Ifj. Lomnici Zoltán: Az Alkotmánybíróság döntésének a jogállamiság a vesztese

2013. január 09. 10:52

Az előzetes regisztrációra vonatkozó alkotmánybírósági határozat kapcsán a különvéleményen levőkkel ért egyet ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Szerinte az Ab az utóbbi időkben politikai döntéseket hoz, és ezzel párhuzamosan csökken is a népszerűsége.

2013. január 09. 10:52

Az alkotmányjogász a HírTv Rájátszás című műsorában úgy vélekedett, az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatta volna jogkörükben az Alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket. Szerinte a jogalkotóknak megvolt a felhatalmazásuk arra, hogy ezeket az áthidaló jellegű rendelkezéseket ne az alkotmányba írják bele.

Lomnici úgy fogalmazott, a láthatatlan alkotmány intézményének egy idő után határt kell szabni, lévén egy, az adófizetők pénzéből fenntartott közintézmény nem teheti meg, hogy döntései során a társadalom által nem ismert dokumentumból indul ki. Mint mondta, az Ab nem azért alakult, hogy egy másodlagos alkotmányt hozzon létre, hanem hogy fejlessze a jogi kultúrát.

A választási feliratkozás eltörlése kapcsán feltette a kérdést, hogy ha a regisztráció korlátozta volna a választójogot, akkor ugyanez miért nem merült fel soha a két forduló esetében. Lomnici szerint az Ab a feliratkozás lehetővé tételével súlyos visszaéléseknek vethetett volna véget, mivel szerinte a gulyáslevesért megvett szavazatok és a választás napján történő buszoztatás nem pusztán a városi legendák körébe tartoznak.

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. január 10. 06:29
lomnicincogó leadhatja a diplomáját
igyirnankmi.blog.hu
2013. január 09. 19:47
inkább nem írnám le miben téved a nyilatkozó, viszont azon csodálkoztam, hogy LZ egyszerre ért egyet az egymással is vitatkozó különvéleményekkel. ha valaki szeretné esetleg tudni, hogy mi van a határozatban, az semmiképpen se erre a nyilatkozatra hagyatkozzon. itt van például egy értékelő megállapítást nem tartalmazó összefoglaló: http://lexhungarorum.blog.hu/2013/01/05/a_valasztasi_eljaras_szabalyainak_a_valasztasi_reszvetelt_kell_elosegiteniuk
BőröndÖdön
2013. január 09. 18:03
Felháborító,ahogy a kislomnici nyalja az állampárt seggét!!
Yuing
2013. január 09. 16:11
Zoli te egy ökör vagy, add vissza adiplomád !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!