Magát áldozza fel az EU Ukrajnáért

2023. június 23. 13:52

A számla óriásira rúg és Brüsszel a következő években fokozná az anyagi támogatást.

2023. június 23. 13:52
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Már az is döbbenetes, amennyivel eddig segítette az Európai Unió Ukrajnát. A számla óriásira rúg és Brüsszel a következő években fokozná az anyagi támogatást.

Abban szerintem nincs vita a világban, hogy egy háború sújtotta országot humanitárius értelemben támogatni kell. Ukrajna esetén is így van ez és ki más is tehetné ezt meg, mint a hozzá földrajzi és kulturális értelemben is legközelebb álló Európai Uniós tagállamok. Nem véletlen, hogy Magyarország is története legnagyobb humanitárius programját indította el azért, hogy támogassa a rászoruló, bajban lévő, harcok elől menekülő embereket. Ez mondhatni kötelessége is a nyugati világnak, hogy a megtámadott felet ilyen formán segítse. Az Európai Unió ugyanakkor ebben a kérdésben sem találta el az arányokat. A legtöbb tagország ugyanis saját kiszolgáltatottságának a növelése árán is segítette fegyverrel a kijevi vezetést, az Európai Unió pedig egy óriási, 18 milliárd euró összegű kedvezményes hitellel foltozza be az ország költségvetésén található lyukat. Teszik mindezt a nyugati országok és Brüsszel a béke érdekeire hivatkozva. Lépjünk most túl azokon az erkölcsi és gyakorlati szempontokon, hogy vajon fegyverekkel milyen békét lehet elérni és beszéljünk csak az anyagi részéről a kérdésnek!

Már a tavaly jóváhagyott, 18 milliárd eurós, vagyis hozzávetőlegesen 7.200 milliárd forintos segélycsomaggal kapcsolatban is sokan felvetették a kérdést, hogy vajon nem lenne-e ennek a pénznek jobb helye az európai gazdaságban?

Persze minden ilyen aggály süket fülekre talált, vagy ami még rosszabb, az efféle kérdések feltevőjét oroszpártisággal vádolták. És ez nem is volt elég a Kijev-Brüsszel tengelynek. Ursula von der Leyen ugyanis a napokban bejelentette, hogy a 2027-ig tartó Uniós költségvetés átstrukturálásával 50 milliárd eurót, vagyis nagyjából 20.000 milliárd forintot szabadítanak fel Ukrajna támogatására a következő három évben. Ennek körülbelül kétharmadát kedvezményes hitel, egyharmadát pedig vissza nem térítendő támogatás formájában. 20 ezer milliárd euró. Ízlelgessük kicsit ezt az összeget. Ez nagyjából harmada a teljes, éves magyar GDP-nek. És hogy átfordítsuk balliberális »valutára« is, nagyjából 60 Dél-Budára tervezett, ultramodern centrumkórház felépítésére lenne elegendő. Vagy Magyarország 2500 településére lehetne belőle a nemrég Biatorbágyon átadott high-tech felszereltségű iskolát építeni.”

***

Nyitókép: MTI/Olivier Hoslet 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2023. június 24. 03:06
https://m.youtube.com/watch?v=k8Pn6bpB0ZI
pemete jakab
2023. június 23. 22:30
"2027-ig tartó Uniós költségvetés átstrukturálásával 50 milliárd eurót" Ez évente bő 10 milliárd. Az EU éves GDP-je jelenleg 18 000 milliárd euró körül van. Vagyis a 10 milliárd nem nagy teher még akkor sem, ha növelni kellene a tagországok befizetésének mértékét.
budapesti
2023. június 23. 21:57
Az EU magát áldozza föl, tisztelt választópolgár. Úgyhogy érdemes euroszkeptikus pártokat keresnie a saját országában.
tapir32
2023. június 23. 20:53
A DK fasizálódása felgyorsult! A DK szociális demagógiát hirdet. Egyetlen szociális intézkedést nem szavaztak meg, a minimálbér emelést sem. A DK a demokrácia és a jogállam ellensége. A jogállam ellensége az, aki, kétharmados törvényeket akar egyszerű többséggel megváltoztatni. Demokratikus gondolkodású emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A demokrácia lényegét tagadja, aki külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). L.: Gyurcsány nyilatkozatai arról, hogy milyennek kell lenni! Pl.: Legyetek Gyurcsányok! Gyurcsány a jogállamon kívül álló személy, aki önmaga határozott a politikai kérdésekben. A DK-ban mindig mindenben Gyurcsányé az utolsó szó. A DK támogatja genderideológiát. „A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa A DK intoleráns. Gyurcsány, Dobrev és a DK totálisan intoleranciát hirdetett minden olyan nézettel szemben, amely különbözik az övéktől. A DK a magyar emberek ellensége. Aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU helyreállítási alapból pénzt, az a magyar gazdaság következésképpen, a magyar nép érdekei ellen tevékenykedik. A globális nagytőke érdekében politizál Gyurcsány és a DK. A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Gyurcsány felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK öt pontja: 2. Nem ellenfelek vagyunk, hanem ellenségek! A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK-tól kell megvédeni! A fasizálódó DK demagógiája veszélyezteti Európát és a demokráciát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!