SZAK? ÉRTŐ? – a mundér védelmében

2023. június 20. 06:12

2022.02.24-e után hirtelen minden bokorból (fedezékből) előugrott egy katonai és/vagy biztonságpolitikai „szagértő”.

2023. június 20. 06:12
null
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint
Facebook

„Egy-egy krízis jelen post-truth világunkban azonnal magával hozza a szakértők proliferációját. Úgyis mondhatnám 2008-ban minden peremterületi szakember közgazdász lett, 2020 mindenki is vírusszakértővé vált, és 2022.02.24-e után hirtelen minden bokorból (fedezékből) előugrott egy katonai és/vagy biztonságpolitikai »szagértő«.

Magát a biztonságpolitikát a katonain túl hagyományosan politikai, gazdasági, társadalmi (szociális) és környezeti területekre szokták felosztani. Ez utóbbi háromhoz például jómagam legfeljebb katonai vonatkozásban tudok hozzászólni. Bár sokat és szívesen tudnék beszélni Törökország történelméről, katonai képességeiről, hadiiparáról az elnökválasztás kommentálását nem vállaltam el. Lévén nem ismerem a török belpolitikát. Attól függetlenül, hogy határozottan peremterület. Ugyanígy nem vállalkozom arra, hogy rendőrségi/közbiztonsági ügyekben nyilvánítsak szakértői véleményt. (A határterület terrorizmus más tészta).

Kifejezetten károsnak tartom a szakma és a tényleges tömegtájékoztatás szempontjából, hogy egy-egy adott földrajzi terület, ország vagy peremterület szakértői olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyek egyértelműen NEM tartoznak a kompetenciáik közé.

Így fordulhatott elő, hogy az egyik ilyen »mindenhez is értő szakértő« teljesen valótlan állításokat fogalmazzon meg a zaporozsjei orosz védelmi vonalakkal kapcsolatban, a másik pedig »állóháborút« emlegessen ugyanezzel a területtel kapcsolatban. Ez utóbbiért a biztonság és védelempolitika szakon éppúgy megbuktatták kérdés nélkül az embert, mint bármelyik bölcsészkar történelem szakán.

Azt ugyanis mindkét helyen az ember fejébe verték, hogy az állásháború.

Ha a sportcsatornákon sportkommentátorok vannak, kicsit meglepő, hogy egy sokkal fontosabb területen kóklerek és önjelölt kígyóolaj árusok hirdethetik rövidlejáratű csodaszereiket.

Szerencsére politikai meggyőződéstől függetlenül számos kitűnő szakember áll rendelkezésre.”

Nyitókép: Narciso Contreras / Anadolu Agency Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kabajeva
2023. június 21. 08:32
És ez a zsírfej az MCC-ből mihez szagért?? Kormány propaganda és orosz propaganda.
MayorAnna 03
2023. június 20. 17:23
Nem csak háborús szakértők vannak. Minden téren túlkínálat van belőlük. Már a cölöpök alá is szakértőket vernek. Aki tudja csinálja - aki nem, az szakérti.
Béna Géza
2023. június 20. 14:33
Nos emberek Magyarországnak anyámasszony katonái vannak lásd Koszvo két három tökös szerb legény furkósbottal szarrá verte magyar elit egy részét. Szerintem meneszteni kéne az összes kiképző tisztet sőt még a minisztert is ,Izraelből kel kiképző tiszteket hozni azok majd megtanítják hogyan kel katonáskodni
amca
2023. június 20. 13:44
Nekem ez a ráczandrás nevű pofa tetszik. Elküldeném két hétre a csecsenek közé. Utána meghallgatnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!