Az ET Parlamenti Közgyűlés monitoring jelentése – hová lett az ET önálló identitása?

2022. október 14. 15:07

Az ET Parlamenti Közgyűlésétől, politikai szerv lévén, nem lehet szakmai anyagot remélni.

2022. október 14. 15:07
null
Galambosi Gábor, Varga Réka
Ludovika

„Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 2022. október 12-én megtárgyalta és jóváhagyta a Magyarországról készült időszakos monitoring jelentést, és arról határozott, hogy teljes ellenőrzés alá vonja hazánkat. A jelentés meglepetéseket nem tartalmaz: más hatáskörrel rendelkező, legtöbbször EU szervek által elfogadott dokumentumokat is ismétlő anyag, érdemi elemzés nélkül. Ez két dolgot mutat: egyrészt a jelentés készítői nem igazán tudnak önálló értékelést felmutatni, így hitelessége is kérdéseket vet fel. Másrészt azzal, hogy többféle EU-s intézmény által elfogadott dokumentumra hivatkozik külön vizsgálat nélkül, keverve az EU és ET kötelezettségeit, az ET külön ellenőrző mechanizmusainak értelmét kérdőjelezi meg. Az ET Parlamenti Közgyűlésétől, politikai szerv lévén, nem lehet szakmai anyagot remélni, de az talán fontos lenne, hogy a hatásköri kereteket megtartsa. Az így létrejött produktumot politikai dokumentumként lehet felfogni, valódi monitoring célra azonban, szakmai hiányosságai miatt, kevéssé alkalmas.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a 2022-es őszi ülésszak keretében jóváhagyta a görög George Papandreou és az észt Eerik-Niiles Kross jelentéstevők által Magyarország egyes ET kötelezettségeinek teljesítése kapcsán megfogalmazott, a Monitoring Bizottság által korábban már elfogadott jelentést. Megjegyzendő, hogy a Monitoring Bizottság által elfogadott jelentés nem az Európa Tanács rendes, teljes monitoringeljárása, hanem a 2014-től bevezetett, időszakos tagállami kötelezettségteljesítési felülvizsgálat alapján lefolytatott ellenőrzőmechanizmus keretében született meg. A jelentés eredményeképpen a Parlamenti Közgyűlés Magyarország teljes monitoringeljárás alá vonásáról döntött. Ennek célja, hogy a Parlamenti Közgyűlés által kijelölt jelentéstevő rendszeresen látogatást tegyen a vizsgálat alá vont tagállamban, folyamatos párbeszédet folytatva a helyi hatóságokkal, valamint időszakosan értékelve, hogy az érintett állam betartja-e az egyes ET kötelezettségeket. Magának az eljárásnak akkor lehetne értelme, ha az érdemi és szakmailag megalapozott lenne.”

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2022. október 15. 09:04
Én ebből az egészből egy kurva szót nem értettem. (Bár gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.) Illetve hármat igen: "görög George Papandreou". Ahá! Szóval ez egy olyan "görög", akit "George"-nak hívnak, nem Jorgosznak! Így már értem!
Rocktoberi
2022. október 15. 07:38
Milyen jól megélnek egyesek a vízgereblyézésből.
LancelotDuLac
2022. október 14. 19:42
"Az ET Parlamenti Közgyűlés monitoring jelentése – hová lett az ET önálló identitása?" xDDDDDDDDD - milyen identitás faszszopók? 47 féle náció van köcsögök 46 megy egy irányba, taknyok! 2022 március 15-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy hazája kilép a szervezetből. xDDDD
tapir32
2022. október 14. 17:07
Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék az alkalmatlan, és az elnyomott áldozat szerepében tetszeleg. Ugyanakkor, felelőtlenül terjeszti demagógiáját. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!