Utazás Boszniába

2023. június 23. 13:56

Akik azt hiszik, hogy Orbán balkáni utazásai, békítési kísérletei szorosabb orosz függést jelentenek, tévednek.

2023. június 23. 13:56
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Annak idején talán nem hittük volna, de nyugat-balkáni diplomáciánk roppant sikeres. Élen jártunk Horvátország uniós tagságának előkészítésében, figyelünk Macedóniára, tárgyalunk Albániában, mindenütt igyekszünk jelen lenni.

Orbán Viktor két fontos körülményre is felhívta a figyelmet: egyrészt uniós tagságot sürget a kimaradt államoknak, másrészt elmondta, hogy ez a térség Európa egyik utolsó erőforrás-tartaléka. Valószínűleg illene jobban odafigyelni ezekre a szempontokra az unió más államainak is, ahogyan a migrációval és a határvédelemmel kapcsolatos magyar figyelmeztetéseket is komolyan kellett volna venni. Mindenesetre Orbán Viktor mostani boszniai tárgyalásán is ez a két törekvés mutatkozik a legerőteljesebben. És a bizonyság, hogy a hajdani hármas prioritás helyett az új globális kihívásokra keresett válasz ma mindennél fontosabb a magyar kormány számára.

Akik azt hiszik, hogy Orbán balkáni utazásai, békítési kísérletei szorosabb orosz függést jelentenek, tévednek. Valójában itt egyáltalán nem Putyinról van szó, csak az amerikai demokraták vélelmeznek minden talpalatnyi helyen oroszokat. Inkább az a lényeg, amiről ötszáz éve is mindenki tudott Magyarországon: sorsunk részben a Balkánon és közvetlen tőszomszédságában dől el. Függetlenül attól, hogy a térséget pufferzónának vagy birodalmak utáni maradványnak tekintjük-e, az igazság az, hogy a bevándorlás, a nemzeti szuverenitás és az energiapolitika közös döntéseit részben itt végezzük el.”

***

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik