2022 második félévétől kezdve a villamos energia és a földgáz ára a stabilizálódás jeleit mutatta

2023. április 30. 10:00

Valódi megoldásokkal a tenni akaró és tenni képes állami szereplők tudtak szolgálni.

2023. április 30. 10:00
null
Litkei Máté
Litkei Máté
Facebook

„2022 második félévétől kezdve a villamos energia és a földgáz ára a stabilizálódás jeleit mutatta. Még az EU statisztikai hivatala szerint is azért mozdult el a piac a stabilitás irányába, mert a kormányok jelentős része aktívan beavatkozott a piaci káoszba. Például olyan intézkedéseknek köszönhető a konszolidáció, mint az adócsökkentés, ideiglenes fogyasztói adómentesség, nagykereskedelmi árplafon megállapítása, az egyösszegű támogatások vagy a végső fogyasztók számára biztosított utalványok. Illetve annak is köszönhető, hogy néhány ország szabályozott energiaárakat alkalmazott. Igen, ez például az itthon sokat szidott rezsicsökkentés. Nem én mondom, az Eurostat.

A másik tanulság, hogy mint oly' sok korábbi válság esetében, most is az államok aktív szerepvállalása vezet eredményre. Csakúgy, mint a 2008-as pénzügyi válság esetében, a migrációs válság során, a pandémiás válsághelyzet idején, úgy a mostani energiaválság esetében is mind az állam »éjjeliőr« szerepét valló teljes libertáriánus szemlélet, mind az egységes Európában hívő föderalizmus eredménytelennek bizonyult. Valódi megoldásokkal a tenni akaró és tenni képes állami szereplők tudtak szolgálni.

Ebből is az rajzolódik ki, hogy ha az EU erős akar lenni (sőt, tovább megyek, ha lenni akar egyáltalán hosszútávon), az csak erős nemzetállamok szövetségeként, nem pedig Európai Egyesült Államokként képzelhető el.”

Kiemelt kép: Daniel Roland/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NullaSalus
2023. május 01. 00:27
Na akkor ideje lenne ennek a konszolidációnak a számlákon is játszania. Esetleg most van itt az ideje az MVM-es keselyűk hízlalásának?
LancelotDuLac
2023. április 30. 15:52
"2022 második félévétől kezdve a villamos energia és a földgáz ára a stabilizálódás jeleit mutatta" Biztos fölfelé stabilizálódik aztán ott is marad, nehogy Lőrinc éhen dögöljön!
Tommaso
2023. április 30. 14:06
Hogy a világpiacon erősen lecsökkent az energia és az üzemanyagok ára, azt jelenti, Európa országai, és lakossága kevesebbet fizet értük, mint Orbanisztán és az ORBÁN ÁLTAL ÁTVERT magyarok.
elégia
2023. április 30. 10:56
Ha az EU létezni akar egyáltalán, szerintem csak közös piacként van értelme. Amíg az volt, az működött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!