180 nap

2023. április 11. 08:58

Magyarország felnőtt lakossága, választópolgárai jól elvannak a veszélyhelyzettel.

2023. április 11. 08:58
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Az éjszakai besurranó törvényalkotó, S.Zs. megint felbukkant. Ezúttal a veszélyhelyzet meghosszabbítását csempészte az országgyűlés asztalára. Sokadszorra követ el hasonló cselekményt, de eddig mindig megúszta büntetés nélkül. Mindazonáltal nem teljesen érthető, hogy miért nem teszi ezt fényes nappal, ha egyszer következmények nélkül teheti mindezt, illetve dehogy: a parlament szép szorgosan megszavazza az általa belopott törvényjavaslatokat. De talán mégis érthető: a Fidesz – nem a KDNP – úgy kalkulál, hogy ha az új javaslatok késő éjjel készülnek, akkor már alszik a város, alszik az ország, és alszanak a képviselők, valamint az újságírók is. Jobb tehát az ilyesmit a legnagyobb csendben megtenni, úgy kisebb lesz a háttérzaj körülötte. Amúgy viszont felesleges ez az óvatosság, nyugodtan megtehetnék akár a trambulinról is, akkor sem lennének, a kormányra nézve kellemetlen következményei. Na jó, lennének; egy-két ellenzéki nyilatkozat, néhány publicisztika – mint ez a mostani is -, de ennél nem több. A társadalom többsége nem pusztán éjjel, nappal is alszik, ezt az elmúlt tizenhárom év fényesen bebizonyította.

Ezt a többséget pedig a legcsekélyebb mértékben sem érdekli, hogy immár két esztendeje rendeleti kormányzás van Magyarországon, hogy két éve veszélyhelyzet körülményei között él, hol a járvány, hol pedig a háború miatt. Mi az, amit ebből az emberek érzékelnek? Voltaképpen semmi. Hogy néhány törvényt megváltoztat az Orbán, anélkül, hogy a képviselők elé bocsátaná őket? Na és? Számára nincs különbség a rendelet, vagy a 133 – aktuálisan 135 – hűséges, gombnyomogató, vagy a rapid módon megjelenő rendeletek között. És valójában nincs is különbség; láthattuk az Orvosi Kamara kivégzését célzó törvény egy-két napos elfogadásakor. Ja, hogy Orbán rosszul viseli az effajta időhúzást is? Hogy nem szeret ilyen demokratikus játékokkal bíbelődni? Voltaképpen igaza van: minek eljátszani a demokrácia színházát, ha egyszer a végeredmény szempontjából annak nincs semmi jelentősége? Mert tényleg nincs jelentősége.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2023. április 11. 20:59
Bezzeg az milyen demokratikus volt amikor a szemkilövető "demokráciájában "nem érkezett meg az ember járandósága, és el kellett traktorozni a fővárosba, és demokratikusan ordítani, hogy gyurcsány takarodj, de pénz attól még nem volt , de ordítani lehetett , most meg érkezik ami jár , igaz ezért nem ordítok, kvázi uram ez nem demokrácia?????????????????????????????
balbako_
2023. április 11. 20:39
Mi hátránya származott abból, hogy vészhelyzet van? ( És, ha a háború a határon nem vészhelyzet, akkor mi az?)
Seniormerga
2023. április 11. 19:07
"Magyarország felnőtt lakossága, választópolgárai jól elvannak a vészhelyzettel"...írja ez a szarkupac. Ebben tökéletesen igaza van, ami viszont az ő személyét illeti, ott már sokkal nehezebb a magyar felnőtt lakosság, a választók dolga. Őt elviselni (ráadásul már ilyen hosszú ideje!!!!), na az a "challenge", nem a tízpróba!
Skulo
2023. április 11. 18:46
petyuskám, ne feledkezz meg a nagy ősökről, akik nem bíbelődtek rendeletekkel, odalőttek 19-ben, 56-ban, 2006-bán. Te csak válassz, és mi szagoljuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!