Amikor újjászületett Ausztria-Magyarország: sci-fi 2043-ból

2023. április 11. 09:15

Húsz év múlva. Vajon hogy fog kinézni a világ?

2023. április 11. 09:15
null
Máthé Áron
Máthé Áron
Huszárvágás blog

„Így 2043 tavaszán durva belegondolni: több mint húsz éve már annak, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Azóta sok víz lefolyt már a Volgán meg a Dnyeperen, de ami nem változott: a világban a történelem vérrel írott fejezetei ismétlődnek.

Emlékeznek még idősebb olvasóink? 2023 folyamán már úgy tűnt, hogy az ukrajnai háborút esetleg tűzszünettel lehet lezárni és valamiféle béketárgyalásokkal legalábbis elhúzni az időt addig, amíg mindenki belefárad a se-béke-se-háború feszültségébe.

De nem így történt. Amikor az amerikai politikusok egy része az ukrajnai kalandból való kihátrálást kezdte pedzegetni, meg azt, hogy akár a határok kérdése is előkerülhet a tárgyalásokon, a lengyelek meglépték azt, amitől mindenki tartott. Bevonultak Nyugat-Ukrajnába, miután Zelenszkij ukrán elnök szózatot intézett az ukrán néphez és formálisan felkérte Lengyelországot hogy »hadseregével biztosítsa az ukrán állam önvédelmi küzdelmének zavartalanságát.« Ez már azután történt, hogy 2024 végén Bahmutot az oroszok bevették, és Vuhledárnál és Avgyijikánál a maradék, teljesen kivérzett ukrán erők kapituláltak. Ukrajna az állami lét szétzilálódása felé tántorgott: a fegyverszállítmányok eltulajdonításából meggazdagodott oligarchák és a régi családok között viszály dúlt, radikális csoportok jelentek meg, s a nemzetközi neo-náci mozgalom frontról visszaszivárgó tagjai fellendítették a drogkereskedelmet és a prostitúciót. Gabrielle d’Annunzio mintájára még saját területre is szert tettek az egyik városkában. Kijev és tágabb vonzáskörzete afféle senki földje lett. A nagyvárost a különböző nemzetközi szervezetek és ENSZ-békefenntartók biztosították, de azon kívül mintha nagy vonalakban megismétlődött volna Sienkiewicz látomása: »A polgárháborúk még sokáig elhúzódtak. Azután jött a ragály meg a svédek. A tatárok csaknem állandó vendégek voltak Ukrajnában, tömegesen hajtván rabságba a népet. Elnéptelenedett a Köztársaság, de elnéptelenedett Ukrajna is. Farkasok üvöltöztek a hajdani városok üszkei fölött, s a hajdan virágzó ország olyan volt, mint egy nagy temető.« Igaz, Lengyelország most nem néptelenedett el, hiszen a kiürülő Ukrajánából milliók költöztek át. Felpörgették a lengyel gazdaságot, de közben óriási szociális feszültséget is okoztak. Tatár hordák sem jártak portyázni, helyettük a csecsen martalócok betörései keltettek nyugatalanságot. Járványból sem pestis volt, hanem a rezisztens TBC okozott nyomorúságot. A frontvonal elvileg még állt, de komolyabb hadműveleteket egyik fél sem kezdeményezett csaknem tíz éve.”

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. április 11. 18:59
A baloldal ezzel szemben nyomja az álközgazdaságtant és az álenergetikát. A jobboldal megint elkésett, amikor társadalomtudományokban nyomul, hogy leleplezze a baloldal hazugságait. A helyzet komolyodik, valódi közgazdászok és valódi energetikai szakemberek kellenének. ourfiniteworld.com
brekker
2023. április 11. 18:54
Uncsik a jobboldal bölcsészei, akiknek lövésük sincs az energetikához, meg a közgazdaságtanhoz.
Draco Paladin
2023. április 11. 18:12
Orbán a börtönből nézi a Felcsúti cigányok IV osztályú focimeccsét a lófasz tv-n.
Gyugyesz
2023. április 11. 12:14
2043. I. Alexander, Soros György fia, az USC (United States Corporation) padisah császára apját istenné nyilvánította. Egyben ígéretet tett, hogy visszaállítja a korábbi Európai Uniót, Oroszországot pedig visszazavarja az Elba mögé. Párizs ígérete szerint az év végére felszabadul az orosz iga alól. A Mexikóvárosra ledobott atombombát pedig sajnálatos, de szükségszerű eseménynek nevezte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!