Jobboldali Unió

2023. március 06. 15:22

A „tiszteletre méltó jobboldal” elárulta a választóit.

2023. március 06. 15:22
null
Rodrigo Ballester
Corvinák

„(...) A és »tiszteletre méltó» »nagy jobboldal« a balközép kulturális és szellemi hegemóniája következtében óhatatlanul a politikai spektrum közepe felé mozdult el, amely a balközépre erőltette a saját kódjait, és a baloldal döntőbírájává tette magát. Ennek eredményeképpen a konzervatív jobboldal nagy része letörlődött a politikai és médiatérképről, és többé nem ismerték fel magukat ezekben a pártokban, amelyek szavazói jobboldalibbnak tűntek, mint választott képviselőik.

(...)

Úgy tűnik, hogy a jobboldal súlypontja eltávolodik a központtól és erősebb pozíciók felé mozdul el, különösen a migráció, a kulturális identitás védelme, a globalizáció veszteseinek védelme és a woke szélsőségekkel szembeni ellenállás terén. Ezek mind olyan kérdések, amelyekben a jobbközép kudarcot vallott, és azt a benyomást keltette, hogy elárulta a választóit, ami egyes országokban monumentális választási vereségeket eredményezett. Franciaországban Valérie Pécresse nevetségesen alacsony eredményével, amely pártját a kihalás szélére sodorta, és Olaszországban is, ahol a Forza Italia a túlélésért küzd 7-8%-kal. Figyelemre méltó kivétel Spanyolország, ahol Nuñez Feijoo új Néppártja (amely jó eséllyel megnyeri a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásokat) sokkal inkább középen helyezkedik el, mint korábban. 

Másfelől ez a jobboldaliasabb irányultságú tendencia valószínűleg a következő európai választásokon is megerősödik, mivel az Európai Néppárt erőteljes visszaesésben van, az ECR és az ID képviselőcsoportok pedig erősödnek. Összeolvadnak vagy szövetségre lépnek? Ezt még nem tudni, de az biztos, hogy a 2024-es európai választások lesznek az új erőviszonyok igazi barométerei, a jobboldalon, és egész Európában is.”

Fotó: Unsplash

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2023. március 06. 20:14
Ők az árulók, mind. Mindenki más hülye, csak mi vagyunk a helikopter, csak báncsákamagyart. Oké, hogy anti-woke, meg migráció, ez idáig rendben is van, viszont mélyen felmászni a monoton brutalizálódó vörös csillagos orosz fasisztobolsevik rezsim valagába azért még nem volna kötelező. A lengyelek sem fogadják el, meg sokan itt Keleten, mégsem lettek átmoshatók oroszpárti moszkovita tapsoncokká, mint a hithű orbánisták.
Finale*
2023. március 06. 17:15
Pontosan. Az,hogy ma itt tartunk az bizony a nyugat-europai jobboldal arulasanak kovetkezmenye. Ami akkor az o zsebukbe vandorolt, mert szepen lefizettek oket mint az ujsagirokat is, annak a levet isszuk most mi.
Hannibal
2023. március 06. 16:17
Itt már régóta nem a jobb- és baloldal harca folyik, hanem a lokális és globális erőké, ez egy kinagyított népi urbánus vita. Elég megnézni a Brexit vagy az amerikai elnökválasztás, vagy a magyar választás térképeit. Van egy nagyvárosi globális szavazótömb és van egy vidékies szavazótömb, és az e kettőre támaszkodó politikai elit és elképzelés. Alapvetően ez a meghatározó. Persze néha belepiszkít egy-két dolog (a lengyel lokális most az amerikai globális erőt szolgálja éppen, mert lokális érdeknek véli az oroszok visszaszorítását, akárcsak a globális amerikai csoport). Sok mindent kell figyelembe venni, mert a lokális érdekek ellentétben állhatnak egymással, míg a globális nem. Ez nagy hátrányunk, de meg kell tanulni kezelni és türelemmel állni hozzá, ha jót akarunk magunknak.
szemlelo
2023. március 06. 16:13
Ez egy régi tendencia. A népesség "politikai spektruma", mint sok más társadalmi tulajdonság nagyjából haranggörbe alakú. Azaz sokan vannak középen, kevesen a szélsőségesek. Tehát a pártoknak a közép felé elmozdulás több szavazót hoz, mint a szélsőségesek felkarolása. Ezért jutottak el mind a nagy, szent "középre", ahol már persze egymástól is alig különböznek. Erre jön rá a woke-zöld ideológiai úthenger, amit a haladó országokban a független sajtó ömleszt az emberekre. Ez az egész "közepet" balra nyomja, ezt követik a közép pártjai is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!