Sokkolóan hat, hogy az ország egyes területein egyáltalán nincs termés

2022. augusztus 19. 11:13

A legfontosabb, hogy a talpon maradásban segítsünk. Interjú.

2022. augusztus 19. 11:13
null
Nagy István
Index

„Tragikus év 2022 a magyar agrárium számára. Évtizedek óta nem néztünk szembe ilyen mértékű aszállyal.

Az nyilvánvalóan látszik, hogy a helyzet súlyos, nemcsak hazánkban, de egész Európában is. Augusztus közepén az ország területének 81 százalékán volt súlyos vagy nagy fokú aszály. A kárenyhítési rendszerbe augusztus 15-ig 1 millió 138 ezer hektárra jelentettek aszálykárt a termelők, ami a korábbi években bejelentett terület csaknem hétszerese. Ez a szám a következő hetekben tovább fog növekedni. Az elmaradó termésátlagok mellett vannak olyan területek, elsősorban az Alföldön, ahol kukoricából és napraforgóból egyáltalán nem lesz mit betakarítani.

VOLT MÁR ASZÁLY MAGYARORSZÁGON, VOLT SÚLYOS ASZÁLY IS, DE OLYAN MÉG NEM FORDULT ELŐ, HOGY HAZÁNK EGYES TERÜLETEIN EGYÁLTALÁN NE LETT VOLNA TERMÉS. EZ AZ, AMI SOKKOLÓAN HAT.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Európa termőterületeinek 46 százalékát sújtja az aszály, akkor érzékelhetjük, mennyire globális problémával állunk szemben. A helyzet ezért igazán súlyos. Ezt nem lehet lokálisan megoldani, csupán enyhíteni a károkat. A folyóinknak a megszokotthoz képest 40-60 százalékkal kevesebb a vízhozama, a kisebbek helyenként teljesen elapadnak. Olaszországban a Pó folyó kiszáradt, gondoltuk volna ezt valaha? Hihetetlen mértékű az a kár, ami kialakult a mezőgazdaságban. Történelmi mértékű aszály sújtja egész Európát. Látjuk, a Dunán az Ínség-szikla megjelent, ami csak akkor látszik, ha a folyó vízszintje 90 centi alá csökken, és ez sosem jelent jót. Szolnoknál látszik a Tiszában az egykori török híd. Olyan fokú vízhozamcsökkenés van az országban, amire az elmúlt száz évben nem volt példa.

Hol a legsúlyosabb a baj?

Az ország keleti felében, az Alföldön. Ezen belül is Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar az a három megye, ahol hihetetlen mértékű károkat okoz az aszály. Több alkalommal is ellátogattam oda, hogy kézzelfogható tapasztalatokat szerezzek, és szembesüljek a szárazság okozta károkkal. Igyekeztem reményt vinni a gazdáknak, hogy közös összefogással valahogy túléljük ezt a kritikus időszakot.

Mekkora összeg áll rendelkezésre a kárenyhítési alapban? Tervezi-e a tárca, hogy ha ez a keret kimerül, akkor további forrásokat szerezzen erre a célra?

Hadd kezdjem azzal, hogy az agrárium gyors és hatékony megsegítésére létrejött az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs, és az első ülését követően ötpontos, azonnali intézkedéscsomagot vezetett be, ennek egyik pontja a felgyorsítása az aszálykárok kifizetésének. Jelenleg mindenki csupán a számadatokat nézi, pedig ez egyáltalán nem mérvadó. Jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre a gazdák és a magyar állam befizetéséből. Mindig a termelési szezon végén összesítjük a kárbejelentéseket, és azt követően tudunk döntést hozni arról, szükség szerint mennyiben tudja a magyar kormány kiegészíteni ezt a kárenyhítési alapot. Rendkívül felelőtlen és hangzatos kijelentések hangzanak el ellenzéki politikusok szájából, hogy ötszázmilliárd vagy ezermilliárd forinttal szükséges kiegészíteni a kárenyhítési alapot.

NEM LEHET OLYAN REMÉNYT TÁPLÁLNI A GAZDÁLKODÓKBAN, AMIT AZTÁN NEM TUDUNK MEGVALÓSÍTANI.

Ami most a legfontosabb, hogy a talpon maradásban segítsünk. A gazdák nehéz helyzetben vannak, de ebből a nehézségből kell reményt kovácsolni, a széthúzás helyett erőt és egységet teremteni. Lehetővé kell tenni, hogy az őszi vetés időben mindenhol a földbe kerüljön, hogy a jövő évi aratást jó reménységgel tudjuk várni. Ezért mit tudunk tenni? Nem rendelkezünk azzal a mesebeli nagy csatos ládával, amiből könyékig belenyúlva korlátlanul tudunk pénzt kivenni. Bár lenne ilyenünk!”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon
2022. augusztus 20. 12:01
Laikus vagyok a témában, de kérdezem... Annak idején a TSZ-ek világában emlékszem komplett nagy öntözőrendszerekre, saját kutakkal... stb. Lehet, hogy elvétve vannak most is ott, ahol komolyan foglalkoznak a gazdák a mezőgazdasággal "is". A sok megvásárolt maszek föld esetében miért vannak ezek a kutak sok-sok helyen beszántva, miért tűntek el az öntözőrendszerek, Tudom, hogy ez az év nagyon aszályos volt, és nem hibáztatásként kérdezném ezeket a dolgokat. A kormánynak a dolga az öntözések megszervezése is pld a maszek földeken, vagy csak a kártérítés és a segélyosztás a feladata ? Csak kérdezem és nem rosszhiszeműen.... Ennyi.
lazio154
2022. augusztus 19. 15:51
Hát még azoknak mekkora sokk lehet ez, akik a talajmunkálatoktól a műtrágyázásba-növényvédelembe hektáronként félmilliót kiszórtak a semmibe! Lenne itt teendő miniszter úr, mert nem csak Lölőnek, Csányinak, Lázárnak vannak nagy veszteségei. Mari néni nem tudja etetni a helló röfiket.
pesszimista
2022. augusztus 19. 15:35
Szürreális világunkban az Orwelli vízióknak megfelelően a jó vízgazdálkodás legfőbb akadálya maga a Vízügy,mely önmaga érdekein kívül semmit nem képvisel, s hatalmas lobbierővel rendelkezik. Sajnos ez más területekről is elmondható. Amikor Szíjjártó vízügyi megállapodást köt egy másik országgal , remélni merjük , hogy az csak a technológiát kapja, a bürokráciát nem mert az olyan, mintha taktikai atomfegyverrel szórnák meg a szerencsétlen országot. A jó irányba tett első lépés a termelők érdekképviseletének a helyre állítása lenne, meg az , hogy a felek felhagynának a félbalkáni mentalitással. A többit nem mondom, mert nem akarok a fejemre bajt hozni. A tragédia az, hogy a baloldali ellenzék sem kínál megoldást, mert a mostani állapotok az ő országlása idején alakultak ki, másrészt , jelenleg Raskó neoliberális agrárközgazdász nézeteit preferálja. Az élelmiszer termelés minden területén -négy főnövényt kivéve, mely a Nyugat-európai agrárgazdaságnak szolgáltat alapanyagot- a rendszerváltás óta folytatódik a visszaesés. Emlékezünk Fazekas miniszter a sertés létszám megduplázását igérte öt év alatt, de ennek lejártával kevesebb volt mint induláskor. Jelenleg folyik az öntözési program, de ennek erdményei a fent leírt okok miatt kétségesek. Mindenki mondjon amit akar, de a történelem sorsfordulóin legendásan hitványul viselkedő magyar elit, valamit nagyon elrontott a rendszer váltáskor ,mert élelmiszer termelésre itt vannak a legjobb adottságok, mégis azok inflációja nálunk az egyik legnagyobb Európában.
Namond
2022. augusztus 19. 13:50
Hazudós, alkalmatlan pojáca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!