Orbán Viktor Petőfi előtt tiszteleg azzal, hogy kiskőrösi szülőházánál mond ünnepi beszédet

2023. március 15. 12:31

Az idei március 15-én Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtti születésére is emlékezünk.

2023. március 15. 12:31
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Az idei március 15-én nemcsak az 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, hanem Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtti születésére is. A magyar miniszterelnök is a szabadságharcban elesett 26 éves költő zseni előtt tiszteleg azzal, hogy kiskőrösi szülőházánál mond ünnepi beszédet.

Természetes, hogy minden kor értelmezi közös múltunk eseményeit, és üzenetet fogalmaz meg a mának az elődök tetteit és gondolatait kutatva. Elfogadhatatlan viszont az, amikor egy politikai rendszer a történelmet torzítva, meghamísítva próbálja legitimálni magát a mögöttünk álló korok eseményeivel és szereplőivel. Ez történt ’48-49-el a szocializmus időszakában: először a kommunisták a szabadságharcosok utódainak próbálták feltüntetni magukat ( »1711: Rákóczi - 1848: Kossuth - 1945: Rákosi«, »Kossuth, Petőfi, Táncsics örököse a Magyar Kommunista Párt!« stb.).

Aztán 1956-ban az ellenük és diktatúrájuk ellen fellázadt magyar nép 12 pontot fogalmazott meg, mint a márciusi ifjak-, és a nemzeti lobogóból kivágott, gyűlölt rákosista címert a Kossuth-címerre cserélték. 1848 emléke olyan mélyen él a magyarság tudatában, hogy nem tudták meghamísítani, átformálni. Próbálkoztak aztán a Kádár-rendszerben a »veszélyes« március 15-ét eljelentékteleníteni: kizárták a nemzeti ünnepek közül és egybeterelték két, ránk kényszerített kommunista eseménnyel, március 21.-vel és április 4.-vel Forradalmi Ifjúsági Napok név alatt.

Akik maguktól meg merték ünnepelni 15-ét, azokat a 70-es években letartóztatták, börtönbe vetették, nem engedték továbbtanulni. A rendszerváltás első, százezres tömeget megmozgató pártállam ellenes tüntetését 1989 március 15-én tartottuk. Gazdag tehát a merítési lehetőségünk: nem csak a 175 évvel ezelőtti események képezik fontos részét történelmi emlékezetünknek, de megünneplésük módja is hasonlóan lényeges üzenetet hordoz.”

Nyitókép: Wikipédia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. március 15. 21:24
"Orbán Viktor Petőfi előtt tiszteleg " - Még él Petőfi???? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Sclerotic
2023. március 15. 15:33
Hát igen... A hetvenes évek. Nálunk a Mátyusföldön, még egy fokkal "érdekesebb" volt! A kemény normalizáció évei voltak. Nem tudta az ember kiben bízhat... Fiatalok voltunk, mi a csemadokos fiúk. Úgy mentünk március 15-én az esti misére, hogy piros-fehér-zöld színű kokárdát viseltünk. Akkor mint egyszerű falusi fiatalok, nem is sejtettük, hogy ez a "tettünk" elkísér az egész életünkben. A 89'-es fordulat után volt módom megnézni a "káderezésemet" (kádrovy posudok). Bizony ott szerepel ez a fiatalkori "magyarkodásunk"! Elhihetik nekem, hogy a munkahelyeimen amíg nem bizonyítottam a szakmai felkészültségemet, bizony elég sok előítélettel találkoztam. Már idős vagyok. Néha, néha visszanézek. Magyarérzelmű sváb emberként úgy gondolom, hogy igaz magyar-svábként éltem az életem. Tisztelet a Petrovics családnak, hogy eme hatalmas költőt adta a magyaroknak!
Akitlosz
2023. március 15. 14:34
Amióta ellenzéki politikusból értelmetlen és haszontalan kutatóintézet vezetővé vált, azóta nagyon látványosan megértőbb lett a kormányzattal.
zakar zoltán béla
2023. március 15. 14:16
Azután eljött 1994., s Horn Gyula pufajkás szárnysegédje lettem a Jászai Mari téren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!