Eszméletlen ára van a háborúnak

2023. április 07. 18:40

Úgy tűnik, hogy az európai és összességében a nyugati hadiipar nincs felkészülve arra, ami Ukrajnában történik.

2023. április 07. 18:40
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Ez történik, ha békében szocializálódott országok terveznek fegyvereket. Jól néz ki a Leopard tank az imázsvideóban, de ha nincs hozzá elengedő lőszer – vagy ha van, az drága –, akkor nem sokat ér a harcmezőn. Márpedig úgy tűnik, hogy az európai és összességében a nyugati hadiipar nincs felkészülve arra, ami Ukrajnában történik. Persze az is kérdés, hogy a nyugat meddig hajlandó finanszírozni az öldöklést. Még pontosabban: Európa meddig képes erőn felül támogatni keleti szomszédját? És nem, nem arról van szó, hogy nem kell segíteni a kijevi vezetést, vagy ne kellene megtenni a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy az agresszor visszavonuljon. Ugyanakkor azt a kérdést fel kell tenni, hogy

Oroszország megállítását a harcmezőn, vagy a tárgyalóasztalnál kell elérni?

Meg lehet-e engedni azt, hogy a nyugat és az Európai Unió akár a saját és polgárai rovására is finanszírozza a harcokat? Mert most ez történik. Azt a pénzt, azokat a fegyvereket és lőszereket, amelyeket Ukrajna megkap, azt a saját polgáraitól vonja el az EU. Ha mindez humanitárius támogatás keretében, a béke előmozdítása érdekében történik, akár azt is mondhatjuk, hogy rendben van. Csakhogy a béke nem került közelebb. Naponta százak vesztik életüket és naponta 122 milliárd forint ég el harcokban. Hogy meddig, az nagyban az EU-n is múlik. Ha a saját polgárai hangját meghallva Brüsszel képes a sarkára állni, a szenvedés hamarabb véget érhet. Ha viszont továbbra is az európaiak ellenében, amerikai érdekeket kiszolgálva cselekszik, hosszú harcokra és további gazdasági lejtmenetre kell felkészülnünk.”

***

***

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 09. 06:03
Az orosz fogja fizetni, még hosszú évekig is a háború után, mi a faszt aggódsz ?
Csubszi
2023. április 08. 14:51
USA és nyugat kibicnek semmi sem drága- na meg a hazai balfék ellenzéknek! Lehet küldeni a gyerekeiteket a háborúba, rajta! Netán személyesen??
zolizolizoltan
2023. április 08. 12:29
Nyugat nem akar versenyezni az oroszokkal a II. világháborús fegyverek gyártásában, hanem átáll modern fegyverek gyártására.
chief Bromden
2023. április 08. 07:24
A keleti multi-kulti eredménye. Nem csak pénzben, hanem emberéletekben, emberi sorsokban mérve is beláthatatlan, főleg ha visszanézünk 2014-ig. Az ukrán nácik irtották az orosz és a többi nemzetiséget, hatalmat adva a helyi kiskirályoknak, akik azonnal leszámoltak az ellenzékükkel. Százezrek sorsa ismeretlen, ma is titkolják az áldozataikat, egyrészt ellopják illetményeiket, másrészt nem kapják meg családjaik a beígért "kártérítésüket". Példaértékű demokrácia, megérett az EU és a NATO csatlakozásra. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!