Ángyán: Könyörögnék, hogy kényszerítsenek

2012. november 17. 10:51

Gőgös Zoltán ötven hektárnyi földet ajánlott megművelésre Ángyán Józsefnek, hogy a volt államtitkár bebizonyítsa: az általa kigondolt földtörvény jó.

2012. november 17. 10:51

Ángyán József, Szabó Rebeka és Gőgös Zoltán az ELTE által szervezett vitán csapott össze a földtörvény ügyében, amelyhez a beérkezett több mint száz módosító indítvány nagy részét Ángyán jegyzi.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikva
2012. november 19. 09:09
Értem én mi a célja a mostani kormánynak a nagybirtokos rendszer kiépítésével.Egy erős gazdaságpolitikai védelmet szeretne viszonylag kevés szereplővel.Dózsa Györgyök nélkül, a mezőgazdaságban is. Igen ám,de ez így nagyon egyszerű és öncélú...rengeteg a munkanélküli ember vidéken.Családokat tudna eltartani 20-30 ha föld. Ma pl.Kelet-Magyarországon az átlagos munkanélküliség a falvakban kb 40 % -körül van..A "papírtológatós,korrupt,feketeváros pesten" ez nyilván 10 % alatt van jelentősen...látszatra...Úgyhogy jó lenn ezt újragondolni, hogy a szoci hátterű volt TSZ- elnököket támogatja a kormány,akik egy -kért felesért vették meg tratktorosaik milliós üzletrészeit,mondván nekik,hogy " Pista ez úgysem fog érni semmit", vagy éppen új alapokon nyugvó és tényleg nem korrupcióból élő, a tönk szélére jutott vidéki családokat kívánják támogatni.(megfelelő kontroll mellett persze)..Én így látom...Gőgös...hm...ő már a lédimolettiből tud csak öltözködi,annyi szereti az "ingyen,vagy lopott disznóhúst"...
mmaa
2012. november 18. 22:39
Teljesen laikus vagyok a témában, ezért segítséget szeretnék kérni. Hol lehet elérni azokat az adatokat, amelyek szerint Európában az átlagos nagybirtok méret jelenleg 2-300 hektár között van (ld. a videót 01:10 és 01:20 között).
nimród
2012. november 18. 11:17
A dolog sokkal bonyolultabb, mint a hozzászólók zöme képzeli. És akkor még nagyon enyhén fogalmaztam. Egy rettenetesen nehéz, és csak hosszú távon megoldható feladatról van szó, a magyar mezőgazdaság átalakításáról, európai mintára. Csakhogy ennek pillanatnyilag alig vannak meg a feltételei. De lépni kell, feltétlenül és gyorsan, mert 2014-től a földtulajdonlás tekintetében az EU állampolgárok a magyarokkal azonos jogokkal fognak rendelkezni. Ha földszerzésüket nem tudjuk EU-konform eszközökkel korlátozni, termőföldünk is külföldi kézbe kerül. A mostani törvény tulajdonképpen csak a földszerzés szabályozásáról szól, de kialakításához nyilvánvalóan szükség volt egy vízióra a magyar mezőgazdaság jövőjéről. Nem úgy van, ahogy a NOL videó fórumán hozzászóló, tudatlan vagy tudatosan hazug ballib kommentelők állítják, hogy a kormány "kitalált valamit, ahelyett, hogy a sikeres európai mintákat vette volna alapul". Ugyanis a kormány éppen ezt tette. Igaz, nem a korábban Ángyán által javasolt, ha jól tudom dán mintát, hanem az ugyancsak sikeres franciát. Azonban hiába a jó minta, ha nincsenek meg a követés feltételei. Gondoljunk bele: a nyugat-európai országokban nem volt negyven év szocializmus. Nem kényszerítették termelőszövetkezetekbe a parasztságot, mint nálunk. Nyugaton a parasztgazdaságok és tulajdonosaik egyenletesen fejlődhettek,folyamatosan alkalmazkodhattak a változó viszonyokhoz. A legfeljebb néhány tíz hektárral rendelkező gazdálkodók a földművelés mellett állatokat tartanak, terményeiket magas feldolgozottsági szinten, többnyire fogyasztható késztermékként hasznosítják, nem egyszer helyben, saját vendégházukban. (Falusi turizmus.) Szövetkezeteik malmokat, vágóhidakat, hűtőházakat birtokolnak és üzemeltetnek. Ezek a vállalkozók megfelelő eszközökkel és tőkével, hitelképességgel és a szükséges szakmai ismeretekkel rendelkeznek. Mindez nálunk, "hála" a szocializmusnak, legfeljebb kivételként, illetve a nagybirtokoknál létezik. Sem elég alkalmas vállalkozó, sem eszközök, sem tőke nincs. Félreértés ne essék, én is úgy vélem, hogy követnünk kell az európai mintát. Mert annak fontos előnyei vannak. A foglalkoztatásban, a környezetvédelemben, a vidék megtartó erejének növelésében, nemzeti értékeink védelmében. És ezek az előnyök a jövőben várhatóan még inkább felértékelődnek. A cél helyes. Bűn lenne lemondani róla. De a megvalósítás iszonyatosan nehéz lesz. Mert szinte a semmiből kell megteremteni az európai mintájú magyar mezőgazdaságot. A helyes célok mellett az elérés mikéntjét, a "hogyant" is ki kell találni, méghozzá úgy, hogy az amúgy is gyengélkedő mezőgazdaságunkban további súlyos visszaesések ne következzenek be. A kormányt elismerés illeti, hogy az ország hosszú távú céljait szolgálva, bátran belevágott a rövid távon valószínűleg csak gondokkal és politikai hátrányokkal járó nagy vállalkozásba.
kukagyerek
2012. november 18. 10:14
ángyán! Nem unod még a Karsai- szerepet a fideszben? Mert, mi már nagyon újuk azt, hogy vizet prédikálsz és bort iszol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!