Nem Washington, nem Moszkva, nem Kijev

2023. január 15. 08:32

Még az orosz-ukrán háború egyértelmű áldozatát sem vagyunk képesek megnevezni.

2023. január 15. 08:32
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„Egyre nagyobb elképedéssel szemlélem, miként polarizálja társadalmunkat az orosz–ukrán háború. A közösségi oldalak tükrében nyilván homályosan látni a valóságot, de a tendenciákat nem lehet eltagadni. Vérre menő viták zajlanak magyar emberek között azon, Putyin iszik-e vért lefekvés előtt, vagy esetleg Zelenszkij kokainos narancslevet. Persze, a szociális média jellege miatt képtelenség árnyaltabb véleményeket megfogalmazni, a platform nem is arra való, de ez az elképesztő megosztottság, a feketék és fehérek világa, mindenfajta más árnyalat kizárásával, legutóbb talán az alig véget ért koronavírus-járvány idején volt megfigyelhető. Ott is vagy oltástagadó, konteós idióta voltál, vagy a gyógyszerlobbi fizetett ügynöke. Középút nem volt, most sincs.

Ugyanez a probléma az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos közbeszéddel is. Még az egyértelmű áldozatot sem vagyunk képesek megnevezni. Mintha az ukrán népet bármiféle felelősség terhelné azért, mert Oroszország lerohanta az országukat. Mintha milliók önszántukból indultak volna el gyerekestől, nagymamástól, kutyástól az ismeretlennek. Féltjük tőlük a munkaerőpiacot, a szociális ellátórendszert, ha meg jobb kocsival menekülnek annál, mint ami nekünk áll a ház előtt, hát még gyűlöljük is őket! Ettől függetlenül az ukrán elnök még nem háborús hős, hanem egy ripacskodó kesztyűbáb, az Egyesült Államok szerepe a konfliktus háborúvá fajulásában pedig nem vitatható.

A Fehér Házba is zöld pólóban érkező, civilben színész Zelenszkij valószínűleg örök időkre beleragadt a szerepébe. Hogy e szerep mennyire áll jól neki, azon sokáig lehetne vitatkozni, mindenesetre tudatipari szempontból kifejezetten tanulságos, milyen ügyesen faragott belőle háborús hőst a nyugati médiaúthenger. Az egészpályás letámadásnak meglett az eredménye, ma Zelenszkijt bírálni egyet jelent Putyin támogatásával.”

Nyitókép: MTI/AP/Roman Csop

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. január 16. 08:37
Az egész köcsög vásári komédia zelóval meg az euval pontosan ezt a célt szolgálja, eltereli a figyelmedet míg az amcsik kizsebelnek, és kurvára nem érdekes, hogy ki mit iszik, az lenne a fontos, hogy a kezedet tartsd a pénztárcádon!
Tidal_wave
2023. január 16. 01:32
Egész jó írás, időnként a felvidéki magyar sajtóban is írnak normális dolgokat...
Ricsibmf
2023. január 15. 20:28
Az orosz-ukrán háború áldozatai: (nemzetiségtől FÜGGETLENÜL!) Szűkebb értelemben: akik meghaltak, megsebesültek akiket harcra kényszerítettek saját akaratuk ellenére akiknek elpusztították a vagyonát, lakását akiket elüldöztek az otthonából Tágabb értelemben akiket belerángattak a konfliktusba, és ezáltal tönkre tették az életkörülményeiket akiknek aláássák a civilizációját
Igazszó
2023. január 15. 18:23
Szar hohol propaganda. Unalmas és kontraproduktív is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!