Tél biztosan lesz, gáz nem: Európa szolidaritással készül az orosz energiahordozók nélküli időkre

2022. július 20. 22:17

Szögezzük le gyorsan, valóban nagy a baj, valóban összeurópai megoldásra van szükség.

2022. július 20. 22:17
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„Július közepére jutottunk el oda, hogy a sok nagyszerű nyugati javaslat (dupla pulóver, ritkább zuhanyzás, de az is hideg vízzel, 16 Celsius-fokos nappali, forró tea) után végre valami megoldásvázlattal is előrukkolt az Európai Unió. Sok köszönet persze nincs benne, de kár ezen meglepődni.

Nem az első, nem is az utolsó eset, hogy az EU vezetői a szolidaritás sztaniolpapírjába burkolják a tőrőlmetszett diktatúrát.

Tegnap portálunk is megírta, hogy az Európai Bizottság fékevesztett habzású koponyái most azt találták ki, központi földgázkvótát jelölnek ki az egyes tagállamoknak, ergo, központosítják az európai gázfelhasználást! Nem Budapest, Varsó, Pozsony vagy Tallin dönti majd el, hogy a magyar, lengyel, szlovák vagy észt állampolgár mennyi gázt használhat, hanem Brüsszel és néhány senki által meg nem választott technokrata. 

Az egészben a legbotrányosabb, hogy az Európai Bizottság állítólag azt is megoldotta (volna), a döntésről ne kelljen az Európai Parlamentnek tárgyalnia, sőt, a hírek szerint egy jogi manőverrel a tagállami vétót is megkerülték volna.

Szögezzük le gyorsan, valóban nagy a baj, valóban összeurópai megoldásra van szükség. A gond az, hogy az Európai Unió nyugati tagországai (az élen Németországgal) az erőltetett zöldítéssel saját magát szolgáltatta ki az orosz gáznak. Túlfeszítené a cikk kereteit a problémakör bemutatása, akit bővebben érdekel a téma, annak ezt az interjút ajánljuk.

Kötelező szolidaritás

Szerdán délelőtt némileg megnyugtatóbb információk kezdtek szivárogni a brüsszeli boszorkánykonyhából. Úgy hírlett, kötelező helyett önkéntes vállalást, húsz helyett tíz-tizenöt százalékos fogyasztáscsökkenést várnak el a tagállamoktól, miközben elvileg a vétó lehetőségét is fenntartának. A csavar a dologban, hogy a Reuters által szerdán megszerzett dokumentumok szerint az önkéntes vállalások egy energiavészhelyzet (például a teljes orosz import kiesése miatt) idején kötelezővé válnának.

A hírügynökség információi szerint végül lekerült a napirendről a fogyasztás ötödével való csökkentése, úgy tűnt, 10, de legfeljebb 15 százalékos visszavágásban gondolkodtak az EU-ban. Az egyszerűség kedvéért 400 milliárd köbméteres földgázfelhasználással számolva ez nagyjából 40-60 milliárdos spórolást jelent, miközben az orosz import önmagában több mint 150 milliárd köbméter. Látszik, nem lesz elég, de az irány kétségtelenül jó. Ami viszont aggasztó, hogy a hiányzó 90-100 milliárd köbméternek egyelőre nincs megfelelő alternatívája. Az LNG-import gyerekcipőben jár, a cseppfolyósított földgáz behozatalának nem csak a volumene, a hatékonysága is elégtelen. Alternatív piacokat persze lehet és kell is keresni (lásd: Azerbajdzsán), de vajmi kevés az esély, hogy egy-egy ilyen szerződés szépségtapasz helyett valóban érdemi megoldással szolgálna.

Ursula von der Leyen EB-elnök végül szerdán kora délután jelentette be a végleges változatot. Eszerint 15%-os fogyasztáscsökkenésre kell készülnie a tagállamoknak: 2022. augusztus elseje és 2023. március harmincegyedike között.”

Fotó: MTI/Varga György

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. július 21. 22:41
Lengyelország, Bulgária, Baltikum hogy fog meglenni orosz gáz nélkül?
Péterpéter
2022. július 21. 19:33
Az EU saját magát belekényszeríti egy lehetetlen helyzetbe, aztán sírdogál a saját magának okozott kilátástalanságok miatt. Legyünk velük szolidárisak a durcás, álszent hülyeségük miatt?
csulak
2022. július 21. 11:38
Ursula csak parancsoljon a gyerekeinek , Ne a tagallamoknak ! a hulyeseggle NEM kell szolidarisnak lenni !
Kétes
2022. július 21. 11:19
Az Unió szolidáris válasza a saját szankciói miatt előállt helyzetre az egyhangú döntéshozatal megszüntetése, természetesen csakis korrekt jogállamiság mellett. Úgy mint amikor két farkas demokratikusan megszavazza 2:1 arányban, hogy a bárány legyen a vacsora.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!