Szent István nem szektát alapított, hanem országot

2022. augusztus 20. 15:16

Évezredek óta létező módszer a vallásosság köntösének hatalmi érdekből való felöltése.

2022. augusztus 20. 15:16
null
Gégény István
Telex

„És itt jön ismét képbe Szent István, akinek életműve azért összeegyeztethetetlen a mostani rezsim törekvéseivel, mert teljesen ellentétes irányú érdekek motiválják az adott uralkodót. Noha sok szempontból nehéz összehasonlítani a bő ezer évvel ezelőtti állapotokat, az bizonyosan felismerhető, hogy István király szétszórtságba hozott rendet, egységet, irányt a kereszténységgel való összebútorozással – nem elkendőzve a tényt, hogy azért nem volt ő sem szeplőtelen ember.

Bár belpolitikai téren számos csatát vívott a vele szembehelyezkedő törzsekkel, a szomszédos népekkel kifejezetten kereste az együttműködés, partnerség lehetőségeit, a konfliktusoknak nem a kiélezésén, hanem az elsimításán fáradozott. Nem csupán megteremtette az egyházi és közigazgatási rendszer alapjait – utóbbi anakronisztikus, merthogy többnyire megszűnt várakhoz kötődő elnevezéseihez valamiért visszatérni vágynak hazánk politikai vezetői –, hanem a szerzetesrendek letelepítésével hosszú időre erős fedezetet biztosított a magyar kultúra gazdagodásának is. Egy kevésbé közismert kijelentés Istvántól: »a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz«. Halálakor azt hagyta örökül a magyarság számára, hogy törekedjenek az igazságosságra. A magát Nemzeti Együttműködés Rendszere néven illető politikai képződményt ehhez képest nem az intelmekben is nevesített befogadó, felkaroló, sokszínűséget értéknek tekintő szándék vezérli, hanem kirekesztő koncepcióval bontja le a társadalmi hálózatokat, legyen szó kultúráról, oktatásról, sajtóról, tudományról, gazdaságról, de még az egyházi közösségeket is erodálja ez a megosztósdi. Hol vagyunk attól, hogy a politikai hatalom aktuális képviselőit a szeretet gyakorlásával hozzuk összefüggésbe? Mennyi köze van a jelen kormányzásnak az igazságossághoz? Napjaink állami működési logikája szinte teljes egészében megfeleltethető a vallási életben jól ismert szektásodási folyamatnak. Az ilyesmiből azonban nem csupán történelmi, de egyházi szempontból sem származott még semmi jó.”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. augusztus 21. 21:30
Szent István vérrel-vassal terjesztette az erőszakmentességet hirdető Jézus tanokat.
Namond
2022. augusztus 21. 17:33
Szent István a nem országot alapított. Hanem az akkori nyugati, mainstream római katolicizmus elveit és német-latin kormányzati-egyházi gyakorlatát, elitjét tette a vérszerződés hagyományai, az azt elfogadó önszerveződött csoportok és választott vezetőik helyébe.
barany
2022. augusztus 21. 16:15
Mit fecseg itt ez a senkiházi? Szent István nemcsak országalapító nagy király volt, hanem buzgó keresztény is. Nem véletlenül lett szent. Ha egy okoskodónak nem tetszik, vessen magára. Vagy húzzon el buzgó "genderező" tájakra.
tapir32
2022. augusztus 21. 11:03
Értéktelen demagógia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!