A két egó

2023. május 31. 16:38

A két nagy egó megint súlyos károkat okozott.

2023. május 31. 16:38
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ismét kritikus a helyzet Koszovóban az albán-szerb viszály miatt. Különösen drámai jelenetek játszódtak le Zvecanban, több tucatnyi NATO-katona is megsérült a szerbek tombolása közepette. Ugyan újabb háború réme nem fenyeget, Belgrád nem engedhet meg magának egy koszovói beavatkozást sem gazdasági, sem politikai okokból, de arra megvannak a lehetőségei, hogy felhergelje a koszovói szerbeket. Ám nem csak az észak-koszovói szerb közösség és nem is csak Aleksandar Vucic elnök tehet arról, hogy idáig fajultak a dolgok. Albin Kurti koszovói kormányfő is jócskán felelős ezért. Két nagy egó feszül egymásnak, s úgy tűnik, az Európai Bizottság gazdasági nyomásgyakorlása sem elég ahhoz, hogy lecsillapítsa a kedélyeket és elősegítse, hogy Vucic és Kurti békésen rendezzék a viszályt.

Kurti többször kihúzta a gyufát a Nyugatnál: nem hajlandó kiterjedtebb jogköröket adni a koszovói szerbeknek. Rafináltság tekintetében már-már Vucic fölé nő. A szerb elnök múlt pénteken tartotta a »szerb történelem legnagyobb tömeggyűlésének« hirdetett rendezvényt, aminek egyetlen célja volt: demonstrálni, milyen tömeg áll mögötte. Hírek szerint némi pénz fejében, esetenként nyomásgyakorlással győzték meg az embereket, menjenek a szerb fővárosba. Észak-Koszovóból is tömegesen indultak buszok Belgrádba. Ezt használta ki Kurti: mivel az emberhiány miatt a szerbek nem tudták kellően védeni az észak-koszovói önkormányzati épületeket, ezért kisebb összecsapások után elfoglalták hivatalukat azok az albán nemzetiségű polgármesterek, akiket az áprilisi voksolás során választották meg a szerb bojkott közepette. Ez előzte meg a legújabb összecsapásokat.

A két nagy egó megint súlyos károkat okozott nem csak a Balkánnak, saját nemzetüknek is. Nem hajlandóak belátni, hogy az az út, amin járnak, a teljes enyészethez vezet.”

***

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gentry69
2023. június 01. 12:25
"Hírek szerint..." Menj a picsába.
NERbot
2023. június 01. 10:32
A nacionalizmus és a hatalomvágy fúziójából kizárólag nagyszerű és nemes dolgok fakadhatnak.
Megtalálta
2023. június 01. 03:27
A Népszava még él?
elfújta az ellenszél
2023. május 31. 22:43
A nyugati hatalmak soha nem tudtak és nem is akartak békét a Balkánon, inkább csak ürügyet kerestek a beavatkozásra. A krími háború, balkánháborúk sora, az első világháború és az azóta eltelt idő is erről tanúskodik. Miért lenne most másként?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!