Így nézte be Sváby András és szakértője a kamu-drónfelvételt (VIDEÓ)

2022. május 27. 07:00

„A menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik” – fogalmazott az ATV műsorában Sváby András. Kiderült: egy számítógépes játék felvételeit kommentálta.

2022. május 27. 07:00
null

Béres Sándor írása

***

Az ATV Heti Napló című műsorának egyik adásában Sváby András vendége Rácz András Oroszország-szakértő volt, akivel a műsorvezető fegyverkezési szempontból vizsgálta az orosz-ukrán háborút. A műsorban azonban Sváby egy olyan felvételt taglalt, amely az ATV videója alatti kommentelők, valamint a lapunk által megkérdezett szakértő szerint is egy számítógépes játékból származik.

Négy-öt videót küldtek a szakértőnek, amelyekből felkészülhetett

Az adás során Sváby András hangsúlyozta, hogy Rácz András Oroszország-szakértőnek 4-5 videót küldtek, amelyekből felkészülhetett. Mint a műsorvezető fogalmazott: „abból az elképesztő videóhalmazból, amit kapunk a különböző csatornákon keresztül,

ebből kérem szépen az első videót, hogy mutassuk meg. Itt azt fogjuk látni pillanatokon belül, [...] hogy egy bayraktán vagy több bayraktán drónról lövik az orosz tankokat.”  (A műsorvezető itt vélhetően a Bayraktar TB2, pilóta nélküli harci repülőgépekre gondolhatott – a szerk.)

„Elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat”

A felvétel bemutatása közben Sváby András a háttérben hangsúlyozza: „elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat, utána azt is lehet látni, hogy a menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik”.

Hozzátette: „különben megrázó ez a felvétel, attól függetlenül, hogy az ember most melyik oldalnak szurkol, vagy melyik oldalnak drukkol, hiszen itt emberek vannak, emberek halnak meg”. Mint a műsorvezető fogalmazott: „ezeknek a videóknak az eredetét nem tudjuk ellenőrizni,

Sváby András ezt követően arról kérdezte Rácz András szakértőt, hogy Oroszország felkészült-e ezekre „a modern hadviselő eszközökre, mondjuk a Bayraktán-drónokra”. Rácz András a videó valódiságáról nem szólva, a kérdésre válaszolva elmondta: az oroszok „tudták, hogy van az ukránoknak ilyen.”

Az ATV adásának említett részletét az alábbi videóban nézheti vissza:

Szakértő: Szinte biztos, hogy a kérdéses felvétel egy videojáték videója

A kérdéses felvétel kvázi biztos, hogy egy videojáték” – nyilatkozta lapunknak a Sváby András által narrált felvétel kapcsán Szikora Márk, az esport1.hu munkatársa. Mint fogalmazott:

Azon ki is van írva a kép aljára, hogy nem valós eseményt ábrázol, illetve azon nincs lebutítva a minőség, így tisztán észrevehető, hogy játék” – teszi hozzá.

Mutatjuk a játékból származó, jó minőségű felvételt:

„Érdemes összevetni, egy az egyben ugyanaz”

Mint Szikora Márk fogalmaz, „érdemes összevetni, egy az egyben ugyanaz” a két videó. A szakértő szerint „az eredeti felvételen látni, hogy a fákat például nem rendereli ki a játék normálisan, de érdemes például megnézni a videó egyik részletén, ahogy a játék vezérelte tank jobbra-balra fordul” (ezt piros nyíllal jeleztük – a szerk).

Mutatjuk az ATV felvételén látható harci jármű „furcsa”, számítógépes játékokra jellemző mozgását (piros nyíllal jelzett jármű):

Mutatjuk a harci jármű „furcsa”, számítógépes játékokra jellemző mozgását a játékban (piros nyíllal jelzett jármű):

A szakértő szerint a felvételeken szereplő jármű mozgása láthatóan

Szikora Márk arra is felhívja a figyelmet, hogy „a szintén játék vezérelte gyalogosok pusztán fel s alá járkálnak a robbanások közepette”, ez szintén aligha természetes.

Az ATV szerkesztőségét, valamint Rácz Andrást is felkerestük

A videofelvétel kapcsán természetesen az ATV szerkesztőségét, valamint Rácz Andrást is felkerestük. Kérdésünkre válaszolva Rácz András elmondta, az ATV szerkesztősége valóban elküldte neki a felvételeket az adás előtt, azonban sajnos nem ismerte fel, hogy az az említett videó egy számítógépes játékból származik. Mint fogalmazott: „semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal”.

A szakértő elmondta azt is, hogy az adás során vizsgált négy felvétel közül másik kettőt érdekesebbnek is talált, valamint arra is kitért: „őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval”.

– zárta sorait Rácz András.

A szakértő lapunknak adott válaszát az alábbiakban olvashatja:

Köszönöm szépen az emailjét!

Igen, az adás előtt az ATV valóban elküldte a felvételeket, teljesen korrektek voltak ilyen szempontból.

Én sajnos nem ismertem fel, hogy ez számítógépes játékból származik. Egyrészt sajnos semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal, másrészt a négy vizsgált felvételből leginkább a harmadikat és a negyediket találtam érdekesnek. Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. 

Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem - amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet - egy számítógépes játékból származik.

A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni.

A tanulságokat mindenesetre levontam.”

Cikkünk megjelenéséig az ATV szerkesztőségétől még nem kaptunk választ a felvételt kapcsán. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenését követően kiderült: elnézést kért Sváby András a kamu-drónfelvétel miatt

„A friss információk birtokában elnézést kérnek, ha valaki most megtévesztve érzi magát, de jóhiszeműen jártak el” – nyilatkozta a Media1-nek a műsorvezető. Bővebben is érdekel!

– nyilatkozta a Media1-nek a műsorvezető.

***

ARMA 3
Egyes kommentelők szerint az ATV műsorában, valamint a YouTube-on elérhető videón is az ARMA 3 nevű játék részletei láthatóak.

Az ARMA 3 egy nyílt világú, realizmuson alapuló, katonai taktikai lövöldözős videojáték, amelyet a Bohemia Interactive fejlesztett és adott ki kizárólag a Steam terjesztési platformon keresztül. 2013 szeptemberében adták ki Microsoft Windowsra, majd 2015 augusztusában jelentették be macOS-re és Linuxra.

Forrás: Wikipédia

Nyitókép: Indexkép, YouTube-videó

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ted NER-Killer
2022. május 30. 15:14
Imádom, hogy egy régóta NER "birtoknak" számító ("ó-héberül": NER-nyalonc) hírportál (Mandiner) egy szintén NER-"közeli" (a Hit Gyülekezete többségi tulajdonában lévő) vallási handabanda-szekta (vezérigazgató: Németh "Seggfej" Szilárd) által "uralt" ATV-t ekézi!... IMÁDOM! (Csak így tovább, seggfejek!...)
ringwoodite
2022. május 28. 07:40
Hát ezen úgy elkezdtem rohogni hogy a beszarasjelzom is majdnem kivillant... Az ev prim hulyesege ott van az ATV - nel... Hahahahahahahaha...
ynad
2022. május 27. 21:57
Felfoghatatlan, hogy egy ekkora nulla, tajt gyökér, beszélni sem tudó, képzetlen ember, hogy kerülhet egyáltalán képernyőre. Az ATV teljes csapatát ez a tény a béka feneke alá degradálja. Hogyha Sváby butaságát forgó mozgássá lehetne átalakítani, bezárhatnánk Paksot.
Zolotarjov
2022. május 27. 19:55
Na a hülye balfasz Sváby megint benézte..:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!