Európai űrszonda landolt az üstökösön

2014. november 12. 18:20

A tíz éve úton levő Rosetta űrszonda Philae-leszállóegysége sikerrel landolt a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől.

2014. november 12. 18:20

Sikeresen landolt a Rosetta űrszonda Philae-leszállóegysége a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől. A projekt az Európai Űrügynökség keretein belül valósult meg. A Rosetta 2004. március 2-án indult útjára a Földről, tíz év után, 2014 augusztusában érkezett az üstököshöz, majd november 12-én a Philae nevű leszállóegysége az égitest felszínén landolt.

A Rosetta évtizedes misszióján mintegy kétezer ember dolgozott eddig.

A fenti videón megnézhetik, nagyjából mi történik a projekt keretében, a Földtől 500 millió kilométerre.

A tíz leszálló műszer, tizenegy tudományos műszer tervezéséhez, fejlesztéséhez, valamint megépítéséhez magyar szakértők is hozzájárultak:

KFKI RMKI és SGF Kft: a Philae leszállóegység hibatűrő fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépének fejlesztése.

KFKI RMKI: öt különböző mérőberendezést tartalmazó plazma-mérőrendszer fejlesztésében való részvétel, amely a Rosetta orbiter műszere.

KFKI AEKI: a Philae leszállóegység két tudományos műszer tervezése és elkészítése.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: a Philae leszállóegység fedélzeti energiaellátó és -elosztó rendszer tervezése.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. november 13. 10:55
1 milliárd 200 millió euróból képtelen színes fényképet készíteni a XXI. században. A gagyiság csúcsa.
fogd a pénzt és kuss
2014. november 12. 21:25
hihetetlen siker, gratulálok!
Ultima Ratio
2014. november 12. 18:43
Hanyatlik Európa :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!