Égi HIMARS: Az F-16 valódi jelentősége Ukrajna számára

2023. május 19. 12:38

Ahhoz, hogy az égi HIMARS sofőrjének a szerepét betöltse, az ukrán pilótának nem kell „pengének” lennie a légiharcban.

2023. május 19. 12:38
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Azok akik az Angliai Csatához hasonló gigantikus légiharcokat vizionálnak Ukrajna felett, valószínűleg csalódni fognak.

Látva a még mindig jelentős kihívást, amit egy szétesőben lévő, haldokló ukrán légvédelmi rendszer jelent az oroszok számára, megérthetjük, hogy mekkora árnyékot vethet egy nagyságrendekkel erősebb és még nagyrész érintetlen orosz légvédelem.

Akik bármilyen illúziót táplálnak az F-16-os mágikus képességeivel kapcsolatban, azoknak a figyelmébe ajánlom az izraeli F-16-os lelövését a szír légvédelem által 2018 februárjában. Amit egy közepes légvédelem megtehet világelső pilótákkal, azt egy világelső légvédelem biztos megteheti gyorstalpalón átképzett ukrán pilótákkal.

És akkor még nem is beszéltünk a modern orosz vadászrepülők hordáiról, amik egy teljes generációval járnak az F-16-os előtt.

Az F-16-osok fontossága azonban nem ebben a tesztoszteronba áztatott topgun-kodásban rejlik. Az új vadászgép optimális feladata az lenne, hogy repülő tűzérségként, egyfajta égi HIMARS-ként támogassa az ukrán szárazföldi műveleteket.

Fontos megérteni, hogy a Nyugat precíziós csapásmérő eszközeinek a döntő többsége légi indítású. A HIMARS és nagyobbik testvére az ATACM, egy sajátságos kivételt képeznek.

Hogy miért van ez így?

Azért mert az MLRS rakétavetőn nincs magassági kormány és ebből kifolyólag csupán a szárazföldi járművek taktikai mobilitásával rendelkezik.

Ha viszont ugyanazt a precíziós eszközt egy repülőgép alá akasztjuk, akkor azt percek alatt át lehet csoportosítani a sokszáz kilóméteres front bármelyik szakaszára.

Ahhoz, hogy az égi HIMARS sofőrjének a szerepét betöltse, az ukrán pilótának nem kell »pengének« lennie a légiharcban.

Ha képes felszállni az ukrán terület mélységében, gyorsan felkapaszkodni a kívánt magasságra, elereszteni az áldást kelet felé és utána gyorsan lebukni a Föld görbülete mögötti radar-árnyékba, akkor megtette a magáét.

Ergo a kiképzésnek sem kell a végtelenbe nyúlnia. Az ukrán átképzetnek a technikai képzésen kívül csupán egyetlen taktikai leckét kell megtanulnia.

Túlélni és hazahozni a gépet.”

Nyitókép: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. május 21. 01:49
Izrael is azért győzött és maradt meg, mert ezt vállalta, míg az arabok nem. Ők csak életben akartak maradni. A háború nem arról szól, hogy kész vagy-e ölni. Hanem hogy kész vagy-e meghalni.
sorivo4
2023. május 21. 01:40
"az égi HIMARS sofőrjének a szerepét betöltse" A HIMARS-oknak sincs az ég világon semmi értelme. Csak álló célpontok ellen. Percek, míg egy rakéta is elér olyan távolságba, ami alatt egy mobil cél már rég nincs ott. Az is csak propaganda célokat szolgált. A háborút közelharcban vívják. Ami régen egy méter volt, most meg 500. Csak ennyi változott. Ennél messzebbről nem lehet győzni. Csupán tüzérséggel még soha egyetlen háborút sem nyertek meg, és nem is fognak. Ahhoz bizony oda kell menni és vállalni a kockázatot, a halált és az áldozatot. Amitől a nyugatiak az ilyen fegyverekkel szeretnék megkímélni magukat és a katonáikat, akiket a plázákban toboroznak.
sorivo4
2023. május 20. 23:59
"Fontos megérteni, hogy a Nyugat precíziós csapásmérő eszközeinek a döntő többsége légi indítású." Amit az ellenséges légvédelem kiiktatása utáni bevetésre terveztek. Ami Ukrajnában nem lesz. Az F-16-osokat kamikaze módban fogják bevetni. Normális nyugati hadvezér soha nem küldené be a vadászbombázókat az ellenséges légvédelem hatósugarába. A HIMARS-oknak sincs semmi értelme az égvilágon. Csak álló célpontok ellen. A bevetésüknek semmiféle harcászati értéke nincs. Csupán propaganda célja, hogy az ukrán vezetés fenntartsa a reményt és az illúziót. Hogy ha majd az F16-osok megérkeznek, akkor majd győznek. De nem győznek, hanem lepotyognak az égről. A tüzérség egy fontos tényező, de ami öt percen túl ér célba, arra nem lehet számítani. Az nem aktív harcászati tényező. A tüzérségnek is van egy határa, amin túl nem hatékony. Már a 155-ösök se, ha nem zárótűzről van szó. A hatékony az aknavető. Ha elég pontos.
letsgobrandon
2023. május 20. 14:22
az F-16 egy hidegháborús cucc ... a ruszkik ezek ellen fejlesztették a BUK-ot meg az S 300-at .. pont úgy lelövik , mint az ajándék mig-eket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!