A városokban is telepítsenek sebességmérő kamerákat!

2023. február 20. 12:45

Látható, hogy a kamerák a sebességtúllépés ellen kiválóan működő eszközök.

2023. február 20. 12:45
null
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„Tavaly nyárig a New Yorkban kihelyezett sebességmérő kamerák egy korábbi politikai alku nyomán csak munkanap reggel 6 és este 22 óra között mérhettek sebességet – jól látszik az ábrán, hogy az autósok ezt tudták, és sokkal jobban betartották a sebességhatárokat, amikor mértek a kamerák. Eközben a gyorshajtásból eredő halálos balesetek közel 60 százaléka éjjel és hétvégén történt ekkor New Yorkban.

Egy ekkoriban készült jelentés kimutatta, hogy a városi sebességtúllépés a halálos balesetek 80 százalékáért felelt New Yorkban, de ahol volt kamerás mérés, ott 72 százalékkal kevesebb alkalommal történt sebességtúllépés. A kamerák által elkapott gyorshajtóknak pedig több, mint a fele egy alkalom után többször nem kap bírságot – tehát a kamerák visszatartó ereje igazolt.

Az adatok nyomán végül módosultak a szabályok: tavaly nyár óta 24 órában és mindennap működik mind a 2000 db sebességmérő kamera New York városában.

Bár nem tudjuk még biztosan, de erősen úgy látszik a sajtóhírekből, hogy a gyorshajtás komoly szerepet játszott a körúton a villamosra várakozás közben halálra gázolt lány esetében is a hétvégén.

Látható, hogy a kamerák a sebességtúllépés ellen kiválóan működő eszközök. Ezügyben a városainkban jócskán van teendő, hisz azt a kész technológiát, amit a gyorsforgalmi utakon és az országos főúthálózaton ma már alkalmazunk (automatizált rendőrségi kamerás sebességmérés), a városainkban nem. Egy időben az önkormányzatok kamerával tudtak szabálysértési bírságokat kiállítani (sebességet mérni akkoriban sem), de aztán ez a lehetőségük is megszűnt egy közismert Kolosy téri eset után.

Nyilván, ha a rendőrség hazánkban országos és egységes, lehet érvelni amellett, hogy a rendőrségnek nem csak az állami főutakon, hanem a városokban is kellene ilyen kamerákat telepíteni. De ha ez túl nagy beruházás is lenne a rendőrségnek, semmi akadálya nem lenne annak, hogy akár az önkormányzatok, akár egyes lakóközösségek megfinanszírozzanak a rendőrség számára olyan kamerákat, amik akár sebességet mérnek, akár csak a szabálytalan kanyarodást, buszsáv-használatot, megállást rögzítik és a rendőrség rendszereibe bekötve automatizált bírságot állítanak ki a rendszám alapján. A bírságok egy kis százalékának visszatérítésével pedig ez a beruházás meg is térülhet idővel a kamerát finanszírozók számára.

Ideje lenne egy ilyen programot elindítani Magyarországon.”

***

Nyitókép: MTI/Vajda János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
molnarat
2023. február 21. 14:40
Azért arra kiváncsi lennék, hogy egy tökrészeg, elszállt agyú barmot mikor fog visszatartani a sebesség túllépésért kilátásba helyezett pénzbüntetés!
B I L
2023. február 20. 18:47
Ez a Vitézy is egy fasz, Tarlos nem véletlenúl rugta ki.
írmag
2023. február 20. 16:04
Milyen sokan értékelnék úgy, felesleges a mérés. Ez csak otromba terelés!
budapestbar
2023. február 20. 15:57
Szerintem olcsóbb lenne komolyabb vezetői képességegkhez kötni a jogosítványt. Vezetni és figyelni képtelen emberek garmadája kap jogosítványt, ne beszélve a belassult és leépült idős emberekről, akiknek még annyi belátási képessége sincs, hogy leépülten, csökkent érzékszervi működés mellett már ne vezessen. És akkor a tragikus műszaki állapotú idős gépjárművekről még nem is tettünk említést. Sajnos az emberek jelentős része nem veszélyes üzemként tekint a gépjárműre, csak olcsó legyen a szervíz, ha ugyan elviszi, vagy nem ő maga buherál rajta valamit. Szóval ez a sebességmérésnél jóval összetettebb probléma, ha a valódi okokat akarjuk számba venni. Ittas, drogos sofőrtől örökre elvenni a jogosítványt, még attól is eltiltanám, hogy utasként autóba üljön...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!