Az MTA nyilatkozata sok helyen csúsztat

2022. augusztus 05. 13:37

A jogtudományban a „race” szó fordítása egységesen „faj”. Soha nem „rassz”.

2022. augusztus 05. 13:37
null
Nagypál Szabolcs
Facebook

„A »faj« társadalomtudományi fogalmáról

Az MTA nyilatkozata egy helyen csúsztat. »Faj«-nak nevezi a biológiai »species«-t (homo sapiens sapiens), amelyből egy van. Senki nem vitatta. »Rassz«-nak nevez valami mást, egy társadalomtudományi fogalmat, és többes számban használja, meghatározás nélkül. Nos, a jogtudományban a »race« szó fordítása egységesen »faj« (soha nem »rassz«) – és természetesen több van belőle, az USA népszámlálásán jelenleg pl. öt. (Az Alaptörvényen és az Alkotmányon kívül elég, ha az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 2. cikkére utalok: az »összes jogok és szabadságok fajra, színre, nemre stb. vonatkozó mindennemű megkülönböztetés nélkül mindenkit megilletnek«.) Mi az egyetemen »kritikai fajelméletet« (»Critical Race Theory«) is tanítunk, és az egy kőkemény baloldali dolog (semmi náculás).”

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ádám Attila
2022. augusztus 06. 11:10
„Még ha a legtöbb tudós elutasítja is a „faj” mint biológiai fogalom fogalmát, a faj tagadhatatlanul létezik társadalmi és politikai fogalomként.” (Hogyan alakítja át a tudomány és a genetika a 21. század faji vitáját – Vivian Chou, https://sitn.hms.harvard.edu) „A modern tudomány a faji kategóriákat társadalmilag konstruáltnak tekinti, vagyis a faj nem az emberi lények velejárója, hanem egy identitás , amelyet gyakran társadalmilag domináns csoportok hoztak létre, hogy a társadalmi kontextusban jelentést alkossanak. A különböző kultúrák különböző faji csoportokat határoznak meg, gyakran a társadalmi vonatkozású legnagyobb csoportokra összpontosítva, és ezek a meghatározások idővel változhatnak.” (https://en.wikipedia.org)
Lajoss
2022. augusztus 05. 17:01
Még jó,hogy itt van nekünk Szabi,aki mindent is tud..:)
roughneck
2022. augusztus 05. 16:01
Egy hete felrobantotta a libsi-zsidrak bagazs ezt a ravaszul alankpakolt nyelvi-mentalis "faj-rassz" idozitett bombat es azota azon onanizalunk, hogy miben kulonbozik a rassz a fajtol. Akademiai szinten... A picsaba elmegy az osszes kreten!
Káj-Ármin
2022. augusztus 05. 15:47
"nemre, fajra, vallásra való tekintet nélkül" - ezt magyarul így mondjuk... A "faj" szó jelentése: "Általában: a dolgok, fogalmak körében a többitől jól elkülönülő, többé-kevésbé egységes csoport." A magyar "faj" szónak jóval tágabb tehát a jelentése, mint az angol "biological species" kifejezésnek. És teszem hozzá jóval tágabb a jelentése, mint a "rassz" (=race) szónak... Javaslom olvassátok el pl. az alábbi lexikonbejegyzést: https://www.arcanum.com/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/f-28F2F/faj-290CA/ Vicc, hogy ennyi csökevényes elme ül még az Akadémián is, hogy egy alapvető magyar szó jelentésével és használatával sincsenek tisztában. Különben a "kevert fajú" kifejezés legjobb fordítása, stílszerűen, egy angol-német keverék szó szerintem a "mixed-artig", szerényen hozzá teszem én alkottam... ;-) Erre valszeg tényleg csak a legsötétebbek náciznának... Egyébként Hitler egyik reggel "Guten Morgen, Schatz!"-cal köszönt Eva Braun-nak, szóval javaslom a "Jó reggelt!" kifejezés törlését minden létező földi s földönkívüli nyelvből egyaránt! ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!