Alig tudnak az egyházak az emberek problémáihoz kapcsolódni

2023. május 26. 09:19

Mostanra vesztettük el végleg azt a hitelességet, amit a kommunista rendszer vértanúi küzdöttek ki nekünk.

2023. május 26. 09:19
null
Hodász András
Hodász András
Index

„Érdekes eredményeket közölt egy nemzetközi közvélemény-kutatás. Az Ipsos Religion 2023 című felmérés arra jutott, hogy a magyarok 62 százaléka vallja magát vallásosnak, ezzel a megtisztelő harmadik helyet szerezve meg Európában Lengyelország (76 százalék) és Olaszország (70 százalék) mögött, ám furcsa módon a rendszeresen templomba járók számát tekintve viszont igencsak a lista végén kullogunk, a magunk 11 százalékával. Ráadásul például a megkérdezett magyaroknak csupán 34 százaléka hisz a mennyország létezésében, ami azért is lesújtó eredmény, mert ez mégiscsak az egyik legfontosabb eleme lenne a hitünknek. 

A történelmi egyházak az elmúlt évtizedekben minden jel szerint fokozatosan vesztik el a tagjaikat. Úgy tűnik, egyre kevésbé tudjuk meggyőzni az embereket, hogy érdemes eljönniük a templomainkba. Márpedig a hitnek mindig is volt közösségi dimenziója, ráadásul nem árt, ha van egy hozzáértő lelkipásztor, akinek az útmutatásaira támaszkodhatunk. Nem tudjuk, hogy milyen okok lehetnek a fenti, megdöbbentő számok mögött. Isten igen, egyház nem? Vagy Isten igen, politika nem? Talán igaz lehet az a sokat emlegetett kritika, hogy az egyházak nehezen tudnak kapcsolódni az emberek mindennapi problémáihoz, ezt mutatja, hogy a mostani válságos időszakban nagyítóval kell keresni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a válság tüneteinek enyhítését célozzák. Talán abban is lehet valami, hogy

Mostanra vesztettük el végleg azt a hitelességet, amit a kommunista rendszer vértanúi küzdöttek ki nekünk. A botrányok rossz kezelése, a politikának való túlzott megfelelés, egyik sem hitelességjavító tényező.

 Kétségkívül a kommunikáció esetlegessége és belterjessége sem segít ezen a helyzeten. Megvannak ugyanis a felületeink a hívők eléréséhez, de alig találni olyan online vagy offline egyházi felületet, ami kifejezetten a nem hívőket szólítja meg. Bármi is az ok, tény, hogy ha az egyházak nem kezdenek sürgősen valamit ezzel a helyzettel, lassan tényleg nem marad senki, aki miatt érdemes lenne a templomokat felújítani.”

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2023. május 28. 13:31
Eltévedtél, mert általában az egyházakról beszélünk, nem a keresztény egyházakról!!!! Ugorjál már ki a keresztény nyomvájúból!!!
Finale*
2023. május 27. 19:12
Ha ez a ferfi nem lenne ilyen jokepu,akkor senkit sem erdekelne,hogy mit mond.
VIIILaszlo
2023. május 27. 09:52
Az egyik görögkatolikus pap ismerősöm, aki római tanulmányai alatt ismerte meg, a következőket mondta: "az Hodász András, akit ismerek és az a Hodász András, aki most a celeb mintapap, nem ugyanaz." Ezt még akkor mondta, amikor Hodász András még az Echo TV-ben és a köztévében volt gyakori vendég. Ehhez még hozzátette az ismerősöm, hogy Hodász András labilis és nárcisztikus, szeret szerepelni. A szereplési vágy erősebb volt benne mindennél, ez be is jött, mert a híveket rajongókra cserélte. Az ő döntése, hogy kilép, legyen boldog. De ez a visszaköpködés finoman szólva is visszatetsző. Nehogy már egy "kiugrott pap" legyen már az erkölcscsősz! Saját papi kudarcait ne vetítse ki másokra. Lehet, hogy jobb lett volna Budapestről kihelyezni vidékre, vagy átkérhette volna magát másik egyházmegyébe, egy környezetváltás jót tett volna neki. Nem, ez nem kicseszés, de sehol sincs megírva, hogy egyeseknek bérelt városuk vagy plébániájuk van. És ne tegyen úgy, mintha a fiatalokkal való foglalkozást ő találta volna fel, mert ő lénygében az elődök által végzett "készbe" ült be, ez pedig nem frankó és nem papi. Agyára ment a hírnév, nem bírta nyomást és összeroppant. Tanulság: legyél tisztában a képességeiddel!
Sulammit
2023. május 26. 21:38
Te pedig Hodász András pár napja vesztetted el teljes mértékben a hitelességedet. Vizet prédikáltál és bort iszol!!!! Amig pap voltál, folyamatosan a szüzességünk megtartásáról beszéltél a házasságkötésig. Kadarkai Endrénél május elején azt mondtad, hogy februárban kiléptél és már van párod, akit szeretsz és ő is szeret. Elszoktatok menni pár napra. Nyilván nem vesztek ki külön szobát. Az Ötben pedig azt, hogy a papi hivatásból és ezzel a cölibátusból is kiléptél. Kb, 1 hónapja van párod és máris összefeküdtél vele. Tőlünk pedig elvártad, hogy évekig járkáljunk a párunkkal kézen fogva, egy csók és más semmi. Na ezért vagy hiteltelen Hodász András. Bocsánatot mikor fogsz kérni azoktól a fiatal felnőtt pároktól, akik feszengve gyónták meg neked, hogy szexuális kapcsolatuk van a párjukkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!