Putyin a Nyugatnak propagandát, Ukrajna szomszédjainak területeket kínál

2022. november 13. 13:03

Moszkva nem először osztogatná nagyvonalúan más országoknak Ukrajna egyes területeit.

2022. november 13. 13:03
null
Németh András
HVG

„Moszkva nem először osztogatná nagyvonalúan más országoknak Ukrajna egyes területeit. Az utóbbi hónapokban több moszkvai vezető, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter is utalt erre, miközben az orosz propagandagépezet igyekszik az érintett országokban olyan szövetségeseket találni az újságírók között, akik hajlandók arról írni és beszélni, hogy hazájukban jelen vannak, sőt erősödnek az irredenta törekvések. A jórészt moszkvai megrendelésre készült, sokszor kis befolyású kiadványokban megjelent anyagokat pedig az orosz állami média felerősítve szórja szét a világban. 

Az érintett országokban a meghatározó politikai pártok általában alaptalannak és károsnak mondják ugyan az Ukrajna felosztásával kapcsolatos orosz sugalmazásokat, néhányan akadnak, akik azokat megvalósíthatóknak tartják. Andrei Marga egykori román külügyminiszter például a közelmúltban »mesterségesnek« nevezte a szomszédos ország határait, és azt hangsúlyozta, Kijevnek le kell mondania Ukrajna egy részéről. Figyelemre méltó volt a reakció a legutóbbi Putyin-beszédre is. Míg Románia és Lengyelország rögvest egyértelműen elutasította az orosz javaslatot, és kiállt Ukrajna területi egysége mellett, Magyarország később válaszolt, és csak annyira tellett, hogy a külügyminisztérium közölte, nem tartja helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat.

A meghatározó pártokhoz hasonlóan az emberek többsége is Ukrajna pártján áll: egy októberben közzétett EU-s felmérés szerint a megkérdezettek hatvan százaléka azt is helyeselte, hogy a külföld fegyverszállításokkal segíti Ukrajnát.”

Nyitókép: Sergei Bobylyov//SPUTNIK/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. november 14. 13:40
Oroszország számára csak a jelenlegi puccsrán vezetés totális bukása jelenthetne politikai és biztonsági garanciát. Ezért szerintem - akármeddig is tart és akármennyibe is kerül - nem fognak megállni, amíg a 2014-es Ukrajna teljes területe a kezükbe nem kerül. Hogy azzal mit kezdenek, azt nem tudhatjuk előre. A győzelmük esetén szerintem várható néhány évnyi orosz katonai megszállás az immár a réginél kisebb területű "Új-Ukrajna" területén, egy oroszbarát ukrán kormány vezetése mellett. Egy-egy apró, határmenti rész van a valamikori Ukrajnában, amelyet zömmel magyarok, zömmel lengyelek, vagy zömmel románok laknak. Mindhárom csak néhány falut, egy-két járást jelent területileg. Oroszország részéről nagyvonalú lenne, ha ezeket - esetünkben Beregszászt és környékét - fölkínálnák az érintett anyaországoknak. Ezzel javíthatnák a szomszédaikkal a viszonyt, amennyiben sikerült megnyerniük a háborút. (Utóbbit pedig továbbra is valószínűnek látom.) Más kérdés, hogy az érintett államok ezt el mernék-e fogadni. Talán igen - mert mire ez eljön, addigra szerintem igen csak rosszul fog állni az USA és EU ballib blokkjához tartozó politikai erők helyzete - a háborújuk által okozott súlyos recesszió és lakossági nélkülözések miatt- , hiába áll mellettük jelenleg egy világméretű, agresszív médiabirodalom. Ezen kívül Lengyelország viszonya az EU-val jelenleg sem túl jó... Románia pedig aligha utasítaná vissza, ha megdobnák egy apró, színromán területtel.
Namond
2022. november 14. 00:28
Az induló mondat - "Moszkva nem először osztogatná nagyvonalúan más országoknak Ukrajna egyes területeit." - igazsága kérdéses. Moszkva mikor osztogatott másoknak területet? Inkább gyűjtő, mint osztogató. De ha mégis, miért ne fogadnánk el? A Kárpátok elég biztonságos határ lehet. Az utolsó mondatot - "EU-s felmérés szerint a megkérdezettek hatvan százaléka azt is helyeselte, hogy a külföld fegyverszállításokkal segíti Ukrajnát.” - meg nem hiszem el, kétlem, hogy a nyugati emberek fennakarnák tartani a háborút. A megkérdezettek kiválasztott csoportjáról elhiszem, különösen ha az EP képviselők között készült a felmérés.
csak ésszel
2022. november 13. 17:58
Hányszor emelted föl a szavad az ukrajnai magyarok sorsa miatt? Mindig a más nép, a másik ország seggét kell nyalni, hazai magyarellenes internacionalista bolsevikok.
Gyzoltan
2022. november 13. 17:42
"Moszkva nem először osztogatná nagyvonalúan más országoknak Ukrajna egyes területeit." Maradjunk annyiban, hogy vannak kételyek e területek hovatartozásáról... Az összetákolt Jugoszlávia is szétesett..! Ez a felfújt, felfuvalkodott Ukrajnával is előfordulhat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!