Súlytalanság

2023. május 11. 21:13

Budapest nemhogy nem világpolitikai tényező, Európában is súlytalanná válik.

2023. május 11. 21:13
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Két különböző stratégia áll egymással szemben Európa reformját illetően. Emmanuel Macron a »stratégiai autonómia« híve, ami egy erős, Washingtonnal és Kínával egy szinten álló Uniót feltételez. Az elképzelés abból indul ki: az Egyesült Államokban akár visszatérhet Donald Trump, így az EU-nak fel kell készülnie a hagyományos szövetségi rendszer végére. A másik koncepciót Olaf Scholz képviseli, a német kancellár az Európai Parlamentben »geopolitikai Európáról« beszélt, ami együttműködésre építő Uniót jelent. Scholz úgy véli, a jelenlegi szövetségi rendszer tartós marad, Kína viszont egyre nagyobb veszélyt jelent, ezért meg kell őrizni a jó kapcsolatokat Washingtonnal.

Hogy melyik a jobb koncepció Európa számára, ezt a jövő dönti el. A német kancellár és a francia elnök között arról azonban egyetértés van, hogy az uniós döntéshozatal reformra szorul. Scholz az EP-ben ismét rámutatott arra, amiről már tavaly augusztusban, a prágai Károly Egyetemen is beszélt: szükség van az EU bővítésére, különösen az orosz fenyegetés árnyékéban, ez azonban a döntési mechanizmus egyszerűsítését is feltételezi, vagyis külpolitikai és adópolitikai kérdésekben elegendő legyen a minősített többség az egyhangúság helyett. Ez súlyos csapás lenne Magyarország számára, hiszen kormányunk elvesztené zsarolási potenciálját az EU-ban, az utolsó eszközét, ami a kezében maradt, miután minden szövetségesét elvesztette.

Az uniós alapszerződés módosítása ugyan reménytelen feladatnak tűnik, de Scholz most konkrét lépéseket is tett ebbe az irányba: kilenc európai országgal kezdeményezett vitát, amely a minősített többségre való teljes átállást célozza. Látható, hogy Magyarországot mindinkább megkerülik az uniós döntéshozatalnál. Vagyis pont az ellenkezője igaz annak, amit itthon hallhatunk: Budapest nemhogy nem világpolitikai tényező, Európában is súlytalanná válik.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. május 12. 21:52
Lehet szidni az EU-t, a Nyugatot. De tény, hogy Orbánt egyre inkább figyelmen kívül hagyják, sőt nem számolnak vele, mint szövetséges partnerrel. No, Viktorka megvívta szabadságharcát, szabadon mehet Keletre.
Megtalálta
2023. május 12. 13:53
A Népszava még él?
tetx
2023. május 12. 10:29
Jaj, unalmas már a magadfajta rohadék komcsi fasszopóktól a merjetek kicsik lenni szar duma.
Box Hill
2023. május 12. 10:10
Budapest miért lenne világpolitikai tényező? Pláne ebben a Sátán uralta világban. Szennyeződjön aki akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!