Konok Péter szerint Orbán 1956-ban Biszku Béla lett volna

2022. október 15. 08:59

Ötvenhatban Bucsát Budapestnek hívták, mondta Orbán Viktor. A baloldali történész szerint a kormányfő ezzel a mondatával kurzusának legitimációs bázisát, ötvenhatot értékeli át.

2022. október 15. 08:59
null

„Ötvenhatban Bucsát Budapestnek hívták. Tehát ha valaki tudja, hogy mit is jelent a katonai támadás és elnyomás az oroszok részéről, hát mi tudjuk. Hát a mi Zelenszkijünket fölakasztották!” – hozta fel e hét kedden egy berlini panelbeszélgetésen Orbán Viktor miniszterelnök.

A Cicero című jobbközép politikai-kulturális havilap és a Berliner Zeitung lap által szervezett eseményről IDE kattintva olvashat részletesebben.

című jobbközép politikai-kulturális havilap és a  lap által szervezett eseményről kattintva olvashat részletesebben.

Péntek este az ATV Öt című műsorában is előkerült az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint Oroszország ukrajnai háborúja közötti párhuzam.

Konok Péter baloldali történész, publicista azt mondta, a kormányfő ezzel a mondatával kurzusának legitimációs bázisát, ötvenhatot értékeli át, hiszen most, az orosz-ukrán háború idején Orbán nem egy szabadságharcos szerepében tetszeleg, hanem abban a pozícióban, amit épp ’56-ban mondtak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a forradalom nyomán:

„Nem igazán kell itt fellépni, óvatosnak kell lenni. Egy világháborút veszélyeztetünk – fogalmazott a műsorban. –

Hozzátette, azt látja, hogy a kormánypártok kezdik elveszteni 1956-ot, amely mindig is egy hivatkozási pont volt a számukra. „Hogy ők a lyuk a zászlón, erre most befoltozzák önmagukkal, egy narancssárga foltot varrnak erre a zászlóra. (…) Ha én rendes magyar tradicionalista jobboldali lennék, akkor felkapnám a fejemet arra, amit Orbán Viktor mondott.”

Nyitókép: YouTube

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. október 18. 06:05
1956-ban Biszku Béla lett Biszku Béla. Klein Tóni meg Apró Antal. Vásárhelyi meg Vásárhelyi. Csermanek meg Kádár. Münnich Ferenc cucca meg Münnich Ferenc utca. Konok meg most is Konok.
Krupp Skya
2022. október 17. 18:57
1956-ban Jurij Andropov Konok volt.
Abafy Alfréd
2022. október 17. 15:38
zapátf@szát ven hülye, mosdatlan csöves
Vasgyari Tibi
2022. október 16. 10:43
Az ukrán háború miatt sokan átértékelték 56-ot, Kádár több százezer magyar halálát akadályozta meg. A reménytelen harcok vége egy földig rombolt Magyarország lett volna, rengeteg halottal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!