lőnek, mint az ukránok, és a létszámfölényükkel is dominálnak, viszont a precíziós fegyvereik jelentősen fogynak.  

Moszkva stratégiai célja minden bizonnyal az, hogy egy befagyott konfliktust csináljon a háborúból, és ezzel akadályozza Ukrajna euroatlanti és NATO-integrációját. Kijev és Washington ambíciója pedig az, hogy ebben a hibrid háborúban katonailag és főleg gazdaságilag meggyengítse Oroszországot – mondja a Mandiner Világrend adásában a biztonságpolitikai szakértő.

Melyik fél rendelkezik nagyobb harcászati tartalékokkal? Ki kerülhet ki domináns pozíciókkal a várható kora tavaszi offenzívákból?

A műsor vendége: Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

„Oroszország befagyott konfliktust csinál az ukrajnai háborúból" - Resperger István by Mandiner

Februárban az oroszok és az ukránok is hadműveletet fognak indítani: előbbiek a Donbaszban akarnak terület foglalni, az utóbbiak Melitopol környékén próbálják majd elvágni a Krím és az orosz területek közötti összeköttetést. A katonapolitikai szakértő szerint Moszkva egy befagyott konfliktust akar kialakítani, hogy ezzel akadályozza meg Ukrajna EU- és NATO-integrációját.

--

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2022. december 21. 17:46
"Oroszország befagyott konfliktust csinál az ukrajnai háborúból" ha és amennyiben a magyar miniszterügynök bácsinak sikerül keresztülvernie a "fegyverszünetet mihamarabb" bullshitet.
Szabó Tamás
2022. december 21. 17:39
"...„Oroszország befagyott konfliktust csinál az ukrajnai háborúból” ..." Ugyanakkor arra ügyel, hogy ne érjék jelentős veszteségek, míg ő az ukr. felet szisztematikusan felőrli, MEGSEMMISÍTI. "Félkézzel" pedig gyakorlatozik/fejleszt a nato-fronton... Ki az egyetlen, aki nagyot, nagyon nagyot bukik az egészen, ukr. kívül?
fado
2022. december 21. 17:34
Békét
falcatus
2022. december 21. 17:31
"Moszkva stratégiai célja minden bizonnyal az, hogy egy befagyott konfliktust csináljon a háborúból..." Nyomdahiba. Helyesen: "Washington célja az, hogy egy befagyott konfliktust csináljon a háborúból..." A bevált módszer, rákenni a másikra, amit ők követnek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!