A Kína által bevezetett intézkedések alapjaiban rengetik meg a csendes-óceáni térség biztonságát

2022. augusztus 07. 16:37

A baj csak az, hogy ha ez az oroszlán felbőszíti a sárkányt, annak tüzében mind megéghetünk.

2022. augusztus 07. 16:37
null
Bekezdések
Facebook

„Kína válasza Washington provokációjára érthető és elkerülhetetlen volt. Az Egyesült Államok, amely az elmúlt évtizedekben óriási gazdasági hasznot húzott az olcsó munkaerő kizsákmányolásából, képtelen volt elviselni, hogy az ország szép lassan talpra áll. Sőt, egyre inkább kezdeményező szerepet tölt be a kutatás-fejlesztés és az információs ipar területén.

A demokrata házelnök látogatása pedig annak az ENSZ által is vallott diplomáciai alapelvnek a felrúgását jelenti, miszerint egy Kína van, amin belül Tajvan autonómiát élvez. A helyzet képtelenségét mutatja, hogy ezt egyébként pont az Egyesül Államok verte keresztül a világszervezeten, ami korábban Tajpejt ismerte el az egy Kína képviselőjének. De, hát ugye kellett a piac, az olcsó munkaerő, és meg kellett bontani a kommunista/szocialista tábor egységét…

A Kína által most bevezetett ellenintézkedések alapjaiban rengetik meg a Csende-óceáni térség biztonságát. És lényegében felhatalmazzák Pekinget az önálló cselekvésre. Bármilyen téren.

Ez viszont olyan láncreakciót indíthat el, ami nagyon könnyen háborúba torkollhat, vagy legalábbis az új hidegháború elmélyülésébe. Utóbbi (is) súlyos csapást jelentene a világgazdaságra, hiszen az ellátási láncok összeomlásával fenyeget. Kínát már eddig is sokan támadták amiatt, hogy a túl szigorú COVID-ellenes intézkedései miatt bukdácsolnak a nyugati gazdaságok, miközben Kína nemhogy nem került recesszióba, de még növekedni is tudott.

Mindezekre tekintettel Nancy Pelosi látogatását, ami előtt Peking többször jelezte, hogy megégeti magát, aki a tűzzel játszik, nehéz másként értékelni, mint egy fogatlan oroszlán erőtlen bömbölését. A baj csak az, hogy ha ez az oroszlán felbőszíti a sárkányt, annak tüzében mind megéghetünk.”

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. augusztus 07. 21:11
Várjuk a deep state rovokácioját-kinai egyenruhás gyilkosok tajvani partratételét-amiként a Majdanra tett gyilkosok 50 embert lelőttek-ugyanazon fegyver lőszerrel.diáklányokat és rendőröket amit a Janukovicsra fogtak..
Dezsőke
2022. augusztus 07. 20:48
békét
Csendőr
2022. augusztus 07. 20:38
Sajnos nem, mert akkoriban nem nagyon lehetett kínai nyelvet tanulni.
Proxima Centauri
2022. augusztus 07. 20:22
Ez a Kína már nem Mao és Csangkajsej Kínája. Tajvan előbb-utóbb rákényszerül majd a hongkongi útra. Összenő, ami összetartozik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!