Fociláz: évtizedekig bámultuk a szomszédaink aranykorát, most mi jövünk!

2023. március 28. 09:01

Ez lett a norma. Veszélyes, erős, néhol sziporkázó válogatott lettünk.

2023. március 28. 09:01
null
Kovács Gergő
Mandiner

A '90-es években, még kisgyerekként Sztoicskov és Romario duója miatt váltam véresszájú Barcelona drukkerré, és itt Sztoicskovon a hangsúly.

A korszak bolgár válogatottja, a zsenik gyülekezete irigységgel vegyes csodálatot váltott ki belőlünk a barátaimmal

– ezeknek miért van Sztoicskovuk, Balakovuk? Nekünk miért nincs?

Ugyanígy búslakodtunk aztán a szomszédaink, a románok, a szlovákok, az osztrákok, a szlovének, a horvátok aranykorán – miközben nekik drukkoltunk és szerettük őket. És közben: nekünk miért nincsen valamire való csapatunk, miért nincsenek klasszisaink?

Bizonyos értelemben erről szólt az elmúlt harminc évünk. Miért nincsen egy tökös válogatottja, lehetőleg klasszisokkal, egy olyan országnak, amelyik a siker morzsáit is hetvenezer szurkolóval ünnepli a lelátókon, tízezrekkel a körúton, milliókkal a nappalikban? Miért nincsen egy igazi piros-fehér-zöld csapata annak az országnak, amelyik megérdemli?

Most röviden annyi történt, hogy

bementünk a világ legszuperebb stadionjába, itt Budapesten, és rommá vertük a a bolgárokat, telt ház előtt.

Újra hatvanötezren mentünk, mint a franciák, az angolok, a németek és nagyjából mindenki ellen: gyerekek, családok, ultrák és kevésbé ultrák. Mintha nemzetközi döntőket játszanánk, újra meg újra.

 

 

Ez lett a norma. Veszélyes, erős európai felső-középcsapat lettünk, akik meg tudják verni az angolokat (kétszer), a németeket – és szépen lassan mindenkit elkapunk, akit lehetséges. Már a középcsapatok ellen is megy, ami új mérföldkő: eddig az oroszlán bajszát cibáltuk, vagy éppen kitéptük (lásd 0:4), de a mi szintünk, a kisoroszlánok szintje rendre kifogott rajtunk. És most?

Lehet, hogy felnőtt az a bizonyos magyar oroszlán.

Ezt sokszor magunk sem akarjuk elhinni, tehát annyi a dolgunk, hogy nézzünk a táblára.

Igen, tudom, hogy majd Montenegró meg Szerbia...de az aktuális valóságot azért nem árt rögzíteni: iskolajátékkal küldtük haza a bolgárokat, akiknek az edzője szerint a magyar modell egy követendő példa. Kicsit sem hiszem, hogy udvariaskodott, inkább ő is a táblára nézett. (És tanulmányozta pár meccsünket, mondjuk pont az angolok, a németek vagy a franciák ellen.)

Szoboszlai szabadrúgásgólja, közelről

 

Veszélyes csapat a magyar válogatott, mert a pályán is tizenketten vannak, pontosan eggyel többen, mint az ellenfél: erre utalt a csodálatos, fényjátékba varázsolt élőkép a meccs elején. Telt ház, több mint 60 ezer ember Bulgária ellen, nulla fokban, viharos szélben – amit ehhez hozzá lehet tenni, azt Szoboszlaiék hozzá is tették.

A szünetben fölhívott a gyerekkori barátom, aki másik szektorba kapott jegyet: ventilláltuk a lózungokat, de valójában annyit akartunk egymásnak elmondani, hogy

a fociálmainkat éljük lépésről lépésre, évről évre.

Hogy korábban kibotorkált az imádott, komplexusos csapatunk a gyepre és nem úgy játszott, ahogy elképzeltük. Most kimennek a gyepre, és pontosan úgy játszanak, vagy kicsit jobban. Megérkeztünk az álmainkba. „Az milyen volt, amikor Szoboszlai ütemből megkerülte a bolgár védőt?”

Fölöttem a lelátón egyetemisták ültek, fiúk-lányok vegyesen. Amikor én voltam egyetemista, arról szólt a történet, hogy melyik nagycsapat fog megalázni minket az aktuális tétmeccsen, illetve odaérünk-e az aktuális csoport harmadik, negyedik helyére. Most ezek a srácok a szünetben fölkerekedtek és a poén kedvéért fejenként három (!) sört vettek a jéghideg második félidőre: minden gól egyet ért.

 

Nyitókép: Ádám Martin gólöröme (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. március 28. 16:13
"Évtizedekig bámultuk a szomszédaink aranykorát." Ez akkor beismerése annak, hogy eddig szart sem értetek? Ezután is bámulni fogjátok! "Most mi jövünk!" Nem isztok egy kicsit előre a medve bőrére? Majd a végén kell nevetni! 🤣🤣🤣
kishal
2023. március 28. 16:08
"Veszélyes, erős, néhol sziporkázó válogatott lettünk." No, azért annyira ne szaladjunk előre! Ezeknek a bolgároknak Grúzia egy 5-t hintett bulgárföldön.
barkasfarkas
2023. március 28. 15:37
Szívemből szólt ez a cikk. Annak idején csak reménykedtünk abban, hogy majd elkapunk egyszer egy nagyot is. Aztán csak megvertük a németeket idegenben, barátságos meccsen. Három év múlva a lengyeleket is. Négy évvel később a svédeket itthon, már tétmeccsen - ahogy ők szokták, utolsó pillanatban lőtt góllal. :) Majd elvéreztek nálunk a törökök, és nagyon kicsi híján végre a románok is. De közben évek teltek el, és sokáig semmi - egy-egy, idehaza elkapott döntetlennek örülhettünk, meg annak, ha már meg tudjuk verni Albániát. Az utóbbi években mintha felgyorsult volna az idő. Angolok oda-vissza, a németek kint, a lengyelek kint, Eb-n a franciák és a németek örülhettek a döntetlennek, nem mi. És a tegnapi meccs első félideje maga volt az álom. Sok mindent gondoltam a meccsre tartva, jó érzésem volt végig a buszon, hogy nyerünk - de nem úgy gondoltam, hogy már a szünetben meg lehet nyugodni, hogy megvan a meccs. (Sajnos aztán a csapat is megnyugodott, és túlságosan leeresztett a második félidőre, de ezért nem harapom le a fejüket. :) Tényleg végre van valamiféle csapatunk - és nemcsak Rossi mester miatt, mert van benne egy Szoboszlai, egy Sallai, egy Szalai, egy Kerkez, és még sorolhatnám. Ők egyénileg is sokra vihetik végre. Amire szintén évtizedek óta hiába vártunk.
Rigor_mortis
2023. március 28. 15:15
Azért nem kéne ennyire elszállni egyetlen jó meccstől (amit - legyünk őszinték - egy gyengécske csapat ellen vívtunk). Ha sorozatban mondjuk tíz mérkőzésen ilyen teljesítményt nyújtanak a fijjug, az már okot adhat a bizakodásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!