Nem bírok ki még egy pedagógustüntetést

2023. június 21. 11:04

Őszinte leszek.

2023. június 21. 11:04
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce.hu

„Őszinte leszek. Nem bírok ki még egy pedagógustüntetést. És biztos vagyok abban, hogy sokan gondolkodunk azon, mi mást lehetne tenni, ami hatékonyabb.

Gyakran elbizonytalanított a szervezők stratégiája, de a diákok forrongó dühe és bátorsága inspiráló volt, és az is, hogy a pedagógusok saját kezükbe vették a sorsukat.

Berzenkedtem azoktól a szólamoktól, hogy »az oktatás nemzeti ügy« és »európai színvonalú oktatásra van szükség«, mintha lennének olyan alkalmazottak, akiknek az ügye nem a nemzeté, és mintha az oktatásra szánt pénz nem csökkenne szerte az Unióban – lásd például a romániai pedagógussztrájkot, vagy franciaországi iskolabezárásokat, hogy csak két példát említsek.

De az öntudatra ébredés mindig üdvözlendő, a pedagógusok és a diákok pedig öntudatra ébredtek.

Az a félő, hogy Magyarország utolsó, még egyelőre szabad, de már támadás alatt álló alkalmazottai harcoltak… És vesztettek. A dolgozók megfigyelésére is eszközt teremtő státusztörvény elfogadásával nemsokára talán ők is el fognak hallgatni. Példamutató magatartásuk lehetett volna a mindent borító, első dominó, de nem lett az. Miért? Miért vagyunk egyedül?

Nem lehet eltekinteni attól, hogy ezek a tüntetések a negyedik kétharmad eljövetelének küszöbén, majd utána zajlottak, rezignációra ítélve a kritikus hangokat. Annál is inkább, mert az »alternatíva« sem tűnt meggyőzőnek.”

***

Kíváncsi Pankotai Lili legújabb orbánozó slamjére? Most megtekintheti!

„Csessze meg a kurva korrupt kordonkormány" - fogalmazott az ismert diákaktivista.

 

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. június 22. 06:18
Hogy miért is?Mert az egész egy komcsi mahináció és ne mond hogy nem tudod.Nem véletlen hogy az egyetlen esélyre játszotok.Arra hogy a fiatal nemzedék tapasztalatlan és nem ismeri fel ezt az évszázados veszélyt.
sheu
2023. június 22. 00:44
"A dolgozók megfigyelésére is eszközt teremtő státusztörvény elfogadásával nemsokára talán ők is el fognak hallgatni." A tanárnak tanítania és nevelni kell a gyereket, nem politizálni. Nincs senki elhallgattatva, csak éppen a munkaadóját sehol nem bírálhatja nyilvánosan senki, mert ez munkajogi alapelv. Aki politizálni akar az menjen politikusnak. A tanár meg törődjön a saját dolgával.
akiaki
2023. június 21. 22:12
teccet volna EGY szakszervezetet létrehozni
Sün Balázs
2023. június 21. 19:04
Kedves Noémi! Segítek egy kicsit gondolkodni Önnek. HA ezt megérti és felfogjam hogy mi történik a pedagógusok ügye körül, akkor talán meg fogja találni a megoldás kulcsát. A COVID miatt az egészségügyi dolgozók hatalmaz megterhelésnek voltak kitéve, ezért a kormány - az orvosi kamara egyetértésével - újra szabályozta az orvosok praxisát és jelentős mértékben emelte is a bérüket. Az COVID okozta gazdasági nehézségek megoldására az EU úgy döntött, hogy hitelt vesz, és abból úgy nevezett Helyreállítási Alapot képezett, melyet az egyes tagországok között tervezett szétosztani. A helyreállítási támogatás felhasználására vonatkozóan a kormányoknak 2021. év tavaszán helyreállítási tervet kellett benyújtani az EU-hoz. A magyar kormány ezen EU-s támogatás nagy részét a pedagógusok jelentős béremelésére kívánta fordítani. Az EU Bizottsága a magyar helyreállítási tervet elfogadta, a támogatás szerződés megkötését 2021. július hónapra tervezték úgy, hogy Ursula von der Leyer Budapestre érkezik. Már az aláírás időpontját egyeztették. Ennek a támogatási szerződés aláírására nem került sor - sajnos azóta sem, mert a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az EU-s forrást ne kapja meg Magyarország!!! 2022. decemberében Navracsics Tibor miniszter egyeztetést folytatott az illetékes eu-s biztossal, aki elmondta, hogy a magyar kormány által benyújtott helyreállítási terv az egyik legjobb az EU-ban. Az ellenzék magatartása, szavazásai miatt a bizottság nem hajlandó a támogatást kifizetni Magyarországnak. A kormány nem utólag nem módosíthatja a 2021. tavaszán benyújtott helyreállítási tervét, hisz azt az EU elfogadta. Emiatt szenved több, mint 2 éves késedelmet a pedagógusok jelentős béremelése, emiatt nem oldhatja meg hazai forrásból a pedagógusok nagymértékű béremelését. Szerintem, ha a pedagógusok felfognák és megértenék, hogy nem a korány hibája, hanem a 2022-es választáson gyászosan szereplő ellenzék álságos, hazug magatartása miatt húzódik el ennyire a béremelésük, akkor rájönnének arra, hogy a pedagógusoknak nem szabad az ellenzéki szirén hangoknak bedölniük. Kérem, hogy higgadtan gondolja végig az igazságot. És akkor tudnák, hogy mit kellene tenni önöknek a probléma mielőbbi megoldása érdekében. Pihentető vakációt kívánok Önnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!