Bulgária fordult, részükről a háborús pszichózisnak vége

2023. március 28. 08:51

A háborús pszichózis ott törik meg először, ahol a legkevésbé van rá pénz – és ahol a legjobban ismerik az oroszokat.

2023. március 28. 08:51
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Elszigetelődés. Kóstolgatjuk ezt a szót már egynéhány éve, a háború kitörte óta pedig különösen: ez az a keserű érzés, amikor az ember szíve mélyéből vall egy szerinte helyes politikát, csak éppen petrezselymet árul vele.

Persze furcsa egy dolog ez, mert békepárti kis túlzással a komplett globális dél, a Balkán, a türk és arab világ, Kína, Latin-Amerika – csak épp a mi világunk, Európa, az USA, és persze Oroszország nem békepárti. S mivel a mi házszámunk itt van, otthonunk, egzisztenciánk és sorsunk Európa, ez az elszigetelődéshez már épp elég.

Az elszigetelődés keserűsége itt is marad velünk, amíg a háború végét nem leli, mert a békepárti politika egyrészt jó, másrészt minden alternatívája szörnyű, harmadrészt óriási mértékű demokratikus legitimációja van. Messze túlmutat ez a Fidesz-táboron:

a magyar választópolgárok nemes egyszerűséggel nem adnak felhatalmazást másféle politikára.

Épp ezért nincs is annál nagyobb dopaminsokk ma egy külügyeket kémlelő magyarnak, mint amikor csak eladunk egy-egy szál petrezselymet. Mikor valaki felismeri a békepárti magyar politika erényét, és mindenféle árral (meg bérrel – bocs) dacolva velünk egy álláspontra helyezkedik.

Szóljanak tehát ezek a sorok a lőszert nem szállító Bulgária dicséretéről.

Azon Bulgáriáéról, amelynél erősebben kevés ország kezdte ezt a háborút: Kiril Petkov akkori miniszterelnök ingatag szivárványkoalíciója a fegyverszállításokat vehemensen ellenző közvélemény és saját koalíciós partnerük tájékoztatása nélkül, teljes titokban fedezte tavaly április és augusztus között az ukrán hadsereg lőszerigényének harmadát és dízeligényének negyven százalékát, ráadásul áprilisban egyik napról a másikra felhagyott az orosz gázimporttal, mert nem volt hajlandó átállni az úgynevezett „rubelfizetésre”.

S hiába állt mindezek mögött Petkov miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy ezzel „a történelem jó oldalára” vonszolja majd át számos zegében-zugában kifejezetten oroszpárti hazáját, hiába lehet ezer meg ezer morális indokot felsorakoztatni a megtámadott megsegítése mellett, ez az adott pillanatban a demokrácia megcsúfolása volt.

Amiért a bolgár közvélemény könyörtelenül elégtételt is vett:

Petkov kormánya összeomlott,

háborús politikáját a továbbiakban nem kormányról, hanem 25 százalékos pártszövetségének élén viheti, Bulgária pedig áprilisban két év alatt ötödszörre választ majd új parlamentet. Ja, és nézegetheti elégedetten gazdaságának helyzetét, amely úgy volt képes mindössze 3,4 százalékot nőni a tavalyi évben, hogy az európai helyreállítási pénzeknek ő volt az egyik fő kedvezményezettje. Ehhez képest produkált Lengyelország és Magyarország nulla uniós pénzzel 4,8 és 4,6 százalékos növekedést.

Innen indult tehát Bulgária a béketáborba, puttonyában kiábrándító gazdasági eredményekkel és egy gigantikus titkos fegyverszállítással. Innen szép fordulni igazán.

És innen jutottunk el oda, hogy Rumen Radev bolgár elnök, az ország jelenleg egyetlen, demokratikus legitimációval bíró vezetője a múlt heti uniós csúcs előtt bejelentette: országára az Ukrajnának való közös lőszerszállításban ne számítsanak. Radev korábban is igyekezett ellenpontozni Petkovékat a háború ügyében, például nem írta alá a közép-európai köztársasági elnökök azon közös nyilatkozatát a fegyverszállítások növeléséről, amit a baloldali sajtó szerint egyedül Novák Katalin nem írt alá. De az, hogy Radev most egy gyakorlati ügyben is átvitte akaratát, világosan jelzi:

Bulgária fordult, részükről a háborús pszichózisnak vége.

A helyzet ugyanis az, hogy a háborús pszichózis ott törik meg a legelőször, ahol a legkevésbé van rá pénz – és ahol a legjobban ismerik az oroszokat. Márpedig Bulgáriában, ahol a lakosság harmada beszél oroszul, pont eléggé ismerik őket ahhoz, hogy különösebb kedvük ne legyen velük újra háborúzni. Az pedig nem meglepő, hogy az Európai Unió legszegényebb országában a pénz is elfogyott az európai-orosz gazdasági háború finanszírozására.

Nem ígérek semmi optimistát, nem képzelek bele a bolgár fordulatba fényes hosszútávú tendenciákat. Nem mondom azt, hogy a békepárt lassan győzni fog majd akár Nyugat-Európában, amelynek bőven van még miből háborúznia, akár azon közép-európai barátainknál,

akik képesek egzisztenciálisan rettegni még ettől a vártnál messze gyengébb, ostobább és önveszélyesebb Oroszországtól is.

De azt mondom, hogy ha Bulgáriában a népakarattal való totális szembepolitizálásnak 180 fokos politikai fordulat lett a vége, akkor Szlovákiából, Romániából, Olaszországból és Horvátországból nem botorság reménykedve várni egy-két hasonló apró jelet.

Mindez csepp lesz csak a tengerben, és a nagy magyar háborús elszigeteltségen sokat nem fog oldani. De néha jól esik egy kis meglepetés, és egy-két kritikus ponton is átsegíthet minket. Éljen Bulgária!

 

A nyitóképen: a rilai kolostor Bulgáriában (fotó: Christian Kober / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. március 29. 03:05
Tényleg Matyi? Vagy csak szeretnéd, mint az atlantisták az orosz összeomlást?
barkasfarkas
2023. március 28. 17:44
"ahol a lakosság harmada beszél oroszul, pont eléggé ismerik őket ahhoz, hogy különösebb kedvük ne legyen velük újra háborúzni" Ez már régen nem kedv kérdése. Oroszország megindult, és csak azért nem jutott el már Ukrajna nyugati szegletéig, mert vannak olyanok, akik az útjukat állták. Ukrajna erre a szerepre önmagában nem elég. Szóval szép dolog azt mondani, hogy Oroszország gyenge, és nekünk az az érdekünk, hogy kimaradjunk a háborúból, amíg van más balek, aki elvégzi helyettünk a piszkos munkát, és segít megfékezni az oroszokat. Persze ők a "hülye háborúpártiak", akiket Magyarország gőgösen kioktat.
kozmosz
2023. március 28. 17:04
Ez a kép szinte hihetetlen a 21. században.
LancelotDuLac
2023. március 28. 16:47
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Bulgária orosz gáz függősége 0% Bulgária török segítséggel pótolja az orosz gázt Hosszú távú megállapodást írt alá Bulgária és Törökország a cseppfolyósított gáz (LNG) szállításáról. Az orosz gázcsap elzárása után Szófia új forrásokat kényszerül keresni az ellátás biztosítására. https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/01/bulgaria-torokorszag-botas-lng-orosz-gaz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!