Meg kell maradnunk!

2022. augusztus 20. 10:25

Augusztus 20-a más.

2022. augusztus 20. 10:25
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„A publicisztika úgy jó, ha sarkos állításokat használ. Itt van egy mindjárt: szerintem augusztus 20-a az egyetemes magyarság legfontosabb ünnepe. Nemcsak Szent István és ezeréves műve okán, hanem kicsit talán magunk miatt is.

A magyar történelem, szerencsére, vagy olykor-olykor talán sajnos, tele van emlékezetes dátumokkal. Augusztus 20-a, I. István 1083-as szentté avatásának ünnepe azonban egy kicsit kilóg a sorból. Nem gyásznap, mint október hatodika vagy június negyedike. Nem valaminek az elvesztését, valaminek a végét siratjuk. Nem is emléknap, mint március tizenötödike vagy október huszonharmadika. Ezeknek is kitüntetett helyük van a szívünkben, a ránk oly’ jellemző szabadságvágy páratlan megnyilvánulásai. Hirtelen felizzó, nagy lánggal égő óriási tüzek, amelyeket aztán rendre elfújt a történelem szele.

Augusztus 20-a más.

Augusztus 20-a hamu alatt szunnyadó tűz ígérete, az örökké izzó, kiolthatatlan parázs. A magyar megmaradás törvényének engedelmeskedő konok, megtörhetetlen akarat. Augusztus 20-a tulajdonképpen nem is, vagy nem csak Szent István ünnepe. Hiába próbáltak erőszakkal átalakítani, nem sikerült. A kommunista megszállók sem az új kenyér (mennyire cinikus, hogy e szép keresztény ünnepet használták fel), sem az alkotmány, sem a népköztársaság hazug leplével nem tudták eltakarni augusztus 20-a csodálatos üzenetét:

Meg kell maradnunk!

Nem csak Szent Istvánt ünnepeljük ma. Augusztus 20-án ezer-ezerötszáz év kudarcait és sikereit ünnepeljük, azt, hogy annyi viszontagság után is itt vagyunk. Pusztán azért, mert a magyar nép ezer évvel később is engedelmeskedik a parancsnak, melynek szellemében Szent István államot alapított a Kárpát-medencében:

Meg kell maradnunk!”

Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. augusztus 20. 19:22
Szent István nem alapított államot a Kárpát-Medencében. És máshol sem. A magyar államot Árpád és a vezérek alapították.
A ló kérdez
2022. augusztus 20. 17:52
Kövér László beszédet mondott a Felvidéki Zselízen, ahol Szlovákiát nemzetállamnak nevezte: "A házelnök úgy értékelt: Európára nézve mindez azt jelenti, hogy a jellemzően Európán kívüli globális magánhatalmak az Európai Uniót Európai Egyesült Államokká akarják átalakítani, egy olyan föderációvá, még inkább birodalommá, amelyben minden jelenlegi uniós nemzeti állam - így Szlovákia és Magyarország is - teljes mértékben elveszítené önrendelkezését és cselekvési szabadságát." Felvidéki magyarok tehát nincsenek - talán nem is voltak - éljen a nemzetállami Szlovákia, éljen Benes. Ide jutottunk.
Lmcwelt
2022. augusztus 20. 14:55
Van egy vicces mondás: nem minden szadista fradista, de minden fradista szadista! Ez persze csak szójáték, de.., Ennek analógiájára: minden fideszes magyar, de nem minden magyar fideszes! Főleg mert azok között akik nem fideszesek túlzottan magas a magyargyűlölők aránya!
Zsibek Zsoli
2022. augusztus 20. 14:28
"Meg kell maradnunk!" A magyaroknak? Ezeknek az izéknek kellene megmaradni? Lássuk csak, miket írtak róluk félezer éve: "A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik. Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele. Egymás között olyan titkos gyűlöletet és ellenségeskedést táplálnak, hogy szinte hihetetlen. Ennek ellenére minden nap felváltva együtt esznek, és testvéreknek hinné őket az ember. Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá. Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelemesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köz meglopását. Ebben nagyon serények. (...) Az urak az okai minden bajnak. A nemesek, akiknek a száma 43 ezer, tartják a kezükben az állami hatalmat, azonban mindig viszálykodnak egymással, és ravaszsággal, tettetéssel és csalással járnak el." Francesco Massaro velencei titkár 1523-ból
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!