A „pacifista” Nyugat beleszeretett az orosz–ukrán háborúba

2023. január 18. 21:56

Saját politikai ambícióiknak pedig az ukrán hó- és vérmezőkön keresnek táptalajt.

2023. január 18. 21:56
null
Szalai Szilárd
Pesti Srácok.hu

„Bármilyen döntést is hoz a Pentagon a jövőbeni felvásárlásokról, nehéz lesz megfordítani az évek óta tartó konszolidációt. A nagy repülőgép-, hajó- és rakétagyártók száma kategóriánként kettőre–háromra zsugorodott. Ráadásul a Pentagon a katonai műveleteket is egyszerűsítette oly módon, hogy a védelmi tárca kevesebb megrendeléssel fordult az elmúlt években a gyártók felé, ami természetesen szűkítette a piacot. Kiváló példa a fegyvernemek “sallangmentesítésére” a Lockheed Martin F–35 sugárhajtású vadászgépe, amely sok más típusú repülőgépet hivatott helyettesíteni egyszemélyben.

A légierő »racionalizálásához« hasonlóan, nagy hajóépítőből is csak kettő van: a General Dynamics Corp. és a Huntington Ingalls Industries Inc. Általában legfeljebb három vállalat nyújt be ajánlatot a legtöbb nagy védelmi szerződésre.

Elég nehéz versenyezni egy repülőgép-hordozóval, ha csak egyetlen létesítmény képes megépíteni – mondta David Berteau, a Szakmai Szolgáltatások Tanácsának (Professional Services Council, egy kereskedelmi csoport) elnöke és a Pentagon korábbi felvásárlási tisztviselője.

A verseny tehát gyakorlatilag megszűnt, a piac pedig lassan képtelenné válik ellátni az orosz–ukrán konfliktust fegyverrel. Amennyiben pedig ezt a gazdasági képtelenséget a nyugati vezetők megpróbálják erővel áthidalni, annak csupán egy kifutása lehet: sokkal drágább védelmi beszerzések, amelynek mentén az elhúzódó szankciós energiaválsággal párhuzamosan súlyos gazdasági nehézségekkel találkozhatnak az Ukrajnát felfegyverző országok. Azonban ahogy Európa egyik legpacifistább országának miniszterelnöke által, a 2023-as évről szóló Gazdasági (!) Világfórumon tett kijelentéséből is látszik, a nyugati vezetők beleszerettek az orosz–ukrán háborúba, saját politikai ambícióiknak pedig az ukrán hó- és vérmezőkön keresnek táptalajt.”

Nyiókép illusztráció. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. január 20. 09:32
Világosan látható, hogy a kiprovokált orosz-ukrán háború ürügyén és révén a háttérhatalom, most mindenkit be akar terelni a nagy világrabszolga birodalomba.
mokány
2023. január 19. 18:21
Az európaiak tévesen ringatóznak biztonságérzetükben .
Lajoss
2023. január 19. 16:05
Prosti srácok..ugyammá..
dezilluzionista
2023. január 19. 10:07
Ukránháború=EurópaönvédelmiharcaOroszországellen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!