Képesek-e tanulni a birodalmak vezetői?

2022. november 02. 10:40

Szemben az egykori szocialista elittel, amely felismerte, amikor megváltozott a helyzete, és gyorsan tudott alkalmazkodni, a liberális globális elit – úgy tűnik – ezen a téren képtelen a tanulásra és az alkalmazkodásra, vagy legalábbis nagyon lassan teszi.

2022. november 02. 10:40
null
Molnár Attila Károly
Molnár Attila Károly
Kontra

„Úgy tűnik azonban, hogy az amerikai elit nem tanul. Vagy nem látják, hogy változott a világ, amihez a politikai cselekvésüknek alkalmazkodnia kellene; vagy dogmatizmusuk, misszionárius hevületük miatt úgy gondolják – mint egykor a szocialisták egy része –, hogy a változások feltartóztathatók, és még több liberalizmussal, még erősebb átneveléssel, még több NGO-val és aktivistával visszaállítható a Pax Americana.

Az egypólusú világ vége ugyanis azt jelentette, hogy versenytársak jelentek meg, ebben a helyzetben pedig a legfontosabb a barátok, szövetségesek és támogatók szerzése és azok megtartása lett. Az viszont csak zavarokhoz vezethet, ha a szövetségessel szemben ideológiai elvárásokat támasztanak: ezt nem tették 1941 után a Szovjetunióval szemben, és sosem fogalmaztak meg ilyeneket az arab olajállamokkal szemben. A liberális demokrácia vidáman tudott és tud ma is együttműködni nem liberális és nem demokratikus országokkal.

A felemelkedő hatalmak, az Egyesült Államok kihívói – az ideológiai gonosz, például a kommunista Kína – látványosan közömbösek az ideológiai kérdésekkel kapcsolatosan, hiszen szövetségeseket akarnak szerezni.

Velük szemben a Nyugat azonban továbbra is úgy viselkedik, ahogyan megszokta 1990 után: a befolyási övezetéhez tartozó országokban a saját ideológiáját, intézményeit, eszményeit és társadalmi viszonyait kéri számon. Nem akar, vagy dogmatizmusa miatt nem tud számot vetni a liberális demokráciával – kultúrával és gazdasággal – szembeni elégedetlenek nem kis táborával, sem azzal, hogy versenytársai támadtak a nemzetközi életben, és ezért az ideológiai nyomulás csak növeli a geopolitikai nehézségeit.”

Nyitókép: Jim Watson/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vicomt
2022. november 03. 17:16
Nem képesek tanulni.És ez ciki.
machet
2022. november 02. 17:41
Nem, mert azoknak az érdekét kell képviselniük akik odajuttatták.Aki nem felel meg ezeknek a követelményeknek,a közelbe sem jut.
csulak
2022. november 02. 16:38
Nyugat mar velejeig degeneralta valt
Igazságpárti
2022. november 02. 11:50
A Molnár Attila a Molnár Áron Noár apja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!