Hogyan maradhat miniszterelnök Ódor Lajos?

2023. május 31. 19:05

Az elnöki kormány úgy hiányzott Ficónak, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

2023. május 31. 19:05
null
Kolek Zsolt
Ma7.sk

„Ódor Lajos kinevezése azonban ismét fölkavarta a szlovák politika állóvizét, a kaotikus kormányzást – legalábbis a mézeshetekben még így tűnik – felváltotta az üzemszerű működés. Ami a legalapvetőbb elvárás a végrehajtó hatalom gyakorlói irányába, csak mi mára elszoktunk tőle. Vagyis a Ficót hullámhegyre emelő számítás, hogy a szeptemberi választásokig egyre csak fokozódik a káosz, egyszeriben megdőlt.

A Smer elnöke az elmúlt két hétben ismét rákényszerült arra, hogy pozicionálja magát, egyszerűbben fogalmazva, keményeket mondjon.

Ez azonban már jóval kockázatosabb játék, mint hátradőlve kivárni a választásokig gyorsan pergő hónapokat. Aki sarkosan fogalmaz, az felrázza a sajátjait, legfeljebb áthozhat választókat az azonos pályán mozgó kisebb pártok táborából, de a radikális hang sokakat elriaszthat. Magyarán Fico bezsebelhet választókat Uhríkéktól és a Danko körül összeálló blokkból, de akik eddig a kormányzóképesség miatt sorakoztak fel mögötte, a kisebbik rosszat látva benne, azok el is fordulhatnak.

Vagyis az elnöki kormány úgy hiányzott Ficónak, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

Mindez persze változhat, ha az Ódor-kormány komolyabb hibákat vét. Például erőből visz keresztül személycseréket, vagy bármilyen hitelességi válságba keveredik, amely csorbát ejt a »szakértői« kompetenciáján. Erre azonban láthatóan Fico sem vesz előre mérget, a radikális szóbombák számának gyarapodása ezt jól mutatja.”

Nyitókép: Wikipedia, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium fotója

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik