Becsületsértés, rágalmazás, Fidesz – Örülünk, Vincent?

2023. május 24. 15:34

Úgy tűnhet, a Büntető törvénykönyv módosítása ellen tiltakozók felháborodása jogos.

2023. május 24. 15:34
null
Dévényi István
Index

„Piszkos Fred sokadjára is tort ül, mi meg vakargatjuk a fejünket, hogy most kavarja, vagy nem kavarja. Itt egy jó hír, de még csak az egyik szemünk se nevet, a másik meg folyamatosan sír a honi nyilvánosság »állapottya« felett érzett keserűségtől. Örülnénk, de nem megy. Hisz az lehetetlen, hogy a Fidesz csak úgy, a demokrácia kiterjesztésének érdekében tenne bármit, sőt, éppen fordítva szokott történni; nos, hát így nézegetjük némi tanácstalansággal a friss törvénymódosító kiegészítést, miszerint a sajtótermékben vagy médiaszolgáltatásban a közügyek szabad megvitatásakor elkövetett rágalmazás és becsületsértés csak akkor büntethető, ha a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadása történne.

Elsőre jó pár szerencsétlen történet sorakozik elő a távoli és az egészen közeli médiamúltból. Rabosított, hajnalok hajnalán egy szál papucsban, pizsamában tárgyalásra riasztott újságírók, akik hol ezen, hol azon, hol meg semelyik oldalon se állva írtak közszereplőkről olyan cikkeket, hoztak össze valamit, bármit, amelyek egyrészt sajtóperbe (ami a kinek munkakörrel, kinek hivatással együtt járó szükséges rossz, úgymond), másrészt viszont nem ritkán a Btk. 226. § (1) bekezdésébe ütköző fenyegetettségbe torkollott, úgymint: »Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő«. Ez volt ugyanis a gyakori menetrend: a közszereplő hol okkal, joggal, hol csak úgy, bosszúból, hogy fájjon, nem csupán helyreigazításért folyamodott, de párhuzamosan elindította a rágalmazási, becsületsértési eljárást is.

Még az MTI frissen kinevezett egyik főszerkesztőjeként csodálkoztam rá napi rendszerességgel, mennyi és mennyi ügyvédi meghatalmazást kell aláírnom nap mint nap, mivel az egyik politikus másik politikusról tartott, a távirati iroda által (akkoriban még) értelemszerűen tudósított sajtótájékoztatóját követően rágalmazással gyanúsítják az MTI munkáját végző újságíróját.”

Nyitókép: Dévényi István Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. május 25. 17:06
Dévényi, Dévényi. Inkább hallgattál volna. Természetesen ezt is kiforgatjátok, éppen ti akiknek annyi a becsület, a gerinc, az erkölcs, mint egy bolhafing. Nem tudom elhinni, hogy ne olvastad volna, hogy ez az egész miről szól. Ha olvastad azért vagy gané, mert hazudsz, ha nem olvastad akkor pedig azért vagy gané, hogy az ismeretek tudatában hazudsz. No az igaz, ezen senki nem lepődik meg, mert beledöglenétek ha csak egyszer is igazat kellene mondani.
Pitipalmo
2023. május 25. 08:55
Baszod beszéld meg Magyar ügyvéddel szerinte teljesen jogos.
balbako_
2023. május 25. 07:30
Két szék közül a földre huppant ez a kófic. Kisimicskázta magát a jobboldalról, de kirúgták a balról is most a partvonalon kívülről óbégat.
Ekeke
2023. május 25. 05:32
Ez is olyan felemás törvény/intézkedés. Mert ugyan megszűnt néhány sajtó munkás büntetőjogi fenyegetettsége. Mondhatnám, javult a demokrácia. Ugyanakkor a Fidesz kormányzás alatt változatlanul az állampolgárokat sújtja vélt vagy valós történelmi események feletti véleményük kifejezése miatt a büntetőjog pallosa. Btk. 333. paragrafus. Ez pedig nem más mint a (vélemény) diktatúrák egy jellemzője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!