Utazás Boszniába

2023. június 23. 13:56

Akik azt hiszik, hogy Orbán balkáni utazásai, békítési kísérletei szorosabb orosz függést jelentenek, tévednek.

2023. június 23. 13:56
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Annak idején talán nem hittük volna, de nyugat-balkáni diplomáciánk roppant sikeres. Élen jártunk Horvátország uniós tagságának előkészítésében, figyelünk Macedóniára, tárgyalunk Albániában, mindenütt igyekszünk jelen lenni.

Orbán Viktor két fontos körülményre is felhívta a figyelmet: egyrészt uniós tagságot sürget a kimaradt államoknak, másrészt elmondta, hogy ez a térség Európa egyik utolsó erőforrás-tartaléka. Valószínűleg illene jobban odafigyelni ezekre a szempontokra az unió más államainak is, ahogyan a migrációval és a határvédelemmel kapcsolatos magyar figyelmeztetéseket is komolyan kellett volna venni. Mindenesetre Orbán Viktor mostani boszniai tárgyalásán is ez a két törekvés mutatkozik a legerőteljesebben. És a bizonyság, hogy a hajdani hármas prioritás helyett az új globális kihívásokra keresett válasz ma mindennél fontosabb a magyar kormány számára.

Akik azt hiszik, hogy Orbán balkáni utazásai, békítési kísérletei szorosabb orosz függést jelentenek, tévednek. Valójában itt egyáltalán nem Putyinról van szó, csak az amerikai demokraták vélelmeznek minden talpalatnyi helyen oroszokat. Inkább az a lényeg, amiről ötszáz éve is mindenki tudott Magyarországon: sorsunk részben a Balkánon és közvetlen tőszomszédságában dől el. Függetlenül attól, hogy a térséget pufferzónának vagy birodalmak utáni maradványnak tekintjük-e, az igazság az, hogy a bevándorlás, a nemzeti szuverenitás és az energiapolitika közös döntéseit részben itt végezzük el.”

***

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. június 24. 11:22
A KÜLPOLITIKAI látogatások nem véletlenek. Ma tartják az EURÓPA FÓRUMOT Wachauban, kb. 8O km-re Bécstől, melyre az osztrák kancellár Nehammer meghívta Melonit és a bolgár elnököt Radevet . A téma: Migránsok, kerítés és a nyugat balkáni integráció. Bolgár részről kérik , hogy a török-bolgár határon erősebb legyen a határzár. Az osztrák kancellár az ENP (EPP) szeretné megerősíteni újabb erőkkel. KÉRDÉS: 1) Magyar részről meghívtak az osztrákok valakit ? 2) MANDINER miért nem adsz időben fontosabb hireket ? 3 ) A 2O24. júniusi EU-P-választásoknál nem mindegy ki áll be az Európai Néppártba és ki nem. Ha nem hívta mega magyarokat, akkor ezt hogyan kell értékelni ? Ezen lehet évődni.
Lajoss
2023. június 23. 20:06
Semmi értelme a balkáni erőlködésnek..leszarja az Únió a csüngőhasút..
síróbohóc
2023. június 23. 15:13
Nagyon szép sivalkodás Laci. Fel a fejjel!
csicseriborso
2023. június 23. 14:29
.xxxx
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!