Már a sajátjai sem kérnek a dollárbaloldalból

2023. június 07. 11:57

Persze ez nem is csoda, hiszen a külföldi támogatásért cserébe ezek a politikai erők folyamatosan szembemennek a társadalmi akarattal.

2023. június 07. 11:57
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Bár a baloldalon többen továbbra is büszkék arra, hogy külföldi pénz is érkezett a kampányukba, mások pedig hallgatnak az ügyről, a szavazóik egyre inkább átlátnak a szitán.

Mi is beszámoltunk a Nézőpont Intézet azon közvélemény-kutatásáról, amely azt vizsgálta, hogy a társadalom hogyan viszonyul a külföldről kapott kampányfinanszírozáshoz. A válasz egyértelmű, hiszen a magyarok 61%-a utasítja el azt, hogy egy politikai erő Magyarországon kívülről kapjon pénzt a kampányához és ebben a kérdésben még a baloldaliak 41%-a is a többségi álláspontot osztja. Még egyértelműbb a kép, ha a szabályok szigorításának szemszögéből nézzük. A magyarok 60%-a és a baloldali szavazók 49%-a, relatív többsége szerint is szükség van arra, hogy szigorúbban szabályozzák a külföldről érkező kampánypénzek kérdését. 

Ez pedig jól mutatja, hogy a baloldal saját szavazói bázisában is egyre szűkül az a réteg, amely szerint ily módon kellene politizálni.

Persze ez nem is csoda, hiszen a külföldi támogatásért cserébe ezek a politikai erők folyamatosan szembemennek a társadalmi akarattal, azzal a konszenzussal, amely oldaltól függetlenül kialakul bizonyos, az ország jövőjét és létét meghatározó kérdésekben. Ilyen volt a migráció, amikor még a saját szavazóik sem akartak illegális bevándorlókat látni Magyarországon, a baloldali pártok mégis teljes mellszélességgel kiálltak a nyitott határok politikája mellett. Akkor még csak találgattuk, hogy mi lehet az oka annak, hogy csupán ez a néhány párt marad ki a társadalmi konszenzusból.

Aztán jött az LMBTQ-propaganda és a gyermekvédelem ügye, amely kérdésben ismét politikai meggyőződésen átívelő egység alakult ki és amelyből szintén csak a baloldali erők maradtak ki. Amikor ez a vita élesedett, még mindig nem értettük, hogy az érintett pártoknak miért fontosabb a nyugati baloldal véleményének kritika nélküli átvétele, mint a saját szavazóik?”

***

Nyitókép: Ficsor Márton

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik