Meg kell-e büntetni Magyarországot az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt?

2023. március 14. 19:19

Orbán visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország ukrajnai sikere arra ösztönözné Putyint, hogy legközelebb a NATO volt szovjet tagállamait támadja meg.

2023. március 14. 19:19
null
William Nattrass
Spectator

„Hónapokig tartó késlekedés után a magyar parlament a héten végre megkezdte Finnország és Svédország NATO-tagságának jóváhagyását.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz bejelentette, hogy támogatni fogja a két ország tagsági kérelmét, de mivel Törökország mellett Magyarország az egyetlen ország, amelyik húzta az időt a kérdésben, ismét olyan vádakkal kell szembenéznie, hogy ő az EU fekete báránya. Orbán Viktor azt állítja, hogy annak ellenére, hogy személyesen támogatja a finn és a svéd NATO-tagságot, a »képviselők nem túl lelkesek«. Szerinte »komoly elbeszélgetésre« van szükség ahhoz, hogy meggyőzzék az elégedetlenkedőket, annak ellenére, hogy képviselői szinte soha nem lázadnak a párt irányvonalával szemben. A nyilvánvaló következtetés az, hogy a Fidesz képviselői követik azt, amit Orbán akar.

Nemrégiben Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy nyugtalanságot érez egy új NATO-orosz határ létrehozásával kapcsolatban. Azt is mondta, hogy a skandináv országok kritikus hozzáállása saját pártjával szemben felbosszantotta a képviselőket, akik szerint »nem helyes, ha azt kérik tőlünk, hogy vegyük be őket, miközben ők égbekiáltó hazugságokat terjesztenek Magyarországról«. Most további késlekedés várható, amíg a Fidesz delegációt küld Finnországba és Svédországba, hogy rendezze velük a vitát.

(....)

A nyugati vezetők problémája Orbánnal nem pusztán gyakorlati – ez a saját politikai túlélésükről is szól. Miközben az EU vezetőinek egyre nehezebb meggyőzniük a választókat arról, hogy »amíg csak szükséges« támogatniuk kell Ukrajnát, Orbán Viktor kétségbe vonja a politikájuk alapjául szolgáló feltételezéseket, mondván, hogy Ukrajna védelme »nem a jó és a rossz seregei közötti háború«, hanem »két szláv ország közötti háború«.   

Orbán visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország ukrajnai sikere arra ösztönözné Putyint, hogy legközelebb a NATO volt szovjet tagállamait ( baltiak) támadja meg, és azzal érvel, hogy a háború megmutatta, hogy »Oroszországnak esélye sem lenne a NATO ellen«. Ez a nézet Magyarországon is elterjedt; Demkó Attila Oroszország-szakértő, a budapesti Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője azt mondja nekem, hogy »az orosz hadsereg gyenge teljesítménye« azt jelenti, hogy a magyar társadalom nagy része »nem fél Oroszországtól«. Mivel Oroszország a nukleáris arzenálján kívül nem tekinthető jelentős fenyegetésnek, Orbán Viktor úgy véli, hogy a Nyugatnak nincs mitől tartania, ha olyan kompromisszumokat keres, amelyek elősegíthetik az ukrajnai harcok befejezését.”

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2023. március 15. 14:38
A kérdés mélyen jellemzi a nyugati gyarmattartó mentalitást ma is. Bűnös aki nem üvölt együtt a háborúért remegő falkával.
LancelotDuLac
2023. március 15. 13:52
ki kell lőni a trójai falovat, és béke lesz!
Lajoss
2023. március 15. 11:13
Magyarországot nem,a csüngőhasút igen.
istvanpeter
2023. március 15. 10:46
Viszont ne felejtsük el, hogy ez a háború 2014-ben kezdődött és a háttérhatalmi maffia világuralmáért az emberiség ellen a folyik. Ukrajna és Tajvan csak a harmadik világháborúhoz szükséges feszültséggócok, a cél Oroszország, Európa és Kína kiiktatása a hatalmi rendszerből, aminek a megvalósítás azonban erősen kétséges és iszonyú veszélyeket rejt magában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!