Diplomáciai ámokfutásával Amerika elidegeníti magától a szövetségeseit

2022. november 01. 06:00

Együttműködés helyett ideológiai nyomásgyakorlásban utazik a Biden-adminisztráció.

2022. november 01. 06:00
null
Szalma György
Kontra

„Egyre többen érzékelik ugyanis, hogy az Egyesült Államok teret veszít az egész világon, szövetségi rendszere sokkal kevésbé összetartó, mint néhány éve vagy évtizede. Ez pedig az amerikai külkapcsolatok helytelen menedzselésére vezethető vissza.

Elég, ha arra gondolunk, hogy India vonakodik részt venni az Oroszország elleni szankciós őrületben, inkább feltöltekezik az olcsó orosz olajból, míg az amerikai vezetés mutatóujja magasba emelésével igyekszik rábírni Narendra Modi elnököt arra, hogy érdekeivel szembemenve fordítson hátat Oroszországnak.

Napjainkra azonban Amerika gazdasági és katonai kivetítőképessége annyira legyengült, hogy a peremországokat egyre nehezebben tudja rávenni az együttműködésre. Ennek egyik legfőbb oka pedig oda vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok elidegenítette magától szövetségeseit Indiától kezdve Szaúd-Arábián és Törökországon át egészen az egyes NATO-tagokig.

A demokrata irányítás alatt az amerikai külpolitika, a külképviseleti szervek, a diplomaták mind a világnézeti nevelés aktoraivá váltak. Egy ideje úgy tűnik, hogy az amerikai tisztviselők nem az államközi kapcsolatok fejlesztésére törekednek, hanem sokkal inkább szigorú inspektorként járják körbe a szövetségi rendszer országainak kormányait azt vizsgálva, hogy azok megfelelő mélységben magukévá tették-e az amerikai értékeket.”

Macron üzent az amerikaiaknak: Az nem barátság, hogy négyszeres áron vehetjük tőletek a gázt

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra" - azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat - írja a Bloomberg. Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt.

Nyitókép: Saul Loeb / AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. november 01. 11:32
A régi jó komcsi modell,főleg ha katonai fölénnyel párosul.
Megtalálta
2022. november 01. 09:34
" Együttműködés helyett ideológiai nyomásgyakorlásban utazik a Biden-adminisztráció. " Az amerikai külpolitika eddig sem szerénykedett, ha diplomácia helyett titkosszolgálati módszerekkel kellett a nem barátságos országokat jobb belátásra bírnia, de amíg nyeregben érezték magukat, addig legalább nem foglalkoztak olyan országokkal, amelyek stratégiai szempontból nem voltak jelentősek. Most, hogy egyre inkább beszorítva érzik magukat, megpróbálnak mindenkivel keményen fellépni, pl. velünk is. Ez a fajta bunkósbot-diplomácia, amit ez a féleszű Pressman is próbál nálunk érvényesíteni, a gyengeség jele. Lehet, hogy Pressman odaát diplomáciai "nagyágyú"-nak számít a demokrata körökben, de az eddigi tevékenysége egyáltalán nem erről árulkodik, inkább olyannak tűnik, mint az elefánt a porcelánboltban. Persze lehet, hogy csak az a gond, hogy Pressman lófaszt sem tud Magyarországról, pár hetes gyorstalpalótól még nem lesz magyar-szakértő, de a tetteiben inkább az amerikai nagyképűséget látom megnyilvánulni, mint sem határozottságot. Attól tartok, hogy úgy diplomáciai nagyágyú ő, mint amennyire Anne Applebaum Oroszország-szakértő. A szokásos emberjogi toposzokat érti, a geopolitikát és a helyi adottságokat már jóval kevésbé.
LancelotDuLac
2022. november 01. 08:42
Te kis buzi, arról írjál, hogy 10-szeres áron kapják az orosz gázt a magyarok (mert bizniszel vele és meglopja a magyart Orbán), mi a faszt foglalkozol mással bazd meg a fehér folyású ringyó anyádat!
amca
2022. november 01. 08:41
Bidé erre: msu8wö9eöyeö9j2jyezdödjy21398jöj98u.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!