Szégyenteljes eseményre emlékezünk, amikor a magyarországi németek kitelepítésére gondolunk

2023. január 19. 18:14

Akadtak páran, akik felemelték a szavukat az embertelenség ellen.

2023. január 19. 18:14
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Szégyenteljes eseményre emlékezünk január 19-én, amikor a magyarországi németek kitelepítésére gondolunk vissza. Könyörtelenül, emberséget nélkülözve üldözött el 200-250 ezer német származású magyar embert Magyarország a második világháború után a kollektív bűnösség jegyében. Egy népcsoportot hibáztattak Hitlerért, a nácizmusért. Persze igényt tartottak sokan a javaikra is egyúttal (ahogy történt ez a 600 ezer zsidó származású magyar ember esetében 2 évvel ezt megelőzően). Nem mentség a tény, hogy a németek kifosztása és elűzése otthonukból Csehszlovákiában, Lengyelországban és Jugoszláviában is nagy intenzitással zajlott ebben az időben. Északi szomszédunk a Beneš-dekrétumok alapján az ottani magyarságot is hasonló módon bűnösnek bélyegezte, és jelentős részét deportálta, vagyonától megfosztotta. (Déli szomszédunkban ezrével végezték ki őket.) Itthon a politikai élet többsége – a Kisgazda Párt, a Kommunista Párt, a Parasztpárt – mellé állt e gaztettnek. Nagy Imre, Rákosi Mátyás, Tildy Zoltán, Kovács Imre, id. Antall József és sokan mások helyeselték a jogfosztást. Talán mondhatjuk, hogy ez volt a korszellem.

De mégis akadtak páran – igaz, a kisebbség, ahogy a zsidóüldözés idején is –, akik felemelték a szavukat az embertelenség ellen. Ilyen volt Bibó István is, aki aztán 10 év múlva, a forradalom idején a mártír Nagy Imre kormányának államminisztereként ment a börtönbe. Ő mert 1946-ban is a többséggel szemben a tisztesség oldalára állni. (»Ha a svábokra nem vagyunk tekintettel, legalább legyünk tekintettel magunkra, és ne felejtsük el azt, hogy a rablott holmival élés olyan demoralizálást jelent, ami súlyosabb veszteség, mint a rablott holmi gazdasági értéke.«)

Jobb lenne a világunk és mi itt a Kárpát-medencében is előbbre tartanánk, ha többször mernénk ellenállni a korszellemnek. Hiába követelnek sokan és hangosan valamit, attól még lehet, hogy a kisebbségnek van igaza. Ezért fontos a demokrácia és a szólás szabadsága, mert tévedéseinket leginkább ezek segítségével tudjuk korrigálni. Emlékezzünk hát most az áldozatok és a szenvedők mellett azokra is, akik szót mertek emelni az embertelenség és a jogtalanság ellen.”

Nyitókép: Fodor Gábor Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. január 20. 19:11
ezt is a baloldalnak koszonhetjuk ! SOHA TOBBE BALOLDALT !
TOM66
2023. január 20. 16:16
SZDSZ-esként azzokkal borultál össze,akik ezt a gyalázatot kezdeményezték és levezényelték! Nem ég a pofádon a bőr! (persze,hogy nem)
puszt
2023. január 20. 12:29
Még szerencse, h nem mostanában van szükség kitelepítésre, m nem lenne hova, hisz Németország már megszűnt... Igaz?!
NTLLK
2023. január 20. 11:31
Két atyafi álldogál Szekszárdon egy meglehetősen ramaty ház előtt. Mire az egyik: -Látod Seppl, ha az a drága Rákosi ki nem telepített volna minket, akkor most ebben a romhalmazban laknánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!