Nincs veszélyesebb tévhit annál, mint azt feltételezni, hogy egy háborúban csak mi nyerhetünk

2023. január 08. 17:52

Most olvasok egy elemzést arról, hogy vásárlóerő-paritásos alapon Oroszország már el is vesztette a háborút.

2023. január 08. 17:52
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Valaki meg tudná mondani nekem, hogy mekkora volt a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-je a taliboknak?

Vagy Észak-Vietnámnak?

Vagy Észak-Koreának?

Hogy miért kérdezem?

Azért mert éppen most olvasok egy elemzést arról, hogy vásárlóerő-paritásos alapon Oroszország már el is vesztette a jelenlegi háborút.

Eltűnődtem rajta, hogy milyen kár, hogy a talibokat, vietnámiakat, koreaiakat stb. erről nem értesítették időben.

Így talán megspórolták volna nekik egy gondatlanságból elkövetett katonai győzelem kellemetlenségeit.

Nincs veszélyesebb tévhit annál, mint azt feltételezni, hogy egy háborúban csak mi nyerhetünk mert mi vagyunk a leggazdagabbak, legfejlettebbek, leghaladóbbak stb.

Hogy miért?

Azért mert a világ hegemón hatalmait sok esetben nem egy még náluk is gazdagabb, náluk is fejlettebb, náluk is haladóbb lumen győzte le, hanem egy rongyos, éhes, feltörekvő senki.

És azt már a vizigótok is tudták, hogy a vásárlóerő – paritást nem lehet betárazni.”

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2023. január 10. 17:53
Elvtársak! Ne álmodozzanak. Senkinek halvány lila dunsztja sincs az orosz katonai potenciálról. Szeretné mindenki ha ez lenne az igazság, amit látunk. Azonban az oroszok pontosan annyi energiát feccelnek a buliba, ami elegendő, Ukrajna és az Eu letérdeltetéséhez. Iszonyat méretű fekete leves van itt még hátra naromarcu eu prolik és hohol balfácánok számára. Csak lassan, szépen, lépésről lépésre....
kabajeva
2023. január 09. 10:42
Castel megint megdolgozott a rubelekért.
tjunior
2023. január 09. 09:34
Castel-papa tudásbeli kvalitásairól mindent elmond, hogy szerinte a Téli Háborút Finnország totálisan elvesztette majd ennek folyományaként függőségbe került 50 évre a Szovjetuniótól :D. Ez a csávó osztja az észt és állítja be magát a téma szakértőjének :DDD
Cassi
2023. január 09. 08:10
A szokásos manipulatív cikk, senki nem állította, hogy a GDP/fő eldöntené a háborút, de mégis azoknak lett igazuk, akik szerint az orosz gazdaság minősége messzemenően befolyásolja a hagyományos fegyverzetének hatékonyságát. A nagy orosz hadsereg megalázó állóháborúra kényszerül kilométerekre a saját határaitól, szinte minden fegyvernemnél látszik a sok évtizedes lerohadás hatása. A szakértők ezt eddig is tudták, de most prímán sikerült demonstrálni. A világháború óta minden háborúban szállított a Szovjetunió fegyvereket. A vietnami háború egy nap alatt véget ért volna a szovjet vadászgépek, légvédelmi rakéták stb. nélkül. Putyin arra számított, hogy a hadművelet véget ér, mielőtt Ukrajna nyugati fegyvereket kapna, de ezt súlyosan elszámolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!