(Poszt)párbeszéd – a toleránsok intoleranciájáról

2023. március 02. 12:51

Ők abszolút toleránsak veled, megértenek és meghallgatnak – amíg pontosan azt gondolod és mondod, amit ők.

2023. március 02. 12:51
null
Veczán Zoltán
Mandiner

„Valódi párbeszédet indít” – futottam bele egy műpéniszekkel illusztrált könyv és kiállítás ajánlójába a közösségi média varázslatosan eklektikus felületén, és egy pillanatra elmerengtem, hogyan is néz ki napjainkban egy amolyan őszintén progresszív párbeszéd. Talán valahogy így:

– Szia, akár akarod, akár nem, én most bemutatkozom neked, szóval én alapvetően így poliámor kecskeként azonosítom magam (my pronouns are mek/mekeke), szeretem a hajnali szellőt, a mangós kelkáposztás flat whiteot, az afroamerikai történelem neofoucault-ista, furry-feminista, vagyis egyetlen érvényes olvasatát, még vastag, fekete keretes szemüveget is vettem, hogy addig is okosnak tűnjek, amíg nem fejezem be a roppant fontos és hasznos tanulmányaimat az ideakkreditált amerikai szektafőiskolán, ahová levelezőn járok, ha már máshol nem lehet ebben a bigott, posztfasiszta országban diplomát kapni ilyen nélkülözhetetlen tudásokra; egyébként küzdök az egyenjogúságért, vagyis az alapvető emberi jogokból levezethető az is, hogy a kecskeidentitású közösség tagjainak igenis jár kvótaalapon hely a Parlamentben és minden döntéshozó szervben, ahogy a cégek felsővezetésében, az egyetemi felvételinél és a kollégiumokban is; azért is harcolok, hogy minél többen elismerjék, hogy a poliámor kecskeidentitás igenis nagyon sokat tesz hozzá az ember szexuálpszichológiai és a genitáliák megfelelő használatának fejlődéséhez, sőt, az egyetemes emberi kultúrához –

magyar kultúra nincs, vagy ha van, remélem, már nem sokáig, lásd: bőgatya, fűtyülősbarack

–, és azért is harcolok, hogy ezt a csodát minél szélesebb körben terjeszthessem a gyerekek között a közoktatásban, ha egy mód van rá, a magyar adófizetők pénzéből, de akaratuk ellenére, és lehetőleg bármiféle kontroll nélkül, plusz egy hátsó kis privát szobával a suliban, ahol a gyerekeket fogdoshatom, és egy perccel azután, hogy betöltötték a tizennegyedik életévüket, dughatom is, már persze csak azt, akit kellő manipulációval rá tudok venni, mert annyira szar a családi élete, hogy el tudom vele hitetni, hogy ez a szeretet, és hogy ez normális; viszont úgy, hogy azért legyen fegyelem is, szóval amikor a suliban az érzékenyítő foglalkozáson felveszem az én identitásomat tükröző ruházatot, ami egy nagyon cuki keveréke a tüllboa szoknyának, a patáknak és a szarvaknak, akkor azt, aki ki mer röhögni, vagy akin látszik, hogy nem tetszik neki, azonnal rúgják ki az iskolából, a szüleit meg a munkahelyükről, mert undorító dolog kirekeszteni másokat!

– Hát nézd, szerintem nem kéne…

– Fogd be a pofád, te mocskos utolsó fasiszta rohadék!

***

Posztmodern posztpárbeszéd: ők abszolút toleránsak veled, megértenek és meghallgatnak – amíg pontosan az általuk kívánt módon viszonyulsz a nyugati felsőközépből importált, passzív-agresszív módon a világ elé kiteregetett terápiás nárcizmusukhoz. S totálisan egyre megy, hogy ez genderbaj, más személyiségzavar, kezeletlen trauma vagy messianisztikus társadalomjobbító küldetéstudat. Mert a lényeg a kötelezően elvárt figyelem és tisztelet hisztérikus követelése mellett mindezt belső szervekig kipakolni délidőben a társadalom ebédlőasztalára, mert hát az ebéd csak maradi társadalmi konstrukció.

Apropó: van még vagy fél tucat kifejezés, aminek mindenképpen szerepelnie kell egy cikkben, amikor e jól azonosítható kör kényezteti ennenmagát ilyesféle szöveges autofellációval: „érzékeny”, „okosan provokál”, „rámutat az egyenlőtlenségekre”, „érvényes mondanivaló”, „gondolkodásra késztet”. És természetesen nem maradhat ki az sem, hogy: „tabukat dönt”. Az sosem.

 

Nyitókép: Mandiner archív

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sólyom Tomi
2023. március 03. 07:44
Ha négyötödötök lenne húsz éven keresztül, abba tudnátok hagyni végre a rettegést?
Carsac
2023. március 02. 17:55
Amikor az intoleráns mondja meg, hogy mi a tolerancia, az majdnem olyan, mint amikor a Budát török kézre átjátszó (és anno, visszavétele ellen küzdő) zsidóság Népszavás MSZPs képviselője "magyar" történészként okoskodik a mohácsi vészről, jól odamegmondva, hogy bezzeg "mink" szittyamagyarok ellenálltunk a Habsburg felvilágosulásnak. Miközben Kránitz úr éppen olyan magyar, mint amilyen osztrák a Habsburgok egy része volt... https://index.hu/velemeny/2023/03/02/mohacs-szapolyai-janos-kiraly-nemzet-pusztulas/ Unalmas már, amikor Askenázia szülöttei "mink fehér emberek" vagy "mink magyarok" ajvékolással rugdossák az őket befogadó népeket. Az USA-ban naponta buknak az interneten le a BLM "fehér" zászlóvivői, ugyanezzel.
budapesti
2023. március 02. 15:48
Az abortusz ügyében is ez ment egyébként korábban. "Tegyünk úgy, mintha párbeszédet folytatnánk." Aztán mindig elpárolognak, miután (mindig) elvesztették a vitát - vérmérséklettől függően sunyin lapulva, vagy hangosan rágalmazva, gyalázkodva. De "betiltani diktatórikus és irracionális lenne, mert az engedélyezése demokratikus és felvilágosult volt". Pedig nem a tudományos ismeretek és etikai megfontolások alapján jól tájékozott közvélemény demokratikus döntése volt az abortusznak a nőkre és gyerekekre szabadítása, sehol nem az volt. Ahogyan a pornó mindent elöntő áradata előtti jogi gátak átszakítása sem, a homoszexualizmus, majd a transzszexualizmus hazugságáradata sem. Mindig a ballib média fő méregkeverői, a szekuláris messianizmus főideológusai döntöttek. A "baloldal" már évtizedek óta döntően ilyenekről szól, nem a szegények és munkavállalók érdekeinek a képviseletéről. (Mellesleg a "liberalizmus" sem arról szól, hogy jó legyen a kis- és középvállalkozóknak, hanem hogy jó legyen a tőzsdecápáknak - meg a striciknek és ügyfélkörüknek.) Építik a "szép új világot", olyant, mint a párizsi "csodák udvara", ahol mindent szabad... A párizsi Notre-Dame c. regényében Victor Hugo így írja le a Csodák udvarát: „A szegény költő tanácstalanul tekingetett körül. Csakugyan a félelmetes Csodák Udvarában volt, ahová tisztességes ember ily késő órán soha be nem tette a lábát; bűvös kör, ahol nyomtalanul eltűntek a Chatelet tisztjei és a városi poroszlók, ha valaha odamerészkedtek; zsiványtanya, csúf bibircsók Párizs ábrázatán; kloáka, ahonnét reggelente kiáradt, s ahová esténként visszahúzódott a bűnözés, a koldulás, a csavargás szennyes hulláma, amely folyton elöntéssel fenyegeti a fővárosok utcáit; iszonyú darázsfészek, ahová esténként zsákmánnyal rakodva megtértek a társadalom rablódarazsai; csalóka menhely, ahol a cigányok, a kiugrott papok, a kicsapott diákok, a legkülönfélébb nemzetiségű naplopók, spanyolok, olaszok, németek, a legkülönbözőbb vallásúak, zsidók, keresztények, mohamedánok, bálványimádók, festett sebekkel borított nappali koldusból zsivánnyá változtak éjszakára; egyszóval, óriási öltözőhelyiség, ahová ez idő tájt vetkőzni és öltözni járt valamennyi színésze annak az örök komédiának, amelyet a tolvajlás, a prostitúció és a gyilkosság játszik Párizs utcáin.”
Karvaly
2023. március 02. 14:47
Egy dologban téved a cikk: már egy ideje nem hivatkoznak se a toleranciára, se a szólásszabadságra. Arra csak addig volt szükség, amíg a partvonalon álltak Ahogy egyre inkább ők lesznek a fősodor, nem kell kérniük, egyszerűen elveszik azt, ami kell nekik, és megbüntetik azt, akinek ez nem tetszik. Lásd a woke mozgalom amerikai és nyugat-európai hozzáállását azokhoz, akik nem értenek egyet velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!